Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Το άγαλμα και τα μάτια σας!»

Διαβάστε τι «όμορφα» που τα γράφει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Γιάννης Λοβέρδος:  Η παραδοχή του έχει το ενδιαφέρον..

Διαβάστε τι «όμορφα» που τα γράφει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κύριος Γιάννης Λοβέρδος

Η παραδοχή του έχει το ενδιαφέρον της, διότι σχετικά σπάνια βλέπουμε καταγραφές τέτοιου τύπου από την πλευρά των «Λοβέρδων»: 

«Τον Μάρτιο του 1947, με το λόγο που εκφώνησε στο αμερικανικό Κογκρέσσο, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Χάρι Τρούμαν δεσμεύτηκε δημοσίως ότι δεν θα επιτρέψει η Ελλάδα να πέσει στα χέρια των κομμουνιστών. Έκτοτε, χάρις στην αμερικανική βοήθεια που έφερε στη χώρα μας το Δόγμα Τρούμαν και το Σχέδιο Μάρσαλ, απετράπη η νίκη των κομμουνιστών στον Εμφύλιο Πόλεμο».

Από εκεί και πέρα – με …«ψυχολογικούς» όρους – ο κύριος βουλευτής εξηγεί (ό,τι καταλαβαίνει ο καθένας με τις λέξεις που χρησιμοποιεί) τα περί «ασέλγειας» (!) στο άγαλμα του Τρούμαν

Αυτά που έχουμε να πούμε στους «Λοβέρδους» είναι ακριβώς τα ίδια που είχαμε γράψει όταν ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, είχε πάει να δει εάν… είναι καλά το άγαλμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ (Το άγαλμα του Τρούμαν στην πρεσβεία σας!):

  • Μιλάμε για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αυτόν τον καλό άνθρωπο, τον Χάρυ Τρούμαν ο οποίος έχει συνδέσει την πολιτική του πορεία με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στον 20ο αιώνα, που μόνο με αυτές των ναζί συγκρίνονται: Ήταν αυτός που στη θητεία του οι ΗΠΑ σκόρπισαν το θάνατο και τον όλεθρο στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι (Αύγουστος 1945). 
  • Είναι ίδιος Τρούμαν που έστειλε στην Ελλάδα το 1948 τον Βαν Φλιτ για να «εποπτεύσει» την εφαρμογή του «Δόγματος» του, του «Δόγματος Τρούμαν». Αρκεί να υπενθυμίσουμε εκείνη τη φράση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς το Βαν Φλιτ: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατό σας»Πρόκειται για μέρος μέρος της «γενναιοδωρίας των ΗΠΑ» μαζί με τη χρήση ναπάλμ στον ελληνικό εμφύλιο, ενάντια στους αντάρτες του ΔΣΕ, στο Γράμμο. 
  • Το «Δόγμα Τρούμαν» -και στη συνέχεια το σχέδιο Μάρσαλ – ήταν «πακέτα» που βοήθησαν την άρχουσα τάξη της Ελλάδας να «στεριώσει» το σύστημα της στη μετεμφυλιακή περίοδο και να «προικίσει» το κεφάλαιο της χώρας.

Ας θυμηθούμε ξανά την ομιλία του Τρούμαν στο Κογκρέσο, 12 Μαρτίου 1947, που αποτέλεσε το «Δόγμα Τρούμαν»

«Πιστεύω ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλει να είναι η υποστήριξις των ανθισταμένων εις την υποδούλωσιν ελευθέρων λαών. Εάν η Ελλάς ήθελεν περιέλθει υπό τον έλεγχον ενόπλου τινός μειοψηφίας, σύγχυσις και ανωμαλία θα ηδύνατο να εξαπλωθούν ευχερώς εις ολόκληρον τη Μέσην Ανατολήν. Ετι μάλλον ο αφανισμός της Ελλάδος ως ανεξαρτήτου κράτους, θα είχεν βαθείαν επίδρασιν εφ’ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ων οι λαοί αγωνίζονται, αντιμετωπίζοντες μεγάλας αντιξοότητας, προς διατήρησιν της ελευθερίας και ανεξαρτησίας των, καθ’ ον χρόνον επανορθώνουν τας εκ του πολέμου καταστροφάς. Αν παραλείψωμεν να βοηθήσωμεν την Ελλάδα κατά την κρίσιμον ταύτην στιγμήν, βαρύταται θα είναι αι συνέπειαι τόσον διά την Δύσιν όσο και διά την Ανατολήν. Οφείλομεν να αναλάβωμεν άμεσον και αποτελεσματικήν δράσιν…».

Την εφαρμογή της αμερικανικής επέμβασης σε όλη της τη διάρκεια την ξέρουν καλά όπως γνωρίζουν πως τότε και το Κέντρο και η Δεξιά αποδέχθηκαν την ωμή επέμβαση. 

Κατά τα άλλα μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τον Πομπέο και τον Πάιατ να τονίζουν στην κυβέρνηση:

«Το άγαλμα και τα μάτια σας!»… 

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις