Την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης στο αίτημα των ΗΠΑ για τη δημιουργία βάσεων, για την εγκατάσταση αμερικανικών Μη Επανδρωμένων βομβαρδιστικών Αεροσκαφών σε Σούδα και Καλαμάτα, αναμένεται να μεταφέρει στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος σήμερα θα βρεθεί στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Αύριο Πέμπτη ο Δ. Αβραμόπουλος θα έχει συνάντηση στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογο του Τσακ Χέιγκελ, με κύριο θέμα συζήτησης το αμερικανικό αίτημα για στάθμευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) στην Ελλάδα.

Το θέμα είχε αποκαλύψει πρώτος ο «Ημεροδρόμος», από τις 17 Ιουλίου, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του Δ. Μηλάκα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Η» η Ουάσιγκτον είχε απαιτήσει από την ελληνική κυβέρνηση, ήδη από τον περασμένο Μάιο, την έγκριση για την στάθμευση στην Ελλάδα των αμερικανικών βομβαρδιστικών και την παραχώρηση του ελληνικού εναέριου χώρου για τις επιχειρησιακές πτήσεις των UAV.

Σήμερα 15 μήνες μετά, ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος υπήρξε ο αρχικός «κομιστής» του αμερικανικού αιτήματος κατά την διάρκεια της προηγούμενης επίσκεψης του στην Ουάσιγκτον, μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να μεταφέρει τα «χαρμόσυνα νέα»… Είχε προηγηθεί στις αρχές Ιουλίου σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου – όπως είχε αποκαλύψει ο «Η» – με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και των υπουργών εξωτερικών και άμυνας, όπου και «κλείδωσαν» οι τελευταίες λεπτομέρειες! Το δόγμα του «ανήκομεν εις την δύση» της ελληνικής αστικής τάξης, για πολλοστή φορά παίρνει σάρκα και οστά.

Τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μετέφερε χτες ο Δ. Αβραμόπουλος στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση του Δ. Αβραμόπουλο με τον Ντ. Πιρς συζητήθηκαν θέματα «αμοιβαίου στρατηγικού και αμυντικού ενδιαφέροντος» που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή, με πρώτο στη λίστα, όπως προαναφέραμε, τη δημιουργία των βάσεων για τα αμερικανικά βομβαρδιστικά. Ουσιαστικά πρόκειται για την τυπική ενημέρωση που συνηθίζουν να παρέχουν, όλοι οι Έλληνες υπουργοί, πριν την μετάβαση τους στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Θυμίζουμε, ότι τα σχέδια των ΗΠΑ για την εγκατάσταση των «UAV» σε Σούδα και Καλαμάτα, έχουν μακρά προϊστορία. Ωστόσο, η κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και κυρίως οι εξελίξεις στην Ουκρανία, αύξησαν τις αμερικανικές πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης των στρατιωτικών επιχειρησιακών σχεδιασμών.  

Ο Δ. Αβραμόπουλος, λίγο πριν την άφιξη του στις Βρυξέλλες για την κατάληψη της θέσης του Επιτρόπου της ΕΕ, για λογαριασμό της κυβέρνησης Σαμαρά, φρόντισε να δώσει τα διαπιστευτήρια του προς το μεγάλο «αφεντικό», προφανώς για να καπαρώσει και το πολιτικό του μέλλον στο προτεκτοράτο που λέγεται Ελλάδα…

Δολοφονικές μηχανές ακριβείας…

Τα Μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα (UAV ή drones), είναι τα αεροσκάφη που είτε ελέγχονται από «πιλότους» από το έδαφος είτε- όσο εξελίσσονται τεχνολογικά– πετούν αυτόνομα αφού προγραμματιστούν για την εκτέλεση μια συγκεκριμένης αποστολής. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τύποι των UAV που βασικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Αυτά που χρησιμοποιούνται για σκοπούς αναγνώρισης και παρακολούθησης
  • και αυτά που είναι οπλισμένοι με πυραύλους και βόμβες

Αυτά της δεύτερης κατηγορίας είναι τα UAV που η Ουάσιγκτον ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να σταθμεύσουν σε ελληνικό έδαφος και συγκεκριμένα στα αεροδρόμια της Σούδας και της Καλαμάτας…

(Επισκέψεις: 27 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend