Πολιτισμός

Το 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ante portas – η συνέχεια

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Το φεστιβάλ υποδέχεται τον «Πάπα του Trash», τον αμερικανό σκηνοθέτη και συγγραφέα Τζον Γουότερς. Ο τολμηρός σκηνοθέτης και θρυλικός εκπρόσωπος του cult cinema θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 6 μέχρι τις 8 Νοεμβρίου και με μεγάλη χαρά το Φεστιβάλ θα του απονείμει Χρυσό Αλέξανδρο για την προσφορά του στον κινηματογράφο. Στις 6 Νοεμβρίου, ο Τζον Γουότερς θα παρουσιάσει το one-man show “This Filthy World” στον κινηματογράφο Ολύμπιον ενώ παίρνει από το 60ό ΦΚΘ carte blanche για να επιλέξει 10 αγαπημένες του ταινίες.

Ο ανατρεπτικός καταλανός σκηνοθέτης Αλμπέρτ Σέρα επίσης θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη. θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε επτά μεγάλου μήκους και μία μικρού μήκους ταινία του ενώ θα δώσει και masterclass ανοιχτό στο κοινό.

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει, επίσης, ένα αφιέρωμα στην Τζοάνα Χογκ, πρωτοπόρο ενός νέου ρεύματος κοινωνικού ρεαλισμού στο βρετανικό σινεμά. Το έργο της, τέσσερις ταινίες μεγάλου μήκους και μία μικρού. θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν οι θεατές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το αφιέρωμα στην πρωτοποριακή δουλειά του Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και του Ρόμπερτ Μπίβερς με τίτλο «Προς το Τέμενος: Γκρέγκορι Μαρκόπουλος και Ρόμπερτ Μπίβερς» αποτελείται από 12 ταινίες. To Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει, στο πλαίσιο του αφιερώματος, μια ανοιχτή συζήτηση ανάμεσα στον Ρόμπερτ Μπίβερς και τον Μαρκ Γουέμπερ, κιθαρίστα των Pulp, μελετητή του έργου του Μαρκόπουλου και ανεξάρτητο επιμελητή ταινιών και βίντεο στο BFI, το Tate Modern, το Κέντρο Πομπιντού κ.ά. Την επιμέλεια του αφιερώματος έχει η κριτικός κινηματογράφου Γεωργία Κορώση.

Ο γνωστός σκηνοθέτης και μουσικός The Boy (Αλέξανδρος Βούλγαρης) επιλέγει δέκα ταινίες γεμάτες τρόμο, τρυφερότητα, χιούμορ, μουσική στο αφιέρωμα «Μεγαλώνοντας στα 80s»

Πλήρες αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου αναρχικού του γιουγκοσλαβικού σινεμά, Ντούσαν Μακαβέγιεφ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Ιανουάριο του 2019, οργανώνει το φεστιβάλ με προβολή όλων των ταινιών του. Ο σκηνοθέτης, μέλος του Novi Film, ενός τολμηρού κινηματογραφικού κύματος που άνθισε στη Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1960, αγαπήθηκε στην Ελλάδα μέσα από τη συνεργασία του με τον Μάνο Χατζιδάκι στο υπέροχο Sweet Movie.

Το αφιέρωμα «Διαφορετικοί αλλά Ίδιοι» το οποίο θα παρουσιαστεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, περιλαμβάνει πέντε ταινίες που προβάλλονται σε πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες με κοινό άξονα τον σεβασμό απέναντι στις μειονότητες και τη διαφορετικότητα, παραδίδουν πολύτιμα και οικουμενικά μαθήματα ζωής με τρόπο όχι διδακτικό, αλλά απόλυτα ουσιαστικό. 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ετοιμάζει μια μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στο εικαστικό έργο του Νίκου Κούνδουρου, στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό στην Προβλήτα Α΄ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια της έκθεσης, με τίτλο «Ο άγνωστος εικαστικός Νίκος Κούνδουρος», θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 2 Δεκεμβρίου 2019 -με ενδεχόμενο παράτασης.

Η αποκαλυπτική ιδέα που εκφράζεται μέσα από το θέμα του Διεθνούς Διαγωνιστικού, Overview Effect (το φαινόμενο της πανοραμικής εντύπωσης) βγαίνει και έξω από τη μεγάλη οθόνη. Οι ταινίες του τμήματος αποτελούν και φέτος πηγή έμπνευσης για μια πρωτότυπη έκθεση. Το Φεστιβάλ ανέθεσε σε νέους έλληνες εικαστικούς να δουν ο καθένας από μια ταινία του Διαγωνιστικού και να φιλοτεχνήσουν ένα έργο εμπνευσμένο από αυτήν. Η έκθεση πραγματοποιείται στηνΑποθήκη Β1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης)σε συνεργασία με τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (ΜΟΜus) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Με αφορμή τα 60ά γενέθλια τουστο Μουσείο Κινηματογράφου θα παρουσιαστεί μια έκθεση «1960 – 2019: Στιγμές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης»που θα διατρέχει όλες τις δεκαετίες του Φεστιβάλ, τις στιγμές, τους ανθρώπους, τις τάσεις που καθόρισαν την πορεία του και την εξέλιξή του.

Και πολλά masterclasses, συνεντεύξεις τύπου, εργαστήρια και το

… ΦΕΣΤΙΒΑΛ, ένα κόμικ για όλα αυτά που συνθέτουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ κλείνει την αυλαία του την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 με το απροσδόκητα αστείο και συγκινητικό Τζότζο (Jojo Rabbit) του Νεοζηλανδού Τάικα Γουατίτι.

(Το πρώτο μέρος του αφιερώματος εδώ)

(Επισκέψεις: 104 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Διαφήμιση

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend