Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Έβρο: Τα σύνορα έχουν αλλάξει από το 1926 γιατί άλλαξε η κοίτη του ποταμού

Ζητά διαπραγματεύσεις για τον ακριβή καθορισμό τους

Νέα διάσταση έδωσε το βράδυ του Σαββάτου η Άγκυρα στο ζήτημα που έχει προκύψει στη νότια πλευρά του Έβρου, καθώς..

Νέα διάσταση έδωσε το βράδυ του Σαββάτου η Άγκυρα στο ζήτημα που έχει προκύψει στη νότια πλευρά του Έβρου, καθώς το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τα τεκταινόμενα στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Στον απόηχο του ελληνικού διαβήματος διαμαρτυρίας (το οποίο ωστόσο δεν έχει ανακοινώσει επίσημα το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών), το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι τα σύνορα έχουν αλλάξει από το 1926 γιατί έχει αλλάξει η κοίτη του ποταμού Έβρου, και ως εκ τούτου κάθε ενέργεια, από ελληνικής πλευράς, για τοποθέτηση συρματοπλέγματος στην περιοχή πρέπει να προηγηθεί διαπραγμάτευση τεχνικών κλιμακίων για τον ακριβή καθορισμό του συνόρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει:

«Η Ελλάδα στις 15 Απριλίου 2020 ενημέρωσε το υπουργείο μας ότι θα υψώσει συρματόπλεγμα στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στην περιοχή των Φερών.

Μετά τον απαραίτητο συντονισμό των αρμόδιων οργάνων μας, το υπουργείο μας επέδωσε νότα στην Ελλάδα στις 11 Μαΐου 2020, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να μοιραστεί τις συντεταγμένες της περιοχής όπου θα γινόταν το έργο και να υπάρξει συνάντηση μίας επιτροπής στα σύνορα.

Ενημερώσαμε παράλληλα την Ελλάδα ότι δεδομένου ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, o οποίος αποτελεί παράλληλα το συμπεφωνημένο σύνορό μας με την Ελλάδα, έχει αλλάξει σημαντικά για φυσικούς και τεχνητούς λόγους από το 1926, όταν καθορίστηκε το όριο και δεν υπάρχουν ακριβείς συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών σε αυτήν την περιοχή των συνόρων, να μην ξεκινήσει το έργο αν δεν υπάρξει πρώτα ένας τεχνικός συντονισμός μεταξύ αρμοδίων επιτροπών των δύο χωρών.

Παρά τις προειδοποιήσεις μας και προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες κατασκευής στις 13 Μαΐου 2020, παραβιάζοντας τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση αποτράπηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, που έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα.

Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών.

Δεν θα ανεχτούμε κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας».

Υπουργείο Εξωτερικών: «Fake news» τα περί «ξένης δύναμης σε ελληνικό έδαφος»

Νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου ανακοίνωση για το θέμα που έχει προκύψει με την Τουρκία στον Έβρο εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα στην επίσημη ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος.

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Σοβαρά ερωτηματικά

Ωστόσο η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ περί «fake news» δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών στην ΕΡΑ, ο οποίος αναφερόμενος στην κατάσταση στον Έβρο δήλωσε: «Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή, όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα». Μάλιστα ο ίδιος ευχήθηκε «να πάμε σε μια συνεννόηση».

Ας απαντήσει λοιπόν επίσημα ο υπουργός και το υπουργείο Εσωτερικών:

— Γιατί ο κ. Δένδιας, δεν κατήγγειλε εξ’ αρχής τα «fake news» περί παρουσίας τουρκικών δυνάμεων σε ελληνικό έδαφος, αλλά επέλεξε να σχολιάσει την ένταση που υπήρχε στον Έβρο;

— Γιατί σχολιάζοντας «fake news» αναφέρθηκε σε  «ζήτημα αμφισβήτησης»;

— Για σχολιάζοντας «fake news» δήλωσε «Δεν μου αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δύο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι.

— Γιατί σχολιάζοντας «fake news» έκανε λόγο για «μετρήσεις», «επιτροπές» και «λίγες δεκάδες μέτρα». 

— Γιατί το υπουργείο Εξωτερικών δεν διαψεύδει και επίσημα τα δημοσιεύματα περί διαβήματος της Ελλάδας στην Τουρκία για το θέμα; Υπήρξε διάβημα ή όχι;

Σχετικά θέματα

Απόψεις