Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Tέταρτη συνεχόμενη επίσκεψή του Mπλίνκεν στο Ισραήλ – Επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο «δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύεται»

Tην τέταρτη επίσκεψή του στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου πραγματοποίησε σήμερα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μεταφέροντας στις συναντήσεις..

Tην τέταρτη επίσκεψή του στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου πραγματοποίησε σήμερα υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, μεταφέροντας στις συναντήσεις του με Ισραηλινούς αξιωματούχους, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, μήνυμα προς το Τελ Αβίβ να αλλάξει την τακτική του, αναφορικά με την επίθεση στους Παλαιστίνιους, καθώς εκτιμάται ότι η σημερινή προσέγγιση υπονομεύει βασικές στρατηγικές επιλογές της Ουάσινγκτον στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το BBC, μετά τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν επιβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στο «δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύεται από τρομοκρατική βία», αλλά ζήτησε μεγαλύτερη συμμόρφωση με το «διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», θέλουν δηλαδή να μετριαστούν οι εικόνες της σφαγής χιλιάδων παιδιών και γυναικών στη Γάζα. 

«Ο ΥΠΕΞ τόνισε την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες ανθρωπιστικής και πολιτικής προστασίας στη νότια Γάζα πριν από οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση εκεί», αναφέρει το δημοσίευμα του BBC. Νωρίτερα ο διπλωματικός ανταποκριτής του βρετανικού ΜΕ, ισχυρίστηκε ότι η τοποθέτηση αυτό δείχνει ότι το μήνυμα των ΗΠΑ προς το Ισραήλ φαίνεται ξεκάθαρο: «Πρέπει να υπάρξει αλλαγή τακτικής».

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει «άμεσα μέτρα για να λογοδοτήσουν οι εξτρεμιστές έποικοι» για τη βία κατά των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου επικαλέστηκε την αιματηρή επίθεση στην Ιερουσαλήμ σήμερα το πρωί για να ισχυριστεί ότι «η Χαμάς προσπαθεί να μας δολοφονήσει παντού».

Ο Νετανιάχου δήλωσε ότι είπε στον Μπλίνκεν ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να επιτύχει «τους τρεις στόχους» του που είναι η «απελευθέρωση όλων των ομήρων μας, εξάλειψη της Χαμάς και διασφάλιση ότι καμία απειλή σαν αυτή δεν θα έρθει ποτέ ξανά από τη Γάζα».

Προβληματισμός για τη ζημιά στις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Την ίδια ώρα, σε άρθρο-ανάλυσή του, το CNN αναφέρει ότι η πιθανή προοπτική ενός δεύτερου κύματος ισραηλινών επιθέσεων κατά της Χαμάς στη νότια Γάζα θα ήταν ακόμη πιο αιματηρή και θα απειλούσε να ανοίξει το χάσμα μεταξύ της Ουάσιγκτον και της κυβέρνησης του Νετανιάχου. Το άρθρο επικαλείται δήλωση ανώτερου κυβερνητικού αξιωματούχου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ πρέπει να είναι πιο «επιφυλακτικό, πιο προσεκτικό, πιο συνειδητό και πιο ακριβές στη στόχευσή του».

Παραπέρα, το άρθρο αναφέρει ότι η υποστήριξη του Μπάιντεν στον Νετανιάχου του στοίχισε πολιτικά στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό.

«Οι στόχοι της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στον αραβικό κόσμο και αλλού κινδυνεύουν να τεθούν εν αμφιβόλω, καθώς οι κυβερνήσεις αντιδρούν στην οργή που προκαλεί ο αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα. Βασικές πρωτοβουλίες όπως η προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών έχουν υποστεί σοβαρή ζημιά», σημειώνει το CNN, απηχώντας τον σοβαρό προβληματισμό της Ουάσινγκτον για την de facto υπονόμευση των λεγόμενων «Συμφωνιών του Αβραάμ».

«Στο εσωτερικό», συνεχίζει η ανάλυση του CNN, «οι εικόνες θανάτων Παλαιστινίων έχουν διχάσει το Δημοκρατικό Κόμμα και έχουν εγείρει φόβους για το εάν νεότεροι και πιο προοδευτικοί ψηφοφόροι, που είναι ήδη επιφυλακτικοί απέναντι στον Μπάιντεν, θα τον στηρίξουν στα επίπεδα που χρειάζεται, στις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο του 2024.»

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η ανησυχία, που έχουν εκφράσει όλο το προηγούμενο διάστημα διπλωματικοί κύκλοι των ΗΠΑ, ότι η χωρίς όρια υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στο Ισραήλ και η δυσφορία που αυτή προκαλεί στις αραβικές κυβερνήσεις, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την εντονότερη διπλωματική διείσδυση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως η Κίνα και η Ρωσία…

(Πηγή: BBC, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικά θέματα

Απόψεις