Εκατοντάδες τρακτέρ και χιλιάδες αγρότες κατέβηκαν στους δρόμους των Βρυξελλών, πολιορκώντας τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί που τους περίμεναν έξω από το Κοινοβούλιο πριν από λίγο έριξαν δακρυγόνα και ρίψεις νερού, όπως μεταδίδει το ertnews.
Οι αγρότες έφτασαν με περίπου 400 τρακτέρ από το βράδυ της Τετάρτης, ενώ αναμένονται περί τους 10.000 αγρότες από 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. και 40 οργανώσεις συνολικά. Παρά τις πανειλημμένες επιχειρήσεις απώθησής τους από τις ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο έχοντας περικυκλώσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Όπως αναφέρθηκε, οι διαδηλωτές δεν επετράπη να προσεγγίσουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η Σύνοδος Κορυφής, ωστόσο έφτασαν όσο πιο κοντά ήταν δυνατόν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η άφιξη των αγροτών αιφνιδίασε τις αστυνομικές αρχές, καθώς το επίσημο κάλεσμα των κινητοποιήσεων ήταν για τις 11 το πρωί, ωστόσο μεγάλος αριθμός διαδηλωτών έφτασε ήδη από το προηγούμενο βράδυ. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι δεν θα κινηθούν με τρακτέρ, γεγονός που αποδείχθηκε αντιπερισπασμός, καθώς τελικά μετακινήθηκαν μαζικά και περικύκλωσαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Τη μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιούν τα ευρωπαϊκά αγροτικά συνδικάτα, σύμφωνα με τη Copa Cogeca, την ευρωπαϊκή οργάνωση εκπροσώπησης των αγροτών και των αγροτικών συνεργατικών οργανώσεων στην ΕΕ.
Οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με μία καταστροφική ευρωπαϊκή γεωργική πολιτική, η οποία οικοδομείται γύρω από τις απαράδεκτες προτάσεις για την ΚΑΠ. Παράλληλα έντονη είναι η αντίδραση στην εμπορική πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, και ειδικότερα στη συμφωνία με τις χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), την οποία, σύμφωνα με τη Copa Cogeca, οι αγρότες θεωρούν «ιστορικό λάθος» και επιζήμια για τον ευρωπαϊκό αγροτικό τομέα και την επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ.