Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τσίπρας – Πούτιν και στο βάθος Τραμπ…

Με προμετωπίδα τις δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά δόγματα, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ..

Με προμετωπίδα τις δεσμεύσεις της Ελλάδας απέναντι στα ΑμερικανοΝΑΤΟϊκά δόγματα, εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Παρότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδίωξε να εμφανιστεί δήθεν έτοιμος να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τη Ρωσία, φρόντισε σε όλες τις τοποθετήσεις τους να ξεκαθαρίσει τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό του.  

Σε ρόλο περισσότερο «ταχυδρόμου» των ΗΠΑ που εκτελεί πρόθυμα τους σχεδιασμούς Τραμπ στην περιοχή, ο Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Πούτιν πρόταξε τη ΝΑΤΟική προσήλωση του «γαρνίροντας» της με λίγο από …πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική.   

«Η Ελλάδα αν και είναι κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ και τηρεί τις δεσμεύσεις της, δεν παύει να θεωρεί ότι οποιαδήποτε αρχιτεκτονική ασφάλειας ή οποιαδήποτε πρωτοβουλία για την λύση παγκόσμιων προκλήσεων δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει και τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της», ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Ωστόσο επικαλέστηκε τον «αναβαθμισμένο» ρόλο που έχει η Ελλάδα στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και διεκδικώντας το ρόλο του «ενδιάμεσου» κρίκου υποστήριξε:  Η Ελλάδα είναι «αξιόπιστος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», αλλά και «αξιόπιστος εταίρος» για χώρες με τις οποίες έχει «ιστορικούς δεσμούς».  «Πρέπει να αξιοποιήσουν αυτή την αξιοπιστία της Ελλάδας» οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η Ρωσία. «Αν η Ελλάδα δεν μπορούσε να είναι ταυτόχρονα μια αξιόπιστη σύμμαχος στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αλλά και σταθερή, έντιμη συνεργάτης της Ρωσίας θα ήταν σαν όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ», ανέφερε. 

Ο ρόλος που διεκδικεί ο πρωθυπουργός, θυμίζει περισσότερο την παροιμία με τα «βατράχια και τα βουβάλια», που όταν τα δεύτερα μαλώνουν όλοι γνωρίζουμε τη μοίρα των πρώτων…

Στο ίδιο πνεύμα ο Τσίπρας, χαρακτήρισε «παρεξήγηση», το ζήτημα της απέλασης των ρώσων διπλωματών το περασμένο καλοκαίρι, ενώ προσπάθησε να συγκαλύψει την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ τόσο στο συγκεκριμένο θέμα όσο και γενικότερα σε ζητήματα που αφορούν τις ελληνορωσικές σχέσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση ανέφερε πως «ο ελληνορωσικός διάλογος είναι ακόμη πιο σημαντικός, αν και δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι. Ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο, μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση».

Από την πλευρά του πάντως ο Ρώσος πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, εξέφρασε ανοιχτά την ενόχληση της Μόσχας για τις απελάσεις των Ρώσων διπλωματών, και δήλωσε: «Δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ρωσία κάνει κάποια συνωμοσία, έχει παίξει μαύρα παιχνίδια εναντίον της Ελλάδας. Αυτά είναι σαχλαμάρες (…) υπάρχουν πολλοί τρόποι για τη διευθέτηση αυτών των καταστάσεων, χωρίς θεατρικά». Πάντως πρόσθεσε πως «αυτή η σελίδα έχει κλείσει» και πως αυτό το συμβάν δεν εμπόδισε την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή σε ερώτηση του ΑΠΕ –ΜΠΕ σχετικά με το σχόλιο του ρωσικού ΥΠΕΞ για την στρατιωτικοποίηση της Κύπρου, με την μαζική κάθοδο Αμερικάνικων στρατιωτικών δυνάμεων στο νησί, ο Τσίπρας υποστήριξε: «Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης της Κύπρου, ανέφερε και πρόσθεσε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί».
 
Μάλιστα προσπάθησε με κάθε τρόπο να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα υποστηρίζοντας πώς η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις, και προς τη Ρωσία, την ίδια στιγμή που το νησί τείνει να μετατραπεί σε αμερικάνικο αεροπλανοφόρο. 
 
«Ναι» στο ρωσικό φυσικό αέριο αν δώσουν …άδεια ΕΕ και ΗΠΑ
 
Στο θέμα των ενεργειακών συμφωνιών, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως πάνω από το 50% του φυσικού αερίου και πάνω από το 10% του πετρελαίου στην Ελλάδα προέρχεται από τη Ρωσία. «Συζητήσαμε συνεργασία στην διανομή αερίου μέσω της νότιας διαδρομής. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Ελλάδα για να περάσει ο Turkish Stream και στην Ελλάδα», ανέφερε ο Πούτιν. 
 
Ωστόσο ο Τσίπρας, με δεδομένη την κάθετη άρνηση των ΗΠΑ με μεταφερθεί Ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και τα εμπόδια που βάζει η ΕΕ, αφού επιδιώκουν να μεταφέρουν Αζέρικο μέσω του TAP και υγροποιημένο από τα κοιτάσματα της Κύπρου που εκμεταλλεύονται αμερικάνικες και ευρωπαϊκές εταιρείες, περιορίστηκε να δηλώσει: «Θεωρούμε ότι υπάρχουν εντός της ΕΕ δύο μέτρα και δύο σταθμά (…) ιδίως όταν προωθείται ο North II (αγωγός που θα τροφοδοτήσει τη Γερμανία με Ρώσιμο φυσικό αέριο)  αλλά υπάρχουν διαρκώς κωλύματα σε σχέση με την επέκταση του Turkish stream προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δια μέσου της Ελλάδα και της Ιταλίας. Θεωρούμε ότι στα ζητήματα αυτά θα υπάρξει στο μέλλον κατανόηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ήδη έχουμε προχωρήσει στην κατασκευή του 80% του TAP, ενός αγωγού που μεταφέρει αζέρικο φυσικό αέριο από εκεί και πέρα είναι βέλτιστη τεχνικά και ποιοτικά λύση αυτός ο αγωγός αυτός να συμπεριλάβει και ρώσικο φυσικό αέριο καθώς αυτό είναι προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή».
 
Με άλλα λόγια ότι πουν ΕΕ και ΗΠΑ! Αν δώσουν την έγκριση, τότε η Ελλάδα θα προμηθευτεί φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Σε διαφορετική περίπτωση τα σχέδια θα έχουν την τύχη του αγωγού Μπουργάζ – Αλεξανδρούπολης – αλήθεια τον θυμάται κανείς; – που έμεινε στα χαρτιά μετά την παρέμβαση της Ουάσιγκτον… 
 

 

 

 
 
 
 
 

 

 

 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις