Διεθνή

Βρετανικά πολεμικά πλοία στη Μάγχη για τα αλιευτικά δικαιώματα

Με την αποστολή δύο πολεμικών πλοίων στο νησί Τζέρσεϊ της Μάγχης, η βρετανική κυβέρνηση «απαντά» στις απειλές της γαλλικής κυβέρνησης για διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί, καθώς κλιμακώνεται η κόντρα Λονδίνου και Παρισιού για τα αλιευτικά δικαιώματα στη Μάγχη, μετά και το Brexit.

Η κόντρα αναζωπυρώθηκε, όταν οι αρχές του νησιού Τζέρσεϊ, το οποίο είναι βρετανική κτήση, εξέδωσε 41 άδειες αλιείας για την Αποκλειστική Οικονομική του Ζώνη. Να σημειωθεί ότι το νησί βρίσκεται 23 χλμ. από τις βόρειες ακτές της Γαλλίας και 140 χλμ. νότια των ακτών της Βρετανίας.

 
Η θέση του Τζέρσεϊ
Η θέση του Τζέρσεϊ

Ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων του Τζέρσεϊ, Ίαν Γκορστ, τόνισε ότι το νησί είχε εκδώσει άδειες σύμφωνα με τους εμπορικούς όρους που επιβάλλονται στη μετά Brexit εποχή.

Το γεγονός ότι οι αρχές του νησιού δεν επιτρέπουν την ελεύθερη πρόσβαση των Γάλλων ψαράδων στην ΑΟΖ του, προκάλεσε την αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης.

Το Παρίσι απείλησε τη Βρετανία με διακοπή της ροής ηλεκτρικού ρεύματος προς το βρετανικό νησί. Η υπουργός Θαλασσών της Γαλλίας, Ανίκ Ζιραντέν, μιλώντας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, δήλωσε ότι «στη συμφωνία (σ.σ. Brexit) υπάρχουν αντίποινα. Λοιπόν, είμαστε έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουμε».

Με πληθυσμό 108.000 κατοίκους, το Τζέρσεϊ εισάγει το 95% της ηλεκτρικής του ενέργειας από τη Γαλλία, με γεννήτριες ντίζελ και ανεμογεννήτριες ως εφεδρείες.

Καταδικάζοντας τη γαλλική απειλή, η κυβέρνηση του Λονδίνου έστειλε δύο πολεμικά πλοία.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν απαράδεκτη κίνηση την απειλή της Γαλλίας, ενώ νωρίτερα η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε πως ο Μπόρις Τζόνσον είχε επικοινωνία με τον επικεφαλής της κυβέρνησης του νησιού.

«Ο Τζόνσον εξέφρασε την αταλάντευτη στήριξή του στο Τζέρσεϊ», ανέφερε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, μετά τις επαφές που είχε ο τελευταίος με αξιωματούχους του νησιού.

πηγή: BBC

(Επισκέψεις: 108 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend