Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Τα Νέα» προαναγγέλλουν έρευνα των New York Times για τον Άδ. Γεωργιάδη – Τι απαντά ο ίδιος 

«Αστειότητες», χαρακτηρίζει ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, πληροφορίες που φέρονται να τον εμπλέκουν στον οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας για..

«Αστειότητες», χαρακτηρίζει ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, πληροφορίες που φέρονται να τον εμπλέκουν στον οικονομικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας για τα δίκτυα 5G. Ο κ. Γεωργιάδης προχώρησε στην εν λόγω δήλωση στην εφημερίδα «τα Νέα», που σε δημοσίευμά της αναφέρει πως οι New York Times θα δημοσιεύσουν ρεπορτάζ που θα αναφέρεται σε υποτιθέμενα δώρα που δόθηκαν από στελέχη της κινεζικής Huawei τον ίδιο, ενόσω ήταν υπουργός Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτηρίζει «αστείες» τις πληροφορίες που σύμφωνα με τον συντάκτη του δημοσιεύματος Γιώργο Παπαχρήστο, αναμένεται να δημοσιεύσουν οι New York Times ότι δέχθηκε δώρα αξίας 3.000 ευρώ από την κινεζική Huawei προκειμένου από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης να ευνοήσει την κινεζική εταιρεία για να αναλάβει την ανάπτυξη των δικτύων 5G στη χώρα μας.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης στην εφημερίδα, δεν έλαβε δώρα αλλά αγόρασε συσκευές μάρκας Huawei από τον παιδικό του φίλο, Θόδωρο Ταμβακίδη, ο οποίος είναι πρώην στέλεχος της κινεζικής εταιρείας στην Ελλάδα. Ο νυν υπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι διαθέτει τις αποδείξεις γι’ αυτές τις αγορές. «Πώς προκύπτει ότι επειδή αγόρασα τρία laptop και ένα smartwatch έχω δωροδοκηθεί; Τα έχω αγοράσει και έχω αποδείξεις», είπε ο υπουργός.

«Πώς προκύπτει ότι η Huawei έχει πάρει δουλειά στην Ελλάδα; Αφού η κινεζική εταιρεία δεν έχει πάρει καμία κρατική δουλειά στη χώρα μας», πρόσθεσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι ποτέ ως υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει δώσει οποιοδήποτε state business.

Σύμφωνα με τα «Νέα», οι New York Times θα επικαλεστούν υποκλαπείσες συνομιλίες από τις λιθουανικές μυστικές υπηρεσίες οι οποίες το 2020 παρακολουθούσαν για λογαριασμό των ΗΠΑ τη Huwaei και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της στην Ευρώπη.

Όσον αφορά την επίσκεψή του στη Huawei, ο υπουργός Εργασίας την εντάσσει στο πλαίσιο των προεκλογικών του επισκέψεων και σε άλλες εταιρείες, τις οποίες επισκέψεις ακολουθούσε και ανάρτηση στα social media.

Ολόκληρη η επιστολή απάντησης του Άδωνι Γεωργιάδη στους ΝΥΤ

«Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις γιατί προφανώς χωρίς να το θέλετε θα μπορούσατε να είχατε παραπληροφορήσει τους αναγνώστες σας για τις δικές μου σχέσεις με την Huawei.

Η αλήθεια είναι ότι ουδεμία σχέση έχω με την εταιρεία αυτή, παρά μόνο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μου ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στα πλαίσιο των τότε αρμοδιοτήτων μου, συναντούσα διάφορες εταιρίες που θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα ή που είχαν προβλήματα στην Ελλάδα, προσπαθώντας να κάνω το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας πιο φιλικό. Οι συναντήσεις αυτές ήταν δημόσιες μετά συνεργατών και συνήθως ακολουθούσε και ανάρτηση στα social media. Έτσι συνάντησα κάποιες φορές και την εταιρία Huawei για διάφορα θέματα.

Επιπλέον αυτών είχα ως Υπουργός και την ευθύνη της παρακολούθησης των Επενδυτικών Σχεδίων από την Κίνα στην Ελλάδα και μάλιστα είχα επισκεφθεί και επισήμως την Κίνα, τον Οκτώβριο του 2019, με πρόγραμμα επίσημων επισκέψεων.

