Το ισραηλινό κράτος κλιμακώνει τις δολοφονικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Aνήμερα της επετείου της «Νάκμπα» η δολοφονική μανία του Ισραήλ σκόρπισε το θάνατο στη Γάζα, αφήνοντας πίσω του περισσότερα από 120 θύματα. Επιπλέον, βομβάρδισε εκ νέου το Ευρωπαϊκό νοσοκομείο στο Χαν Γιουνίς, το τελευταίο νοσοκομείο που παρείχε περίθαλψη -και- σε καρκινοπαθείς, το οποίο βρίσκεται πλέον εκτός λειτουργίας, με την τύχη χιλιάδων ασθενών να μοιάζει αβέβαιη.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) που γνωστοποίησε το περιστατικό, διευκρίνισε ότι «το κλείσιμο του νοσοκομείου διακόπτει υπηρεσίες ζωτικής σημασίας, ανάμεσά τους νευροχειρουργικές, καρδιολογικές και θεραπεία καρκίνων — οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες πουθενά αλλού στη Γάζα».
Η διακοπή της λειτουργίας του βάζει επίσης τέλος στον ρόλο του ιδρύματος ως κέντρου για της ιατρικές διακομιδές, που «θέτει υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση το σύστημα υγείας το οποίο είχε ήδη κατακλυστεί», πρόσθεσε ο Δρ. Τέντρος.
«Οι επανειλημμένοι βομβαρδισμοί υγειονομικών εγκαταστάσεων είναι νέο παράδειγμα των μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές του Ισραήλ ώστε να γίνει η Λωρίδα της Γάζας περιοχή όπου είναι αδύνατο να ζήσει κανείς», σημείωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Επίσης, το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Γάζας δήλωσε ότι η αναγκαστική εκκένωση νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων ήταν μέρος μιας «σαφούς πολιτικής» του Ισραήλ «που στοχεύει στην εκκένωση της Λωρίδας της Γάζας από κάθε μέσο επιβίωσης».
Ανέφερε ότι 38 ιατρικές εγκαταστάσεις έχουν δεχθεί επιθέσεις και έχουν αναγκαστεί να κλείσουν. «Αυτή η συστηματική και σκόπιμη στοχοποίηση εγκαταστάσεων υγείας, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, κλινικών και ιατρικού προσωπικού, συνιστά κατάφωρο έγκλημα πολέμου», πρόσθεσε.
«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει επειγόντως για να προστατεύσει ό,τι έχει απομείνει από το σύστημα υγείας στη Γάζα», είπε το Γραφείο Τύπου.
Οι βομβαρδισμοί που πραγματοποιήθηκαν χθες είχαν στόχο περιοχές στο βορρά και στο νότο του παλαιστινιακού θύλακα. Ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.
Στα βόρεια του παλαιστινιακού θύλακα, από τα ξημερώματα συνεχίζεται η σφαγή. Μάλιστα, άρματα μάχης προελαύνουν γύρω από την πόλη Μπέιτ Λαχίγια.
Ο ανταποκριτής του παλαιστινιακού πρακτορείου WAFA ανέφερε ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη στόχευσαν σπίτια στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Μπέιτ Λαχίγια και της Τζαμπάλια. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 30 νεκροί, ενώ δεκάδες αγνοούνται κάτω από τα ερείπια.
Οι τελευταίες φονικές επιδρομές έγιναν ενώ ο Ντ. Τραμπ περιοδεύει στη Μέση Ανατολή και κλείνει “δουλειές” τρισεκατομμυρίων! Στο Κατάρ, λίγο πριν αναχωρήσει χτες για τα ΗΑΕ, ο Τραμπ είπε ότι θέλει οι ΗΠΑ «να πάρουν τη Γάζα» και να τη μετατρέψουν σε «ζώνη ελευθερίας»: «Εχω ιδέες για τη Γάζα και νομίζω πως είναι πολύ καλές, να την κάνουμε ζώνη ελευθερίας». Τον περασμένο Φλεβάρη ο Τραμπ είχε πει ότι θέλει να κάνει τη Γάζα μετά το τέλος του πολέμου «Ριβιέρα της Ανατολής», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων, σε πλήρη συνεννόηση με το Ισραήλ και τον πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου.
Οι δυνάμεις εισβολής προωθούν παράλληλες επιχειρήσεις δημιουργίας πιθανών κέντρων διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχει σταματήσει τελείως από τις 2 Μάρτη, με ευθύνη του Ισραήλ, των ΗΠΑ και των ισχυρών χωρών της ΕΕ, που βάζουν πλάτες στη συνέχιση του καταστροφικού για τον παλαιστινιακό λαό πολέμου.
Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που επεξεργάστηκε και ανέλυσε χτες το βρετανικό δίκτυο BBC, οι εργασίες γίνονται σε συγκεκριμένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, π.χ. κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ και σε νότιες περιοχές κοντά στον νέο διάδρομο Morag, που χωρίζει τις πόλεις Χαν Γιούνις και Ράφα.
Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται η αμερικανική οργάνωση «Gaza Humanitarian Foundation» (GHF), που επιχειρεί να αντικαταστήσει τη UNRWA του ΟΗΕ και να αναλάβει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά μόνο στο 50% του πληθυσμού της Γάζας (ώστε να εξαναγκάσει το άλλο μισό, που βρίσκεται κυρίως σε βόρεια και κεντρική Γάζα, σε λιμό και προσφυγιά).
Εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (OCHA) κατήγγειλε χτες το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί «τρόφιμα και καύσιμα ως μοχλό στο πλαίσιο στρατιωτικής στρατηγικής». Εκτός από τον ΟΗΕ, την ΕΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο, που διαφωνούν με το αμερικανοϊσραηλινό σχέδιο νέου συστήματος διανομής βοήθειας, χτες διαφώνησαν και εκπρόσωποι διεθνών ΜΚΟ αρωγής, όπως η OXFAM, που χαρακτήρισε το σχέδιο «φάρσα», τονίζοντας πως «καμία λύση ανεφοδιασμού δεν θα αντιμετωπίσει τη στρατηγική του Ισραήλ για βίαιο εκτοπισμό και μετατροπή του λιμού σε όπλο πολέμου».