Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Βερολίνο: Μεγάλο συλλαλητήριο ενάντια στον προϋπολογισμό και τους πολέμους (φωτο – βίντεο)

Πάνω 20.000 διαδήλωσαν παρά το χιόνι και το κρύο στη γερμανική πρωτεύουσα με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού και ενάντια στις εξελισσόμενες πολεμικές συγκρούσεις

Παγγερμανικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοέμβρη στο Βερολίνο με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή αλλά και τις εξελισσόμενες πολεμικές συγκρούσεις, με τη συμμετοχή 20.000 διαδηλωτών παρά το χιόνι και το κρύο στη γερμανική πρωτεύουσα.

Οι διοργανωτές, όπως φάνηκε και από τις ομιλίες, προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από μια ταξική κατεύθυνση σύγκρουσης με το σύστημα, τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η οργή του κόσμου για την καθημερινότητα, την ακρίβεια, τους πολέμους, φουντώνει.

Καλέσματα συμμετοχής είχαν απευθύνει παραρτήματα συνδικάτων όπως η IG-Metall (βιομηχανία μετάλλου, αυτοκινητοβιομηχανίες κλπ) και η GEW (εκπαιδευτικοί), με αυτά ωστόσο να περιορίζονται σε διαχειριστικές προτάσεις, πολύ μακριά από τις ανάγκες των εργαζόμενων των κλάδων, στηριγμένα στη γραμμή του «κοινωνικού εταιρισμού», που προβάλλουν οι -κατά βάση – σοσιαλδημοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, σε μια περίοδο μάλιστα που το κόμμα τους, το SPD, ενορχηστρώνει ως κυβέρνηση την αντιλαϊκή επίθεση και προωθεί την εμπλοκή της Γερμανίας στους πολέμους σε Παλαιστίνη και Ουκρανία.

Αγωνιστικό «παρών» από τον Σύλλογο Ελλήνων Επιστημόνων

 

Τους πραγματικούς υπεύθυνους για την κατάσταση όπου βρίσκονται οι εργαζόμενοι αλλά και για το αιματοκύλισμα των λαών, ανέδειξε ο Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων Βερολίνου Βρανδεμβούργου, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο, με σύνθημα στο πανό του: «Ενάντια στο ιμπεριαλιστικό ξαναμοίρασμα του κόσμου. Μοναδική ελπίδα η πάλη και η αλληλεγγύη των λαών». Δεκάδες μετανάστες και μετανάστριες διαδήλωσαν στο μπλοκ του Συλλόγου, προκαλώντας το ενδιαφέρον πολλών άλλων διαδηλωτών πού φωτογράφιζαν το πανό και πορεύονταν και για αρκετή ώρα μαζί. Κατά τη διάρκεια της πορείας μοιράστηκε η ανακοίνωση του Συλλόγου στα γερμανικά, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

«Ως Σύλλογος στεκόμαστε στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης που ματώνει ξανά αυτές τις μέρες. Εκφράζουμε την συμπαράστασή μας στον παλαιστινιακό λαό, που διεκδικεί νόμιμα και δίκαια το δικαίωμα να έχει τη δική του πατρίδα, το δικό του κράτος, ανεξάρτητο, κυρίαρχο, δίπλα στο Ισραήλ, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Απαιτούμε να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους αμάχων, ακόμη και μικρών παιδιών και να σταματήσει κάθε υποστήριξη (στρατιωτική και πολιτική, αξιοποιώντας ακόμη και fake news) του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, των κυβερνήσεων Ελλάδας και Γερμανίας προς το κράτος του Ισραήλ. Απαιτούμε να μην υπάρχουν Έλληνες και Γερμανοί στρατιωτικοί εκτός των συνόρων για τα νατοϊκά σχέδια.

…Καταδικάζουμε τους πολεμικούς εξοπλισμούς – ρεκόρ για τη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας και το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2024, το οποίο ενώ αυξάνει τις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας (πάνω από 85 δισ.), την ίδια στιγμή μειώνει όσες αφορούν κοινωνικά επιδόματα, σε μια περίοδο με υψηλά επίπεδα πληθωρισμού, ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας που πληρώνει ο λαός».

Ο Σύλλογος, που αποτελεί φορέα συσπείρωσης Ελλήνων επιστημόνων που ζουν και εργάζονται στο Βερολίνο και την ευρύτερη περιοχή, με το δυναμικό του «παρών» στη διαδήλωση συνεχίζει τις πολύμορφες δράσεις του, με παρεμβάσεις, ημερίδες και διεκδικήσεις.

 

Προσπάθεια αποπροσανατολισμού και ενσωμάτωσης

Τα αστικά ΜΜΕ παρουσίασαν -στην πλειοψηφία τους- το συλλαλητήριο ως άμαζο αλλά και ως πρωτοβουλία της Σάρα Βάγκενκνεχτ (που ήταν ανάμεσα στους ομιλητές) πρώην στελέχους της Λίνκε, που αποχώρησε πριν μερικές εβδομάδες προαναγγέλλοντας την ίδρυση νέου κόμματος. Στην ομιλία της επανειλημμένα καταδίκασε την πάλη του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην κατοχή υιοθετώντας τον χαρακτηρισμό της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας». Εξέφρασε την «έκπληξή» της για τη στάση των σοσιαλδημοκρατών και των πράσινων υπέρ της ενίσχυσης της γερμανικής πολεμικής μηχανής αναφωνώντας «Τι απέγινε το κόμμα του Βίλι Μπραντ;»

Είναι φανερό ότι η στήριξη και η υπερπροβολή της Βάγκενκνεχτ από μερίδες του συστήματος (και αστικών ΜΜΕ όπως η BILD) αποτελεί ακόμα μια προσπάθεια για την ενσωμάτωση των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων, ιδιαίτερα μετά τη χρεοκοπία της Die Linke, η οποία αφού πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες ως συνδιαχειριστής του συστήματος, με «αριστερό προσωπείο» και κυβερνητικός εταίρος αστικών κομμάτων στη Γερμανία, σήμερα βρίσκεται σε πορεία συρρίκνωσης.

 

Η συγκεκριμένη πολιτικός και η ομάδα που την πλαισιώνει (Λαφοντέν κ.α.), επιχειρεί «να ξαναζεστάνει την σούπα» της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας και «επικοινωνεί» παράλληλα με την στάση που υιοθετεί σε διάφορα ζητήματα της περιόδου (πόλεμος στην Ουκρανία, Μεταναστευτικό, κλείσιμο μεγάλων βιομηχανιών) με τμήματα της γερμανικής αστικής τάξης που διαφωνούν με τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία καθώς βλέπουν τα κέρδη τους να συρρικνώνονται.

Από 902.gr

Σχετικά θέματα