Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

To NATO σχεδιάζει να στείλει πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσατο

Η Βρετανία σχεδιάζει με τους συμμάχους της ένα πιθανό σχέδιο αποστολής πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας,..

Η Βρετανία σχεδιάζει με τους συμμάχους της ένα πιθανό σχέδιο αποστολής πολεμικών πλοίων στο λιμάνι της Οδησσού της Μαύρης Θάλασσας, για να προσφέρει προστατευτική συνοδεία σε πλοία που εξάγουν ουκρανικά σιτηρά, πως αναφέρουν βρετανικά και αμερικανικά ΜΜΕ.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, γράφει σήμερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λάντσμμπεργκις δήλωσε χθες ότι συζήτησε τη δημιουργία ενός τέτοιου «προστατευτικού διαδρόμου» από την Οδησσό με τη Βρετανίδα υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας. Είπε επίσης ότι ένας «συνασπισμός των πρόθυμων», που αποτελείται από χώρες του ΝΑΤΟ και άλλα έθνη που εξαρτώνται από τα σιτηρά, όπως η Αίγυπτος, μπορεί να είναι πρόθυμος να δεσμεύσει στρατιωτικούς πόρους για να ενισχύσει την προστασία και να αποτρέψει εκτεταμένες ελλείψεις τροφίμων.

Εξάλλου, σύμφωνα με τους Times, το σχέδιο προβλέπει ότι τα συμμαχικά ναυτικά θα καθαρίσουν την περιοχή γύρω από το λιμάνι της Οδησσού από ρωσικές νάρκες για να προστατεύσουν τα πολεμικά σκάφη αλλά και τα φορτηγά πλοία που μεταφέρουν τα ζωτικά προϊόντα από τα πολεμικά πλοία του Πούτιν.

Υπάρχουν έξι πλοία του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και δύο υποβρύχια στη θάλασσα που απειλούν επί του παρόντος την ασφάλεια των εμπορευματικών πλοίων, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Θα αναπτυχθούν επίσης πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς για να αποτρέψουν κάθε ρωσική προσπάθεια να υπονομεύσει τον διάδρομο. Η Δανία, σε κοινή ανακοίνωση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, υποσχέθηκε χθες να παράσχει μια παρτίδα αντιπλοϊκών πυραύλων «Harpoon» και έναν εκτοξευτή, για να επεκτείνει το βεληνεκές κρούσης της Ουκρανίας και να υπερασπιστεί τα εμπορευματικά πλοία που εξάγουν σιτηρά. Τα Harpoons, κατασκευασμένα από την Boeing Co., θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να απωθήσουν το ρωσικό ναυτικό μακριά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας, επιτρέποντας την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων.

Η αποστολή των Harpoons είναι μία κίνηση που ενδεχομένως να οδηξγήσει σε κλιμάκωση και επέκταση της σύγκρουσης, καθώς μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν ήθελε να στείλει τους συγκεκριμένους πυραύλους, υπό το φόβο των αντιποίνων από τη Ρωσία εάν ένα πλοίο της βυθιστεί με ένα Harpoon. Από 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις