Πολιτική

Το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ante portas

Δυο μέρες μένουν για την έναρξη του επετειακού 60ού ΦΚΘ και η οργανωτική επιτροπή μας υπόσχεται έντονες συγκινήσεις, την αφρόκρεμα της φετινής παραγωγής στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και τον κόσμο, εκλκτούς καλεσμένους και ξεχωριστά αφιερώματα. Η γιορτή του ανεξάρτητου κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού -Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές-, στο Δημοτικό Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης» σε συνεργασία με τον Δήμο Παύλου Μελά και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών, σε συνεργασία με το Δήμο Νεάπολης – Συκεών. Φέτος, στις αίθουσες του Φεστιβάλ προστίθεται και ο κινηματογράφος Μακεδονικόν.

Τις αφίσες του 60ού ΦΚΘ σχεδίασε ο illustrator, Τζον Μαυρουδής και τα επίσημα spot σκηνοθέτησε ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα μικρού μήκους ταινίας, Βασίλης Κεκάτος.

Ταινία έναρξης την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου η Ιστορία Γάμου του Νόα Μπόμπακ, η ταινία που δεν κέρδισε κανένα βραβείο αλλά τις εντυπώσεις στο φετινό φεστιβάλ της Βενετία.

***

***

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

 17 ταινίες σε πρώτη προβολή, 5 ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρώτο Φεστιβάλ, το 1960, -2 ταινίες από δημιουργούς που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή, 2 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα», 1 ταινία που έχει ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά».

Θα προβληθούν επίσης, οι βραβευμένες 16 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. 

Δε χάνω με τίποτα: τη Θάλασσα των Σαργασσών του Σύλλα Τζουμέρκα, την ολιορκία στην οδό Λίπερτη του Σταύρου Παμπάλη, το @9: Στα εννιά του Άγγελου Σπάρταλη και, φυσικά, τον Κήπο του Θεού του πρόσφατα και πρόωρα χαμένου Τάκη Σπυριδάκη.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Διεθνές Διαγωνιστικό
Υπό τo πρίσμα του Overview Effect – Πανοραμική Εμπειρία, μιας εμπειρίας που συγκλονίζει την ανθρώπινη διάνοια, παρουσιάζονται οι 14 ταινίες του τμήματος. Θα δω οπωσδήποτε: τον Απόστρατο του Ζαχαρία Μαυροειδή,  Το νου σου στα παιδιά του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ, Πυρετός της Μάγια Ντα – Ρεν και Οι Μόνος του Αλεχάντρο Λάντες

Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών VR/Virtual Reality
8 ταινίες πρωτοποριακής σύλληψης με εισιτήριο 3 ευρώ και συνολικό για όλα 8 ευρώ.

Meet the Neighbors
Νέο διαγωνιστικό τμήμα με 10 ταινίες, ανάμεσά τους και δύο ελληνικές. Στο τμήμα συμμετέχουν νέοι δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, της μεγάλης «γειτονιάς μας», με την πρώτη ή τη δεύτερη ταινία τους

Out of Competition
Προτείνω: το βραβευμένο στο ‘Ένα Κάποιο Βλέμμα’ και από τους κριτικούς Ένα Ψηλό Κορίτσι του Καντεμίρ Μπαλάκοφ και το Παιδικά Δόντια της Σάνον Μέρφι.

Ανοιχτοί Ορίζοντες
Πολλές και ενδιαφέρουσες φετινές μικρές παραγωγές από νέους δημιουργούς, μεταξύ άλλων: Δεκατεσσάρων του Νταν Σάλλιτ, Να Ζεις για να Τραγουδάς του Τζόνι Μα, το Σώμα Χριστού του Γιαν Κομάσα.

Ματιές στα Βαλκάνια
Από τα πλέον αγαπημένα τμήματα του φεστιβάλ. Προβάλλονται μεταξύ άλλων οι Σφυρίχτρες του Κορνέλιου Πορομπίου και η Γη του Νώε του Τσεν Ερτούρκ.

Ειδικές Προβολές
Αγαπημένοι δημιουργοί. Ελία Σουλεϊμάν, αδελφοί Νταρντέν, Μάρκο Μπελόκιο, Τζέσσικα Χάουσνερ και πολλοί άλλο στις τελευταίες τους ταινίες.
>>Film Forward
Με ριζοσπαστικές ταινίες

Round Midnight
Τα μεταμεσονύχτια ραντεβού του φεστιβάλ. Φετινές δημιουργίες για να μας σηκωθεί η τρίχα, με τον Φάρο του Ρόμπερτ Έγκερς, που υμνήθηκε στις Κάννες, να ξεχωρίζει. 

(Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος εδώ)

 

(Επισκέψεις: 141 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend