Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Το κατάπτυστο «κοινό ανακοινωθέν του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ»

Με ένα κατάπτυστο κοινό κειμένο Ελλάδας και ΗΠΑ ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν. Το όνομα αυτού..

Με ένα κατάπτυστο κοινό κειμένο Ελλάδας και ΗΠΑ ολοκληρώνεται η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντ. Μπλίνκεν. Το όνομα αυτού «κοινό ανακοινωθέν του Τέταρτου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ (21 Φεβρουαρίου, 2023)». 

Το υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε το σχετικό κείμενο.  Επιλέγουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα που δείχνουν την ΗΠΑλληλική σχέση, την απόλυτη εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων από την κυβέρνηση και την παραχώρηση της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Εντοπίστε, επίσης, την απεριόριστικη υποκρισία για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αλλά και τα ελληνοτουρκικά. Φυσικά, κυρίαρχο ρόλο στο ανακοινωθέων έχουν οι πολεμικές «μπίζνες» των ΗΠΑ με τον οπλισμό που θα αγοράσει η Ελλάδα από τον «προστάτη» της. Όσο για τα περί «τρομοκρατίας» γνωρίζουμε πώς τα αντιλαμβάνονται και τα προωθούν οι Αμερικανοί, βάζοντας μέσα και κάθε ριζοσπαστική αντίδραση των λαών. 

«Περιφερειακά ζητήματα»: «…. Οι δύο κυβερνήσεις εξέφρασαν την ακλόνητη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία (…) Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν την ανθρωπιστική και αμυντική βοήθεια της Ελλάδας προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών της Ελλάδας να στηρίξει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ. (..) Οι δύο κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν την ανάγκη προστασίας των συνόρων τους και της τήρησης του διεθνούς δικαίου όσον αφορά τη μεταχείριση των αιτούντων άσυλο, των μεταναστών και των προσφύγων».


«Άμυνα και Ασφάλεια»«Οι δύο κυβερνήσεις χαιρέτισαν την επικύρωση το 2022 και την έναρξη ισχύος της δεύτερης τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) (…). Οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τη γεωστρατηγική σημασία του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ζωτικό κόμβο εφοδιασμού για την αμυντική στάση του ΝΑΤΟ στην ανατολική του πτέρυγα και θα παρέχει κρίσιμη ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή. (…) Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί προσωρινά στην Ελλάδα, διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις σε αυτήν ή διέρχονται από αυτήν, συνεργαζόμενες σε κλίμα αλληλεγγύης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις για την υποστήριξη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. (…) Τα δύο μέρη υπογράμμισαν τις προσπάθειες στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού υλικού, όπως τα F-35, που θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία και τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ.  Οι δύο πλευρές εξέφρασαν επίσης την ικανοποίησή τους για την αρχική έγκριση ορισμένων έργων βελτίωσης των υποδομών που συζητήθηκαν κατά την 108η συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής.

«Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών»:  «Η Ελλάδα διατύπωσε τον στόχο της να συνεχίσει να σημειώνει πρόοδο σε τομείς όπως η κοινή εκπαίδευση, η προμήθεια εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης και ο εκσυγχρονισμός των πρωτοκόλλων πολιτικής προστασίας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόσθετη τεχνική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες» 

«Ενέργεια και Περιβάλλον»: «Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον επείγοντα χαρακτήρα της συνέχισης της συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση, ο οποίος ενισχύθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο της Ελλάδας σε έργα που θα ενισχύσουν την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, όπως η έναρξη λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο τρέχων σχεδιασμός για τον διασυνδετήριο αγωγό Βόρειας Μακεδονίας-Ελλάδας και οι προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει ότι η Μονάδα Επαναεριοποίησης Πλωτής Αποθήκευσης στην Αλεξανδρούπολη θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους».  

«Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας»:  «Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαρίστησαν την Ελλάδα για το γεγονός ότι αποτελεί ισχυρό και αξιόπιστο εταίρο στη συνεργασία αναφορικά με την επιβολή του νόμου, συμπεριλαμβανομένων των εκδόσεων.  Τα δύο μέρη δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να στηρίζουν τα αιτήματα αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής και τις εκδόσεις. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της συνεχούς, κοινής εκπαίδευσης στον τομέα επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση των όλο και πιο σύνθετων προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένων του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, των σύνθετων οικονομικών εγκλημάτων, του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατία

«Εμπόριο και Επενδύσεις»:  «Τα δύο μέρη εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για ένα ακόμη ισχυρό έτος εμπορίου και επενδύσεων μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών και υπογράμμισαν τη σημασία της αποτίμησης της προόδου που έχει επιτευχθεί από το Συμβούλιο Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ-ΕΕ.   Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήραν την Ελλάδα για την έγκαιρη ολοκλήρωση των πληρωμών των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την επιτυχή έξοδο από το πλαίσιο ενισχυμένης οικονομικής εποπτείας της ΕΕ, εξελίξεις που καταδεικνύουν την αξιοπιστία της Ελλάδας ως χώρας προορισμού για ξένες επενδύσεις».

«Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών»: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα τόνισαν την κοινή τους δέσμευση για την προώθηση της δημοκρατίας και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων μέσω των εγκαινίων της περιοδεύουσας έκθεσης τέχνης “Συλλογή Δημοκρατίας” τον Μάιο του 2023 στην Αθήνα».

Αυτό το τελευταίο, πάντως, μόνο γέλιο προκαλεί. 

Σχετικά θέματα