Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Τα πολιτικά «γεράκια» του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει πολεμική τακτική απέναντι στο Ιράν. Ο πολιτικός εκπρόσωπος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι..

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει υιοθετήσει πολεμική τακτική απέναντι στο Ιράν. Ο πολιτικός εκπρόσωπος του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού είναι ταυτόχρονα πλαισιωμένος από μια ομάδα στενών συμβούλων και υπουργών που έχουν αναλάβει τον ρόλο να πυροδοτούν και να δυναμιτίζουν τις καταστάσεις συντηρώντας με τον τρόπο αυτό ένα μόνιμο κλίμα επιθετικότητας. 

Μετά την κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους την Πέμπτη, τα στελέχη του «Λευκού Οίκου» ανέβασαν τους τόνους μιλώντας ανοιχτά ακόμα για επίθεση εναντίον του Ιράν.

Παρότι ο Τραμπ για επικοινωνιακούς λόγους ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τα πλήγματα που επρόκειτο να γίνουν για αντίποινα στο Ιράν, προσθέτοντας ότι “δεν βιάζεται” να απαντήσει στρατιωτικά στην Τεχεράνη, τα επιτελεία της Ουάσιγκτον προετοιμάζουν μεθοδικά μια πιθανή πολεμική σύρραξη στον Περσικό κόλπο.  

Ποια είναι όμως τα “γεράκια” που σε ρόλο πολιτικών εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των πολυεθνικών των ΗΠΑ «πρωταγωνιστούν» σε αυτούς τους σχεδιασμούς. 

Τζον Μπόλτον

Ο σύμβουλος του προέδρου για θέματα εθνικής ασφάλειας, ο 70χρονος Τζον Μπόλτον, είναι ένα από τα ιστορικά νεοσυντηρητικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που κατά καιρούς έχει ταχθεί υπέρ της ανοιχτής επέμβασης σε Κούβα, Ιράκ,  Βενεζουέλα και Βόρεια Κορέα.

Το 2018 ο Μπόλτον απείλησε με στρατιωτικά πλήγματα απέναντι στις “επιθετικές ενέργειες” του Ιράν στη Μέση Ανατολή. Η Τεχεράνη τότε τον χαρακτήρισε “πολεμοκάπηλο”.

Ο Μπόλτον είχε πανηγυρίσει επίσης για τη “φανταστική” απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην οποία είχε αντιταχθεί σθεναρά. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, συνιστούσε επί πολλά χρόνια τον βομβαρδισμό του Ιράν για να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμά του.

Ο Τζον Μπόλτον υπηρέτησε σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις κατά το παρελθόν με σημαντικότερες εκείνη του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον έλεγχο των εξοπλισμών και τη διεθνή ασφάλεια (κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας στην Προεδρία των ΗΠΑ του Τζορτζ Μπους του Νεότερου) και εκείνη του πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ  (κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας στην προεδρία των ΗΠΑ του Τζορτζ Μπους του Νεότερου). Είναι επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος του πολύ σημαντικού συντηρητικού think tank American Enterprise Institute και Πρόεδρος (Chairman) του επίσης συντηρητικού think tank Gatestone Institute, το οποίο εστιάζει κυρίως σε θέματα ριζοσπαστικού Ισλάμ.

Ο Τζον Μπόλτον ήταν ένθερμος υποστηρικτής του πολέμου στο Ιράκ το 2003 και εξακολουθεί να θεωρεί ακόμη και σήμερα σωστή την απόφαση της Προεδρίας Μπους του νεότερου για εισβολή στο Ιράκ παρά τα δραματικά αποτελέσματα που είχε τόσο για τον λαό του Ιράκ που δολοφονήθηκε από την αμερικάνικη πολεμική μηχανή και σήμερα επιβιώνει σε μια διαλυμένη χώρα που λεηλατούν αμερικάνικοι κολοσσοί ενέργειας. 
 
Ο Τζον Μπόλτον ανήκει στην ομάδα των νεοσυντηρητικών εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, μιας ομάδας που υποστηρίζει έντονα τόσο την μονομερή παγκόσμια Αμερικανική ηγεμονία όσο και την αμέριστη υποστήριξη του κράτους του Ισραήλ.

Μάικ Πομπέο

Από την ηγεσία της CIA, ο Μάικ Πομπέο ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών στη θέση του Ρεξ Τίλερσον τον Μάιο του 2018, λίγο προτού ανακοινώσει ο Τραμπ την αποχώρησή του από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και να επιβάλει νέες οικονομικές κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ο 55χρονος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στηρίζει μια επιθετική πολιτική απέναντι στο Ιράν για να περιορίσει την επιρροή του στη Μέση Ανατολή.

Ο πρώην βουλευτής του Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων (2011-17) είχε μάλιστα καλέσει την κυβέρνηση να εξαπολύσει πλήγματα “για να καταστρέψει τις ιρανικές πυρηνικές δυνατότητες”, σύμφωνα με το ABC News.

Τον Μάιο ο Πομπέο ανακάλεσε τους Αμερικανούς διπλωμάτες από το Ιράκ, επικαλούμενος μια “επικείμενη απειλή” που “σχετίζεται ευθέως με το Ιράν”. Λίγο αργότερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πώληση όπλων, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, στη Σαουδική Αραβία. Επικαλέστηκε μια “κατεπείγουσα κατάσταση” που προκλήθηκε από το Ιράν για να παρακάμψει το Κογκρέσο που όμως την Πέμπτη έδειξε την οργή του, καθώς αντιτάχθηκε σε αυτήν την πώληση, μολονότι ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους. Τα κέρδη που απέφεραν οι πώλησεις όπλων στα αμερικάνικα μονοπώλια όπλων είναι τεράστια!

Αυτήν την εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών δικαιολόγησε την αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στον Κόλπο λέγοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν σε μια ενδεχόμενη επίθεση της Τεχεράνης εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων. 

Ο Πομπέο είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Ακαδημίας West Point και του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Εκπροσώπησε την Πολιτεία του Κάνσας στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 2011 πριν μετακομίσει στη CIA το 2017. Θεωρείται σκληροπυρηνικός, ένας άνθρωπος που δεν ήθελε να χαρακτηρίζονται βασανιστήρια οι εικονικοί πνιγμοί, ενώ έχει ταχθεί κατά του περιορισμού των πρακτικών παρακολούθησης της NSA.

Λίντσεϊ Γκρέιαμ

Στα 63 του, είναι ένας από τους ελάχιστους γερουσιαστές που μπορεί να επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Μαζί με τον συνάδελφό του από το Άρκανσο, τον Τομ Κότον, ο γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα τάσσεται υπέρ μιας παρεμβατικής πολιτικής στο Ιράν και την χάραξη αυστηρών “κόκκινων γραμμών”. Δήλωσε την Τετάρτη στο Fox News ότι η Ουάσινγκτον θα έπρεπε “να καταστρέψει το ναυτικό, να βομβαρδίσει τα διυλιστήρια” του Ιράν, αν η Τεχεράνη συνεχίσει να παρεμποδίσει τις θαλάσσιες μεταφορές στο Στενό του Χορμούζ.

Ο Γκρέιαμ είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της αποστολής 10.000 Αμερικανών στρατιωτών στη Συρία και το Ιράκ για να πολεμήσουν εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο και θεωρείται το διασημότερο «γεράκι» με θέσεις υπέρ της ανάληψης στρατιωτικής δράσης εκ μέρους των ΗΠΑ.

Οι συγκεκριμένοι πολιτικοί υπηρετούν πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα πολυεθνικών όπλων ενώ αποτελούν βασικούς εκφραστές του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού προετοιμάζοντας επεμβάσεις όπου γης. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις