Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Θεσσαλία – Εύβοια: Μετρούν ξανά τις πληγές τους οι κάτοικοι – Οργή για τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης, περιφερειακών και δημοτικών αρχών

Απόγνωση και οργή, από τους κατοίκους του Βόλου, οι οποίοι για ακόμη μια φορά είδαν τις ζωές τους να κινδυνεύουν και τις..

Απόγνωση και οργή, από τους κατοίκους του Βόλου, οι οποίοι για ακόμη μια φορά είδαν τις ζωές τους να κινδυνεύουν και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, που εδώ και πολλά χρόνια έπρεπε να έχουν γίνει, με ευθύνη κυβερνήσεων και Τοπικής Διοίκησης, αλλά και από την ολιγωρία που έδειξε ο κρατικός μηχανισμός, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στις 5 Σεπτέμβρη, για τον καθαρισμό ρεμάτων, φρεατίων, την ενίσχυση των αναχωμάτων κ.α.

Κυβέρνηση, ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος και ο περιφερειάρχης που στηρίζεται από τη ΝΔ, για ακόμη μια φορά κινήθηκαν στην πεπατημένη των «ακραίων φαινομένων που συμβαίνουν κάθε 1000 χρόνια» και στο «μείνετε μέσα για να προφυλαχθείτε».

Τελικά ο Βόλος «πνίγηκε», ξανά, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για προδιαγεγραμμένο έγκλημα που έχει τη σφραγίδα κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών.

Οι καταγγελίες των κατοίκων είναι αποκαλυπτικές: «Τα μηχανήματα για να καθαρίσουν το ποτάμι ήρθαν προτού ξεκινήσει η βροχή. «Οι υπόνομοι; Γεμάτοι. Δεν καθάρισαν τίποτα»«Τα ποτάμια ήταν ακαθάριστα και μόλις τις τελευταίες ημέρες κάποια μηχανήματα έκαναν την εμφάνισή τους στους χειμάρρους».

 

Η επόμενη μέρα στον νομό Μαγνησίας βρήκε τους κατοίκους να προσπαθούν να κλείσουν τις πληγές τους. Στην πόλη του Βόλου, αυτό που αντικρίζει κανείς, ιδιαίτερα σε γειτονιές όπως το Παλαιό Λιμεναρχείο, τα Παλαιά, η Νεάπολη, η Νέα Καλλιθέα, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Αγία Παρασκευή, η Νέα Ιωνία, η Αγριά, αλλά και στο κέντρο, είναι λάσπη παντού και ολική καταστροφή καταστημάτων. Πολλές συνοικίες είναι ακόμη μέσα στο νερό, ειδικά αυτές που γειτνιάζουν με τον Κραυσίδωνα και τον Ξηριά.

Πολλοί κάτοικοι ήταν αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους. Μέσα στην πόλη, ο δρόμος της Ιωλκού, στο ύψος του Γηροκομείου Βόλου εξαφανίστηκε. Για μία ακόμη φορά δεν υπάρχει πρόσβαση προς τον Αγιο Ονούφριο και τον Ανω Βόλο. Μάχη για να επαναλειτουργήσει με όρους ασφαλείας, δίνει το Νοσοκομείο του Βόλου, που πλημμύρισε. Μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί τα υπόγεια και ισόγεια αρκετών Τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Ανω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου από το ρέμα Ματσάγγου στην Αγριά. Στον περιφερειακό δρόμο της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου, ο ποταμός Αναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, υπάρχουν πλημμυρισμένα σπίτια σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο αλλά και στο Κανάλι με το οδικό δίκτυο να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές.

Χωρίς πόσιμο νερό παραμένουν χωριά και η πόλη του Βόλου με τις αρχές να εκτιμούν ότι θα πάρει καιρό για να αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης. Ένα μέρος της πόλης δεν έχει ακόμα ρεύμα. 

Μεγάλες ζημιές και στην υπόλοιπη Θεσσαλία

 
 

Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν τα νερά από τις προηγούμενες πλημμύρες και …πλημμύρισαν ξανά χωριά της Λάρισας.

 Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει, περίπου στα 4 μέτρα, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι το νερό στον κάμπο της Λάρισας έχει ξεπεράσει τα 6 μέτρα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποστραγγιστεί άμεσα.

Τα σημαντικότερα προβλήματα στον Νομό Λάρισας, με πλημμυρισμένους δρόμους, καλλιέργειες αλλά και σπίτια σε κάποιες περιπτώσεις, εντοπίζονται στα χωριά Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός του Δήμου Φαρσάλων και σε Σωτήριο, Αρμένιο, Χάλκη, Γλαύκη του Δήμου Κιλελέρ.

Στον Πλατύκαμπο, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να σκάψουν σημείο του δρόμου, προκειμένου να δημιουργήσουν «ανάχωμα» και να αποκόψουν την έλευση του νερού, ενώ σε άλλα χωριά ανέβηκαν σε ψηλά σημεία για να γλιτώσουν.

Στους δήμους Φαρσάλων, Κιλελέρ και Αγιάς τα σχολεία θα μείνουν κλειστά σήμερα Παρασκευή.

Σε ετοιμότητα και επιφυλακή για τις υπερχειλίσεις του Σοφαδίτη προς την περιοχή της πόλης του Παλαμά και του Ενιππέα στις περιοχές των Ορφανών, της Λεύκης και του Φύλλου αλλά και του Πάμισου και της Βουβουλίνας προς τα Καλογριανά βρίσκονται οι κάτοικοι της Καρδίτσας και ιδιαίτερα του Παλαμά.

 

Μεγάλες καταστροφές στην Εύβοια

 
 

Τις «πληγές» τους μετρούν και οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας και αρκετών ακόμη περιοχών της Αν. Στερεάς.

Ανυπολόγιστος ακόμη αριθμός πλημμυρισμένων σπιτιών που πνίγηκαν στη λάσπη, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών κάτω από το νερό και τα φερτά υλικά, δρόμοι και γεφύρια διαλυμένα, χωριά αποκλεισμένα και χωρίς ηλεκτροδότηση, κόποι μιας ζωής χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες.

Στη βόρεια Εύβοια, τα κυβερνητικά παραμύθια και τα σχέδια – κοροϊδία της κυβερνητικής επιτροπής Μπένου, για αποκατάσταση των καμμένων περιοχών, που περιφέρεια και δήμοι αγκάλιασαν και πρωτοστάτησαν για την υλοποίησή τους, πνίγηκαν στη λάσπη και κατέληξαν στην θάλασσα.

Η βόρεια Εύβοια ουσιαστικά για δύο μέρες ήταν αποκλεισμένη, καθώς η σύνδεση με τη Χαλκίδα έχει διακοπεί ή διεξάγονταν με μεγάλη δυσκολία. Θαμμένο στις λάσπες παραμένει το χωριό Μετόχι στο Δήμο Μαντουδίου -Λίμνης – Αγίας Αννας στη Βόρεια Εύβοια. Το «αντιπλημμυρικό» έργο που με ευθύνη περιφέρειας και Δήμου έχει εγκαταλειφθεί εδώ και αρκετούς μήνες αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες που δεκάδες σπίτια του χωριού πλημμύρισαν για τρίτη φορά μέσα σε λίγες ημέρες και που το οδικό δίκτυο καταστράφηκε.

Το ίδιο και στο Μαντούδι και τα γύρω χωριά, όπου τα ποτάμια Νηρέας και Κηρέας πλημμύρισαν και έπνιξαν την περιοχή, κόβοντας την Εύβοια στα δύο. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν σπίτια στους παραλιακούς οικισμούς Κρύα Βρύση και Κυμάσι, όπου χρειάστηκε να γίνει απεγκλωβισμός ανθρώπων. Τις πληγές τους μετρούν και οι κάτοικοι των Ροβιών όπου δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν.

Στον Δήμος Ιστιαίας – Αιδηψού πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια και καταστήματα στην πόλη και τα περίχωρα της Ιστιαίας όταν φούσκωσε το ποτάμι που διασχίζει την περιοχή. Το Πευκί και άλλα χωριά όπως το Ασμήνιο, οι Γούβες, το Αρτεμίσιο, έχουν θαφτεί σε τόνους λάσπης και φερτών υλικών ενώ χρειάστηκε να γίνουν και απεγκλωβισμοί ανθρώπων.

Ολόκληρη η περιοχή από το Πευκί έως την Αιδηψό είναι αποκομμένη οδικώς από την υπόλοιπη Εύβοια. Η υπόλοιπη Βόρεια Εύβοια είναι επίσης αποκομμένη προς Χαλκίδα στο Προκόπι.

Προβλήματα και στην υπόλοιπη Στερεά

 
 

Πλημμύρισαν τα χωριά Σοφιάδα και Πετρίλια, ενώ το οδικό δίκτυο υπέστη μεγάλες ζημιές.

Στην περιοχή της Λαμίας οι κάτοικοι στα χωριά του κάμπου του Σπερχειού ζουν με την αγωνία του φουσκωμένου Σπερχειού. Οι κάτοικοι στο χωριό Κόμμα Λαμίας πέρασαν τη χθεσινή νύχτα ξύπνιοι και έτοιμοι να φύγουν από τα σπίτια τους, δρόμοι που συνδέουν χωριά της περιοχής έκλεισαν από το νερό και τις φερτές ύλες.

Στη Βοιωτία η παραλία Διστόμου πνίγηκε στη λάσπη και τις φερτές ύλες, ενώ σπίτια πλημμύρισαν στον οικισμό των Άσπρων Σπιτιών. Ζημιές έχουν προκληθεί στο Δίστομο και Στείρι όπου οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικοί χείμαρροι.

Πηγη: 902

Απόψεις