Διεθνή

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε η απόφαση του ΣτΕ να εγκρίνει τη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

Σε μια προκλητική ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίζεται για ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα προστατεύει τους πραξικοπηματίες και ανεβάζει τους τόνους της αντιπαράθεσης. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η απόφαση που ελήφθη αγνοεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και προσβάλλει τον τουρκικό λαό: «Έτσι, η Ελλάδα έχει καταχωρηθεί στη διεθνή κοινότητα ως χώρα που προστατεύει και προστατεύει το πραξικόπημα. Ελπίζουμε ότι η ελληνική δικαιοσύνη δεν θα επαναλάβει παρόμοια λάθη στο μέλλον». Ειδικότερα υποστηρίζει ότι, χορηγώντας άσυλο στον «πραξικοπηματία», όπως τον χαρακτηρίζει, Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί, παραβιάζονται οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του, το Τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέρει: «Το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας, σε παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, έδωσε άσυλο σε έναν πραξικοπηματία. Έχει λοιπόν επιβεβαιωθεί από την διεθνή κοινότητα πως η Ελλάδα είναι μία χώρα που προστατεύσει και δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες. Καταδικάζουμε εντόνως αυτή την απόφαση που προσβάλει τη συνείδηση του τουρκικού έθνους. Ελπίζουμε πως το ελληνικό δικαστικό σύστημα δεν κάνει τα ίδια λάθη επαναλαμβάνοντας παρόμοιες αποφάσεις στο μέλλον».

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ έκανε λόγο για την «πλέον επονείδιστη απόφαση για μια χώρα».

«Το δικαστικό σύστημα της Ελλάδας, μέλους της ΕΕ, αποφάσισε να πατρονάρει τους τρομοκράτες που επιχείρησαν με την απόπειρα πραξικοπήματος να καταλύσουν τη δημοκρατία στην Τουρκία. Η παράνομη αυτή δικαστική προσέγγιση που προστατεύει τους τρομοκράτες έναντι της δημοκρατίας είναι σοβαρή», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η απόφαση του ΣτΕ

Ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδούπολη, Suleyman Ozkaynakcim, θα αφεθεί ελεύθερος μόλις δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του τότε υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, που ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Αρχής Προσφύγων με την οποία είχε χορηγηθεί άσυλο στον εν λόγω Τούρκο αξιωματικό.

Η Ολομέλεια Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου,  το απόγευμα της Τετάρτης σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, με ισχυρή πλειοψηφία, απέρριψε το αίτημα του κ. Μουζάλα.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ θεωρείται πιλοτική και για τους υπόλοιπους επτά Τούρκους στρατιωτικούς. Συγκεκριμένα, η απόφαση του ΣτΕ για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά αξιωματικούς οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στη γείτονα χώρα, έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. Ο συγκεκριμένος Τούρκος αξιωματικός είναι ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, με απόφαση του Τμήματος Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας.

(Επισκέψεις: 14 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend