«Σκουπιδοτενεκές» χημικών όπλων

Λίγα μίλια, δυτικά των ακτών της Κρήτης διεξάγεται, επι του αμερικανικού πλοίου Cape Ray, η επιχείρηση «εξουδετέρωσης» του χημικού οπλοστασίου της Συρίας. Τα υλικά που έχουν μεταφερθεί  στο πλοίο, όπως το «αέριο μουστάρδας», ή το αέριο σαρίν, είναι ιδιαιτέρως τοξικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιχείρηση (επιστημονικά ονομάζεται υδρόλυση) λαμβάνει χώρα υπό την αποκλειστική ευθύνη του αμερικάνικου πολεμικού ναυτικού και σε διεθνή ύδατα ώστε να είναι εγγυημένα εκτός της δικαιοδοσίας εθνικών νομοθεσιών, ακόμα και σε σχέση με αποκλειστικές οικονομικές ζώνες. 

Πολλοί επιστήμονες επισημαίνουν ότι η μέθοδος της υδρόλυσης είναι πιο επισφαλής  και λιγότερο αποτελεσματική από την πυρόλυση. Και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη όταν πραγματοποιείται «εν πλω». Μια μικρή διαρροή κάποιας από τις ουσίες που είναι αποθηκευμένες στο Cape Ray μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή, αφού ένα λίτρο σαρίν υπολογίζεται ότι μπορεί να σκοτώσει χίλιους ανθρώπους…

Οι κίνδυνοι αυτοί πολλαπλασιάζονται αν ληφθεί υπόψη ότι σ΄ αυτή τη διαδικασία, που θα διαρκέσει πάνω από δύο μήνες, θα μεταφερθούν στο πλοίο πάνω από 700 τόνοι τέτοιων χημικών ουσιών. Και τέλος, όλοι συμφωνούν, ότι σε περίπτωση «ατυχήματος», οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες, σε ανθρώπους και περιβάλλον, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Μεσόγειος είναι μια «κλειστή» θάλασσα.

Ομως  ένα εξίσου σοβαρό πρόβλημα είναι αυτό της διάθεσης των αποβλήτων της υδρόλυσης, τα οποία είναι επίσης πολύ τοξικά. Παρά τις δηλώσεις των αρμοδίων του αμερικάνικου ναυτικού, περί ασφαλούς μεταφοράς των αποβλήτων σε διάφορες χώρες όπου θα γίνει η εξουδετέρωση τους, η ανησυχία για την ενδεχόμενη «διαρροή» στη Μεσόγειο είναι έντονη.

Ο σχεδιασμός της όλης επιχείρησης, η επιλογή της θαλάσσιας περιοχής όπου θα διεξαχθεί, οι ασαφείς και αόριστες απαντήσεις σχετικά με τη ασφάλεια των διαδικασιών, ο υψηλός βαθμός κινδύνου, η μυστικότητα που καλύπτει τις κινήσεις , συνηγορούν υπερ της εκτίμησης ότι οι ΗΠΑ και οι ΝΑΤΟικοί εταίροι βρήκαν στη Μεσόγειο και στη συγκεκριμένη περιοχή τον ιδανικό «σκουπιδοτενεκέ»…

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email