Απόψεις Πολιτική

Το Σύνταγμα και οι «Ηρακλείς»

    Πίσω από τις διακηρύξεις χωρίς αντίκρισμα που ακούσαμε κατά τη διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης, πίσω από τους τακτικισμούς που συνοδεύουν τις συμπεριφορές των εταίρων του νεοδικομματισμού, ακόμα και όταν μάχονται περί «ιερών και οσίων» -όπως θέλουν να λένε-, υπάρχει μια αδήριτη αλήθεια:

    Tο Σύνταγμα, το κάθε Σύνταγμα, όπως τόνιζε μια εμβληματική μορφή, ο Αριστόβουλος Μάνεσης, δεν είναι παρά η αντανάκλαση, σε μορφή υπέρτατου νόμου, της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής πραγματικότητας, σε δοσμένη ιστορική περίοδο.

    Από την άποψη αυτή, λοιπόν, δεν πρέπει να ξεχνάμε σε πoιο περιβάλλον ξεκίνησε η διαδικασία αναθεώρησης, όπως και ποιοι είναι οι «Ηρακλείς» τόσο του κυοφορούμενου όσο και του σημερινού Συντάγματος, που το μετέτρεψαν σε κουρελόχαρτο.

  • Είναι αυτοί που έθεσαν την Ελλάδα σε καθεστώς «υπερταμείου» για 99 χρόνια, μαζί με τους άλλους που προχώρησαν σε άρση της ασυλίας των νυν και μελλοντικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας υπέρ δανειστών και εταίρων, προς δόξα της συνταγματικής κατοχυρωμένης «εθνικής ανεξαρτησίας».
  • Είναι αυτοί που ανέτρεψαν ένα δημοψήφισμα μαζί με τους άλλους που κυβερνούσαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, προς δόξα των συνταγματικά κατοχυρωμένων «δημοκρατικών ελευθεριών» και της «λαϊκής κυριαρχίας».
  • Είναι αυτοί που με πολιτική το «ανήκομεν εις την Δύσιν» διαγκωνίζονται με τους άλλους που αντιλαμβάνονται την «αναβάθμιση της χώρας» με όρους οικοπέδου γεμάτο αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις,προς δόξα της συνταγματικά κατοχυρωμένης «εθνικής κυριαρχίας».

     Οταν, επομένως, μιλάμε για Συνταγματική Αναθεώρηση, ας μη λανθάνει της προσοχής μας το προφανές:

    Ενα Σύνταγμα, και το πιο δημοκρατικό, δεν μπορεί να πάει πιο πέρα από τα βάθρα του υφιστάμενου κοινωνικοοικονομικού και πολιτικού συστήματος που έρχεται να υπηρετήσει και να μην αποτελεί αντικείμενο «ερμηνείας» των πολιτικά κυρίαρχων της στιγμής προς όφελός τους.

Πηγή: Εφημερίδα Real News 17/2/2019

(Επισκέψεις: 1.134 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend