Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σήμερα στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο και κατάφερε και να προκαλέσει και να νομίζει πως μπορεί να κοροϊδέψει!
«Ήρθε η ώρα να κατανείμουμε τα φορολογικά βάρη δίκαια και ισορροπημένα» είπε με στόμφο ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως με «δίκαιο τρόπο» θα διευρυνθεί «η βάση όσων συνεισφέρουν».
Τι δεν είπε ο Μητσοτάκης; Δεν είπε ότι στη «δίκαια» φορολόγηση της κυβέρνησης δεν υπάρχουν, ούτε για αστείο, στο στόχαστρο, οι εφοπλιστές με τις φοροελαφρύνσεις τους, ούτε οι τράπεζες με τον αναβαλλόμενο φόρο τους. Δεν υπάρχουν, φυσικά, ούτε οι επιχειρηματικοί όμιλοι που έχουν φοροαπαλλαγές στις επενδύσεις.
Ποιοι είναι όλοι αυτοί; Μα, τα «πατριωτάκια» μας που μαζί καταβάλουν μόλις το 5% των εσόδων από φόρους στον κρατικό προϋπολογισμό και το 95% ο λαός.
Ποιοι είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Μα, οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, στους οποίους το νομοσχέδιο επιβάλει τεκμαρτό εισόδημα 10.920 ευρώ το χρόνο. Μάλιστα, θα φορολογούνται με βάση αυτό, είτε το έχουν, είτε όχι! Και το «καλύτερο»: Κι αν δεν το έχουν πρώτα θα πληρώσουν (την εφορία) και μετά έχουν τη… δυνατότητα να ζητήσουν έλεγχο για να αποδείξουν οτιδήποτε άλλο!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πιο δίκαιη μέθοδος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών» και, μάλιστα, ισχυρίστηκε πως είχε μιλήσει για αυτή προεκλογικά. Πότε; Όταν περιέγραφε τη συσχέτιση της φορολογικής συμμόρφωσης με το τέλος επιτηδεύματος, το οποίο φυσικά δεν καταργεί η κυβέρνηση αλλά το μειώνει κατά 50%.
Και τώρα ένα παράδειγμα της «δικαιοσύνης» των «αρίστων» στη φορολογία:
Ο πίνακας που βλέπετε υπολογίζει τη φοροεπιβάρυνση για επαγγελματία, με εισοδήματα από 10.000 μέχρι 12.000 ευρώ, που διατηρεί το κατάστημά του για 12 χρόνια τουλάχιστον, που αποτελεί ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα των μικρών ΕΒΕ.
Ο συγκεκριμένος λοιπόν βιοπαλαιστής θα δει τη φορολογία εισοδήματος να εκτοξεύεται. Για παράδειγμα, αν δεν έχει προσωπικό και δηλώνει 10.000 ευρώ εισόδημα, φέτος θα πληρώσει (φορολογία και τέλος επιτηδεύματος) 1.550 ευρώ.
Την επόμενη χρονιά, αν περάσει το νομοσχέδιο – έκτρωμα, θα πληρώσει 2.310 ευρώ, παρόλο που το τέλος επιτηδεύματος είναι μικρότερο, αφού πέφτει στην «παγίδα» του «τεκμαρτού εισοδήματος» με τρεις «τριετίες» (10.920 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε τριετία). Δηλαδή, ανεξάρτητα από το ότι ο ίδιος δηλώνει 10.000 ευρώ και τις δύο χρονιές (επομένως δεν είναι καθόλου «φοροφυγάς», όπως λέει η κυβέρνηση), το κράτος θα θεωρεί ότι «κερδίζει» 14.196 ευρώ και πάνω σ’ αυτό θα τον φορολογήσει.
Για τον ίδιο επαγγελματία, αν απασχολεί έναν εργαζόμενο, προστίθεται στο «τεκμαρτό» του εισόδημα και ένα «καπέλο» 10% επί του ετήσιου κόστους μισθοδοσίας του προσωπικού, επομένως μεγαλώνει ακόμα περισσότερο, φτάνοντας τα 2.630 ευρώ από 1.550 που είναι σήμερα!