Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Wall Street Journal: Η Ρωσία διακινεί κανονικά πετρέλαιο ακόμα και στις ΗΠΑ!

    Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal που περιγράφει πώς η Ρωσία διακινεί κανονικά πετρέλαιο ακόμα και στις ΗΠΑ,..

 
 

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal που περιγράφει πώς η Ρωσία διακινεί κανονικά πετρέλαιο ακόμα και στις ΗΠΑ, δείχνοντας το «βάρος» των κυρώσεων ΗΠΑ και  ΕΕ όταν πρόκειται για τα κέρδη των μονοπωλιακών τους ομίλων. 

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal καύσιμα που πιστεύεται ότι κατασκευάζονται εν μέρει από ρωσικό αργό πετρέλαιο έφτασαν στη Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϊ τον περασμένο μήνα.

Επισήμως, το εμπάργκο των ΗΠΑ από τον Μάρτιο απαγορεύει τις εισαγωγές αργού, προϊόντων πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και άνθρακα από τη Ρωσία, αλλά τα καύσιμα συχνά παράγονται από μείγματα διαφορετικών προϊόντων όπως το ντίζελ.

Τα συγκεκριμένα φορτία μεταφέρθηκαν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και πέρα από τον Ατλαντικό από ινδικά διυλιστήρια, τα οποία είναι μεγάλοι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με τα ναυτιλιακά αρχεία, τα δεδομένα της Refinitiv και την ανάλυση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα με έδρα το Ελσίνκι.

 

Στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων ΗΠΑ και ΕΕ, όπως σημειώνεται, οι έμποροι «εργάζονται» για να κρύψουν την προέλευση του ρωσικού πετρελαίου για να διατηρήσουν τη ροή του, βάζοντας το σε αναμεμειγμένα εξευγενισμένα προϊόντα όπως βενζίνη, ντίζελ και χημικά και όχι μόνο.

Το πετρέλαιο μεταγγίζεται επίσης και μεταξύ πλοίων  στη Μεσόγειο, τη δυτική Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα, και στη συνέχεια μεταφέρεται προς την Κίνα, την Ινδία και τη δυτική Ευρώπη, όπως αναφέρει το δημοσίευμα. Υπήρξε επίσης αύξηση περιστατικών όπου πλοία που μεταφέρουν ρωσικό αργό απενεργοποιούν τον εξοπλισμό GPS τους, σύμφωνα με την ισραηλινή εταιρεία δεδομένων πλοίων Windward. 

Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου ανέκαμψαν τον Απρίλιο, μετά την πτώση του Μαρτίου καθώς τέθηκαν σε ισχύ οι πρώτες δυτικές κυρώσεις, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Συγκεκριμένα οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 620.000 βαρέλια στα 8,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κοντά στα προ του πολέμου στην Ουκρανία επίπεδα, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στην Ινδία.

Η τελευταία, έχει αναδειχθεί ως βασικός κόμβος για τις ρωσικές ροές πετρελαίου, οι εισαγωγές της χώρας έχουν εκτοξευθεί στα 800.000 βαρέλια την ημέρα από την έναρξη του πολέμου, σε σύγκριση με 30.000 βαρέλια την ημέρα νωρίτερα, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων αγορών εμπορευμάτων Kpler. Αυτό είναι εφικτό και λόγω της μεγάλης έκπτωσης καθώς μια δημοφιλής κατηγορία ρωσικού αργού, γνωστή ως Urals, κοστολογείται περίπου στα $35 χαμηλότερα από το Brent.

Οι ινδικές εξαγωγές προϊόντων διύλισης πετρελαίου, που ενισχύθηκαν από τις φθηνές ρωσικές προμήθειες, έχουν αυξηθεί απότομα από την αρχή του πολέμου. Οι ημερήσιες αποστολές στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο και κατά 43% στις ΗΠΑ σε τριμηνιαία βάση.

Η Κίνα και η Ινδία αναπλήρωσαν τον Απρίλιο το κενό που υπήρξε στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου καθώς πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες σταμάτησαν τις αγορές τους από τη Ρωσία λόγω των κυρώσεων. Το αποτέλεσμα ήταν οι ρωσικές εξαγωγές να επανέλθουν στα επίπεδα που ήταν πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες real.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις