Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ ο Ν. Δένδιας για την υπογραφή της νέας συμφωνίας για τις βάσεις

Η επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) των ΗΠΑ με την Ελλάδα, που μετατρέπει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας σε..

Η επέκταση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) των ΗΠΑ με την Ελλάδα, που μετατρέπει ακόμη περισσότερο τη χώρα μας σε μία απέραντη αμερικανική στρατιωτική βάση και βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας μας στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Νίκου Δένδια με τους Αμερικανούς γερουσιαστές Κρις Μέρφι και Τζον Όσοφ το πρωί της Δευτέρας, στο υπουργείο Εξωτερικών.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Δένδια, οι συζητήσεις για την συμφωνία έχουν προχωρήσει πολύ και τον επόμενο μήνα αναμένεται η υπογραφή της. «Είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, την οποία εκτιμώ ότι θα υπογράψουμε κατά την επερχόμενη επίσκεψή μου στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβρη» ανέφερε ο Ν. Δένδιας.

Σημειώνεται πως η επέκταση της MDCA αποτελεί τμήμα του πρόσφατου νομοσχεδίου με τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας 2021», που έρχεται να «χτίσει» πάνω στα όσα περιλαμβάνονταν στον East Med Act (Νόμος για την Εταιρική Σχέση Ενέργειας και Ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου) και αποτέλεσε κύριο θέμα των συζητήσεων που είχε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ και τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ στην επίσκεψή του στην Αθήνα τον Αύγουστο.

Οι δύο Αμερικανοί γερουσιαστές είχαν συνάντηση και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όπου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και την κατάσταση το Αφγανιστάν.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση υπήρξε κοινή διαπίστωση για το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων Αθήνας – Ουάσιγκτον, ενώ διερευνήθηκαν περαιτέρω δυνατότητες για την επέκταση και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, οι επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές και η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας και του περιβάλλοντος. Επίσης, συζητήθηκαν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο κράτος και στην οικονομία.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε στους συνομιλητές του τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή και μέσω της συνεργασίας με κοινούς εταίρους όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συνάντηση για την πορεία του νομοσχεδίου για την αμυντική και διακοινοβουλευτική συνεργασία ΗΠΑ – Ελλάδας στο αμερικανικό Κογκρέσο, ενώ εξετάστηκε και η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ) – Απο 902.gr

Απόψεις