Το μόνο σημείο σύνδεσης μου, που θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί, είναι ο παιδικός μου φίλος κ. Θεόδωρος Ταμβακίδης ο οποίος είναι τώρα στέλεχος της και παλαιότερα ήταν υπάλληλος της Αμερικανικής εταιρίας LM.

Καμία συμφωνία, επένδυση, σύμβαση, ανάθεση ή έργο δεν δόθηκε στην εταιρία αυτή επί θητείας μου καθ’ οιονδήποτε έμμεσο ή άμεσο τρόπο.

Μετά βεβαιότητος και εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι κατά την διάρκεια της θητείας μου, η εταιρία αποκλείστηκε από τον πυρήνα του 5G δικτύου μας, για σοβαρούς λόγους και με την δική μου δημόσια υποστήριξη σε αυτή την απόφαση.

Αντιθέτως επί θητείας μου έχω την Τιμή να έχω το μεγαλύτερο ρεκόρ Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στην Ελλάδα και κατά κύριο λόγο στην υψηλή τεχνολογία, την βιομηχανία και κυρίως από τις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά σας αναφέρω τις επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο διάστημα της Υπουργικής μου θητείας από τις εταιρίες Microsoft, AWS, Digital Realty, Pfizer, Cisco, Onex, Google, Meta κλπ. Οι περισσότερες από αυτές με έχουν δημοσίως επαινέσει για την προσωπική μου συμβολή στην ευόδωση αυτών τους των επενδύσεων.

Καμία επικοινωνία μου δεν υπήρξε με την Huawei πριν την υπογραφή της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ, Συμφωνία από την οποία εγώ ούτε προσέθεσα ούτε αφαίρεσα τίποτε από το κείμενο της και από όσα είχαν συντάξει οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων των δύο Χωρών.

Άλλωστε αυτή η Συμφωνία άνοιξε την πόρτα για τις μετέπειτα πολλές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. Τέλος εάν κάποιος έχει ισχυριστεί ψευδώς αυτό που με ρωτάτε, θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου καθώς εκτός όλων των παραπάνω, δεν είχα καν αρμοδιότητα ως προς την Κυβερνοασφάλεια».

Σας δηλώνω ότι ουδέποτε δέχθηκα ως δώρο οποιαδήποτε συσκευή τηλεφώνου ή οποιοδήποτε άλλο δώρο από την Huawei ή από οποιαδήποτε άλλη εταιρία. Πράγματι μέσω του κ. Ταμβακίδη αγόρασα με απόδειξη λιανικής πώλησης δύο ή τρεις αν θυμάμαι συσκευές όλα αυτά τα χρόνια για συγγενικά μου πρόσωπα. Δεν γνωρίζω εάν κάποιο τρίτο πρόσωπο για λογαριασμό του πήρε ένα λάπτοπ όπως λέτε και δεν με αφορά.

Ο κ. Chen μου ήταν γνωστός ως επικεφαλής της Huawei και έτυχε να είναι εγγεγραμμένος στο ίδιο τένις κλαμπ που παίζω και εγώ. Ένα πρωί πριν χρόνια με είχε καλέσει και παίξαμε έναν αγώνα. Δεν το επαναλάβαμε έκτοτε. Τον συνάντησα άλλη μία φορά εθιμοτυπικά πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα, όπου και γνώρισα τον διάδοχο του, έκτοτε δεν έχω επαφή μαζί του.

Η προεκλογική δημόσια αναρτημένη επίσκεψή μου στα Κεντρικά Γραφεία της Huawei στο Μαρούσι, έγινε μέσα σε πρόγραμμα πολλών προεκλογικών μου επισκέψεων σε εταιρίες, γραφεία κλπ της εκλογικής μου περιφέρειας κατόπιν προσκλήσεως τους. Το ίδιο διάστημα επισκέφθηκα πάνω από 200 εταιρίες όπως οι αναρτήσεις στα SM αποδεικνύουν.

Από όλα αυτά αποδεικνύεται χωρίς αμφιβολία ότι καμία ιδιαίτερη σχέση δεν έχω με την εταιρία αυτή, πέραν των όσων ανωτέρω σας δήλωσα.

Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας απαντήσω ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά».

Πηγή: ethnos.gr 

Σχετικά θέματα