Διπλωματική συνάντηση είχαν το Σάββατο στο Καράκας αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας, με φόντο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου.
Πρόκειται για την πρώτη υψηλού επιπέδου διπλωματική συνάντηση των δύο χωρών εδώ και πάνω από δύο χρόνια, την οποία ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο περιέγραψε ως «σεβαστή, εγκάρδια, πολύ διπλωματική», μιλώντας στα κρατικά ΜΜΕ της χώρας του. Η συνάντηση διήρκεσε σύμφωνα με τον Μαδούρο για δύο ώρες, όμως ο Βενεζουελάνος πρόεδρος δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι πως συμφωνήθηκε οι διεργασίες να συνεχιστούν, σε άγνωστο χρόνο.
Οι γνώμες των αναλυτών διίστανται για το τι ακριβώς θέλει να επιτύχει η Ουάσινγκτον με αυτήν τη διπλωματική προσέγγιση της Βενεζουέλας, στην οποία έχει επιβάλλει σκληρές κυρώσεις, εμπάργκο, διακοπή διπλωματικών σχέσεων και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, σκοπός του ταξιδιού ήταν να συζητηθούν μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της «ενεργειακής ασφάλειας» και των υποθέσεων εννέα Αμερικανών πολιτών που βρίσκονται στη φυλακή στη Βενεζουέλα.
Η Βενεζουέλα έχει λάβει οικονομική στήριξη από τη Ρωσία στα χρόνια που δέχεται τις σκληρές επιθέσεις της Ουάσινγκτον, όμως τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα δείχνουν να υποχρεώνουν τις ΗΠΑ να αλλάξουν πλεύση. Από την πολύχρονη επιχείρηση «αλλαγής καθεστώτος» με τη χρηματοδότηση πραξικοπημάτων και την αναγνώριση του αυτοανακηρυχθέντα προέδρου Χουάν Γκουαϊδό, η σχέση των δύο χωρών ίσως να περνά σε νέα φάση, με έμφαση στο πετρέλαιο της Βενεζουέλας που πλέον είναι πιο πολύτιμο από ποτέ.
Σύμφωνα με τη συντηρητική Αμερικανή δημοσιογράφο Τρις Ρέγκαν, στη συνάντηση εκτός από αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των μεγάλων αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών, όπως της Chevron.
Ο ερευνητής δημοσιογράφος Γκρεγκ Πάλαστ ανέλυε ήδη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ότι η Βενεζουέλα μπορεί να αποτελέσει λύση στην εξάρτηση της Δύσης από το ρωσικό πετρέλαιο. Όπως έγραφε ο Πάλαστ, «η Βενεζουέλα έχει τη δυνατότητα να εξάγει δύο εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο την ημέρα. Αν ο Μπάιντεν ανακοινώσει ένα τέλος στο εμπάργκο, η τιμή του πετρελαίου θα πέσει κατακόρυφα μέσα σε 20 λεπτά».
Πηγή: info-war.gr