Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Ξεκίνησε χτες το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε χτες και συνεχίζεται μέχρι και τις 13 Νοέμβρη σε φυσικούς χώρους και online. Θα προβληθούν 199 μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους ταινίες στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», στις αίθουσες του λιμανιού και στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν»

Το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε την Πέμπτη και συνεχίζεται μέχρι και τις 13 Νοέμβρη σε φυσικούς χώρους και online. Θα προβληθούν 199 μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους ταινίες στις αίθουσες «Ολύμπιον» και «Παύλος Ζάννας», στις αίθουσες του λιμανιού και στον κινηματογράφο «Μακεδονικόν».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και ορισμένα αφιερώματα που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και αξίζει να παρακολουθήσει κανείς.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από τον θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το Φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα στον δημιουργό που σημάδεψε το ελληνικό σινεμά, με πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις. Αλλωστε, η αναπαράσταση γίνεται ο πυρήνας της φετινής διοργάνωσης. Θα παρουσιαστεί εικαστική έκθεση με θέμα «Αναπαράσταση (Anaparastasi): Reconstruction, Reenactment, Reconstitution», με πρωτότυπα έργα 12 εικαστικών καλλιτεχνών, έκθεση φωτογραφίας του Νίκου Νικολόπουλου, φωτογράφου πλατό στο ανολοκλήρωτο κύκνειο άσμα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Η άλλη θάλασσα», με τίτλο «Η “Θάλασσα” στο Λιμάνι». Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Θόδωρος Αγγελόπουλος – Νίκος Παναγιωτόπουλος: Ο καθένας και η μουσική του» των Αντώνη Κόκκινου και Γιάννη Σολδάτου, ενώ θα κυκλοφορήσει και μια ειδική δίγλωσση έκδοση του Φεστιβάλ με τίτλο «Αγγελόπουλος για πάντα».

Θα πραγματοποιηθούν επίσης δύο καθολικά προσβάσιμες προβολές για το κοινό. Πρόκειται για τις ταινίες «Αναπαράσταση» του Θ. Αγγελόπουλου και «Ολα είναι δρόμος» του Π. Βούλγαρη.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και «Το σινεμά των αυτοχθόνων», που περιλαμβάνει 17 ταινίες μυθοπλασίας, είτε γυρισμένες από αυτόχθονες σκηνοθέτες είτε έχοντας τη ζωή των αυτοχθόνων στο επίκεντρο, από τους Ινουίτ του Καναδά και τις ιθαγενείς φυλές της Λατινικής Αμερικής μέχρι τους Αβορίγινες της Αυστραλίας και τους Μαορί της Νέας Ζηλανδίας. Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι πολλές από τις ταινίες γυρίστηκαν σε γλώσσες και διαλέκτους που κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό και παρουσιάζουν τις αθέατες όψεις, τις καταβολές και την ποικιλομορφία της ζωής και του κόσμου μας, που απειλούνται και βάλλονται διαρκώς.

Το Φεστιβάλ τιμά επίσης τον Πίτερ Μπρουκ, έναν από τους σπουδαιότερους θεατράνθρωπους του 20ού αιώνα. Το αφιέρωμα επικεντρώνεται στο κινηματογραφικό του έργο, όπου θα προβληθούν πέντε ταινίες του: «Μοντεράτο Καντάμπιλε» (1960), «Ο άρχοντας των μυγών» (1963), «Πες μου ψέματα (Μια ταινία για το Λονδίνο)» (1968), «Σημειώσεις με αξιοσημείωτους ανθρώπους» (1979) και «Μαχαμπαράτα» (1989). Είσοδος για το κοινό δωρεάν.

Τέλος, το Φεστιβάλ τιμά την πρώτη σκηνοθέτρια του ελληνικού κινηματογράφου, την Μαρία Πλυτά, διοργανώνοντας ημερίδα με τίτλο «Μαρία Πλυτά: Η “άγνωστη” του ελληνικού κινηματογράφου», από το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου & Τηλεόρασης (EMEKT) του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ θα προβληθούν και οι ταινίες της «Εύα» (1953) και «Τα αρραβωνιάσματα» (1950).

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ και περισσότερες πληροφορίες για τις ταινίες είναι διαθέσιμα στο filmfestival.gr

Από 902.gr

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις