Πολιτισμός

Στη Θεσσαλονίκη προβάλλεται «Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή»

Στα πλαίσια του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται για πρώτη φορά η νέα κινηματογραφική δουλειά του Λεωνίδα Βαρδαρού, το πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ «Ο Αντιφασιστικός Αγώνας στη Μέση Ανατολή 1941-1944».

Ο Λεωνίδας Βαρδαρός, μετά το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του, «LUDLOW οι Ελληνες στους Πολέμους του Ανθρακα», επανέρχεται, αυτή την φορά με ένα δύσκολο θέμα, τους Μεσανατολίτες αντιφασίστες αγωνιστές που έφυγαν πρόσφυγες, από την κατακτημένη Ελλάδα, έφτασαν στη Μέση Ανατολή, στρατεύτηκαν με τους συμμάχους, πολέμησαν τους Γερμανούς, έφτιαξαν την Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση (ΑΣΟ) με επικεφαλής τον κομμουνιστή Γιάννη Σαλά, και κατέληξαν, εξόριστοι, στο «σύρμα», στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των… συμμάχων στη Μέση Ανατολή.

Η πρεμιέρα της ταινίας:

Σάββατο 2 Μάρτη 2019 στις 20:15
Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Ολύμπιον

Κυριακή 3 Μάρτη 2019 στις 13:00
Αίθουσα Τζον Κασαβέτης, Αποθήκη 1, Λιμάνι

1941… Όπως σήμερα έτσι και τότε οι ίδιες αιτίες, πόλεμος και πείνα, ξεσηκώνουν τα κύματα της προσφυγιάς. Μόνο οι διαδρομές είναι αντίστροφες: Από την κατεχόμενη Ελλάδα, την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά, αμέτρητοι αυτοί που θαλασσοδέρνονται και θαλασσοπνίγονται προς τα τουρκικά παράλια,  κι από εκεί για Κύπρο, Αίγυπτο, Συρία… Ύστερα, οι γυναίκες με τα μικρά και τους γέρους, στους καταυλισμούς της Ασίας και της Αφρικής. Και οι άντρες: “στολή και δρόμο για την Παλαιστίνη”, στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής.

Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, αεροπόροι, ναύτες, προσφέρουν τη ζωή τους για να πολεμήσουν το φασισμό, για να κερδίσει ο λαός την ελευθερία του. Αντιμέτωποι, την ίδια ώρα, με το μοναρχοφασιστικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου, με τα αγγλικά σχέδια κυριαρχίας στην μεταπολεμική Ελλάδα και τους πολιτικούς εκφραστές τους. 

Μετά τη μάχη του Ελ Αλαμέιν, και ενώ πια η σοβιετική αντεπίθεση στο ανατολικό μέτωπο προαναγγέλλει την τελική έκβαση του πολέμου, το κρίσιμο ερώτημα τίθεται όλο και πιο άμεσα, όλο και πιο αναπόδραστα: Θα γυρίσουν στην Ελλάδα σαν στρατός που πολέμησε για την ελευθερία της, όπως κι ο λαός της σε βουνά και πόλεις, ή σαν στρατιωτική φρουρά του βασιλιά και του άρματος των αγγλικών συμφερόντων; Η βίαιη παρέμβαση των Άγγλων σηματοδοτεί την αρχή του Εμφυλίου.

20 χρόνια συνεντεύξεων από Έλληνες αγωνιστές, που την περίοδο 1941-1944 βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, οι συνεντεύξεις των ιστορικών Γιώργου Μαργαρίτη και Προκόπη Παπαστράτη, αλλά και πλούσιο αρχειακό υλικό συνθέτουν τη βάση αυτού του ντοκιμαντέρ.

Ντοκιμαντέρ – διάρκεια 72΄
Μιλούν οι ιστορικοί: Γιώργος Μαργαρίτης, Προκόπης Παπαστράτης
Αφήγηση: Ρήγας Αξελός
Διεύθυνση παραγωγής: Θεοδοσία Γραμματικού
Ηχοληψία: Ανδρέας Γκόβας
Διεύθυνση φωτογραφίας – μοντάζ: Ξενοφώντας Βαρδαρός
Σενάριο – σκηνοθεσία: Λεωνίδας Βαρδαρός

Παραγωγή: ΕΡΤ 2018

21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (1-10/3/2019)

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φιλοξενεί φέτος ανατρεπτικούς δημιουργούς, πρωτότυπα αφιερώματα,178 ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και 49 μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και 50 μεγάλου μήκους και 31 μικρού μήκους ελληνικές παραγωγές κ.ά.

Οι προβολές ξεκινούν την Παρασκευή 1.3.2019, στο Ολύμπιον, με το ντοκιμαντέρ Μαριάν & Λέοναρντ: Λόγια αγάπης του Νικ Μπρούμφιλντ, που αφηγείται ένα μεγάλο έρωτα: αυτόν του Λέοναρντ Κοέν με την νορβηγίδα μούσα του Μαριάν Ιλέν.

Το 21ο ΦΝΘ ολοκληρώνεται την Κυριακή 10.3.2019 στο Ολύμπιον με ένα ντοκιμαντέρ που υμνεί τη δύναμη της γυναίκας: το φιλμ Maiden του Άλεξ Χολμς που ξετυλίγει το χρονικό ενός παράτολμου θαλάσσιου άθλου γένους θηλυκού.

(Επισκέψεις: 457 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend