Αλληλοκατηγορούνται Κίεβο και Μόσχα για την κατάρριψη του Μπόινγκ

ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ Διεθνή • 19 Ιουλίου 2014

Η ουκρανική κυβέρνηση κατηγορεί τους φιλόρωσους ότι καταστρέφουν στοιχεία, με τη βοήθεια της Μόσχας, για την κατάρριψη του Boeing ενώ η ανάγκη αξιόπιστης έρευνας γίνεται πεδίο σφοδρότατης διπλωματικής διαμάχης. Δύση και Ρωσία καλούν σε εκεχειρία ώστε να ξεκινήσει με ασφάλεια η έρευνα, αλλά εκεί σταματά η κοινή στάση: Οι ΗΠΑ αφήνουν ανοικτά αιχμές ακόμη και για ρωσική «συνδρομή» στην κατάρριψη, η Μόσχα προσπαθεί να περάσει στην αντεπίθεση αφήνοντας υπόνοιες για το Κίεβο, ενώ οι πρώτοι εμπειρογνώμονες προσπαθούν να ξεκινήσουν την έρευνα υπό πυροβολισμούς.

Στοιχεία επί εδάφους έχουν συλλεχθεί ήδη «ερασιτεχνικά» και εκφράζονται ανησυχίες για πιθανή φαλκίδευσή τους. Ακόμη και την Παρασκευή, την αποστολή των πρώτων εμπειρογνωμόνων εμπόδισαν πυροβολισμοί. Αναφορές το Σάββατο πως είχε συμφωνηθεί «ζώνη ασφαλείας» τελικά υποβαθμίστηκαν από τους ενόπλους.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, οι ένοπλοι επέτρεψαν στους εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ να δουν τα συντρίμμια, σύμφωνα με το Reuters, αλλά όχι να συλλέξουν στοιχεία.

Μερικές ώρες νωρίτερα, το Κίεβο κατηγόρησε ανοικτά τους φιλορώσους ότι, με την υποστήριξη της Μόσχας, καταστρέφουν στοιχεία. «Δηλώνουμε επίσημα ότι οι τρομοκράτες, με τη συνδρομή της Ρωσίας, προσπαθούν να καταστρέψουν στοιχεία εγκλημάτων του διεθνούς δικαίου» ανέφερε ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης.

Μέλη του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών πήγαν το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Σάββατο το Κίεβο, διερεύνησαν 18 από τα συνολικά 25 τετραγωνικά μέτρα και βρήκαν 186 σορούς.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ένοπλοι δεν επέτρεψαν στους υπαλλήλους του υπουργείου να πάρουν κανένα αντικείμενο από την περιοχή. «Οι ένοπλοι πήραν μαζί τους ότι βρέθηκε» ανέφερε η ανακοίνωση, σύμφωνα με το Reuters. 

Η εικόνα είναι τέτοια που φωνές ζητούν ακόμη και αποστολή ομάδας κυανόκρανων: Στο Βερολίνο, οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ διαπιστώνουν την ανάγκη διασφαλισεί πως θα τηρηθεί πραγματικά παύση πυρός στην περιοχή, ακόμη και με αποστολή υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. 

Σφοδρές, πολύνεκρες,  συγκρούσεις έχουν αναφερθεί μέχρι μερικά χιλιόμετρα από την περιοχή που έχουν διασκορπιστεί οι σοροί και τα συντρίμμια, κάτι που υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος είναι κάθε άλλο παρά θεωρητικός. 

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Προσένκο, είπε στον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα ανεχτεί την παρέμβαση στο έργο των διεθνών εμπειρογνομώνων. Σε ανακοίνωσή του, ο Ποροσένκο είπε ότι οι ειδικοί αντιμετώπισαν και πάλι εμπόδια το Σάββατο. «Δεν θα ανεχτούμε παρεμβάσεις στο έργο της επιτροπής και οι αντιπρόσωποι άλλων κρατών δεν έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν αντικειμενική έρευνα» είπε ο ουκρανός πρόεδρος.

Η Ρωσία κάλεσε τις ουκρανικές αρχές και τους αντάρτες να δώσουν στους διεθνείς εμπειρογνώμονες πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.

«Η ρωσική πλευρά απευθύνει έκκληση και στις δύο πλευρές της ουκρανικής διένεξης, καλώντας τους να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να καταστεί δυνατή η πρόσβαση διεθνών εμπειρογνωμόνων στην περιοχή της συντριβής (του αεροπλάνου) ώστε να αναλάβουν την απαραίτητη δράση για τη διερεύνηση» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου


«Δεν έχουμε πληροφορίες για τα μαύρα κουτιά»

Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν επίσης το Σάββατο ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση για τα μαύρα κουτιά. 

«Κανένας από τους καταγραφείς των στοιχείων της πτήσης δεν έχει παραδοθεί στις ουκρανικές αρχές, ούτε και έχουμε πληφοφορίες για αυτούς» ανέφερε το μεσημέρι του Σαββάτου το Κίεβο.

Συνεργεία και ακόμη και κάτοικοι της περιοχής, αρκετοί από τους οποίους ανθρακωρύχοι, περισυνέλεξαν ορισμένες σορούς από τη ζώνη. Την Παρασκευή, ομάδα περίπου 30 αξιωματούχων κυρίως του ΟΑΣΕ κατάφεραν να αποκτήσουν, υπό «επιτήρηση» των φιλορώσων ενόπλων, μόνο περιορισμένη εποπτεία του χώρου, αλλά μόλις ένας Ουκρανός από την αποστολή πλησιάσε τμήμα στα συντρίμμια, ακούστηκε η προειδοποιητική ριπή ενός Καλάσνικοφ.

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η αντιπαράθεση έδειξε πόσο εμπρηστικό είναι το ζήτημα. Η αμερικανική πλευρά είπε χαρακτηριστικά στο Συμβούλιο ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει πως ρωσικό προσωπικό παρείχε τεχνική υποστήριξη» στην κατάρριψη.

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία -που αρνείται γενικά ότι υποστηρίζει τους φιλορώσους ενόπλους με εξοπλισμό ή με άλλο τρόπο- αφήνει αιχμές για το Κίεβο.

Μέρος αυτής της απόπειρας αντεπίθεσης της Μόσχας ήταν και οι «δέκα ερωτήσεις» που ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ υποστήριξε ότι πρέπει να απαντήσουν οι ουκρανικές αρχές για το δυστύχημα. Ο ρώσος αξιωματούχος κάλεσε την Ουκρανία να εξηγήσει γιατί στο αεροπλάνο επιτράπηκε να περάσει από την περιοχή αλλά μέχρι και να σχολιάσει αναφορές «στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης» περί φερόμενης στρατιωτικής «συνοδείας» του αεροσκάφους.

Αναδημοσίευση από το in.gr 

kapsimi

kapsimi

kapsimi

Τα σχόλια δεν είναι διαθέσιμα

Άποστολή άρθρου μέσο Email