Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συνέλαβαν τον ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ

Στη σύλληψη του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, προχώρησε η βρετανική αστυνομία, όπως ανακοίνωσε και επισήμως η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου...

Στη σύλληψη του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, προχώρησε η βρετανική αστυνομία, όπως ανακοίνωσε και επισήμως η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου. «Ο Τζούλιαν Ασάνζ, ηλικίας 47 ετών, συνελήφθη σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, από υπαλλήλους της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, στην πρεσβεία του Εκουαδόρ, έπειτα από την εκτέλεση του εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου του 2012» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Scotland Yard.

​Όπως προστίθεται, μάλιστα, ο ίδιος τελεί υπό κράτηση στον αστυνομικό σταθμό του κεντρικού Λονδίνου, «όπου και θα παραμείνει έως ότου παρουσιαστεί στο δικαστήριο, το συντομότερο δυνατό». ​«Η Μητροπολιτική Αστυνομία είχε το καθήκον εκτέλεσης του εντάλματος, καθώς προσκλήθηκε στην πρεσβεία από τον Πρέσβη του Εκουαδόρ, έπειτα από την άρση του καθεστώτος ασύλου» κατέληξε η βρετανική αστυνομία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Λένιν Μορένο, επιβεβαίωσε ότι «οι κρατικές αρχές ήραν το καθεστώς ασύλου του Ασάνζ, εν μέσω των επαναλαμβανόμενων παραβιάσεων των διεθνών συμφωνιών και των πρωτοκόλλων».

Πρόσθεσε δε, ότι το Εκουαδόρ έχει λάβει εγγυήσεις από το Λονδίνο ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks δεν πρόκειται να εκδοθεί σε χώρα, όπου οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει, επισείουν τη θανατική ποινή. ​Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένο Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, έσπευσε να ευχαριστήσει τον Μορένο για τη συνεργασία, διαβεβαιώνοντας ότι ο Ασάνζ θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς «κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο».

Την ίδια ώρα, τα WikiLeaks κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Εκουαδόρ για «παράνομη άρση του πολιτικού ασύλου του Ασάνζ, κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο από την πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, από τον Ιούλιο του 2012. Εκείνη την περίοδο, ο ίδιος βρισκόταν στο «μικροσκόπιο» των σουηδικών αρχών για την κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης. Η κατηγορία αυτή προέκυψε λίγο μετά τις αποκαλύψεις απόρρητων εγγράφων που αφορούσαν τους πολέμους των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ. Οι πληροφορίες αυτές, παράλληλα, είχαν ως αποτέλεσμα την έναρξη έρευνας κατά των WikiLeaks και προσωπικά του Ασάνζ, με τις ΗΠΑ να επιδιώκουν τη ποινική δίωξη με την κατηγορία της κατασκοπείας.

Αιχμηρό σχόλιο για την σύλληψη του ιδρυτή των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ από την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα.

H αντίδραση της Ρωσίας 

«Το χέρι της δημοκρατίας» σφίγγει «το λαιμό της ελευθερίας», έγραψε στο Facebook η κ. Ζαχάροβα.

 O εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την ελπίδα του Κρεμλίνου ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του ιδρυτή του Wikileaks.

«Συνελήφθη στο Λονδίνο, συνεπώς δεν μπορώ να πω τίποτα αυτή τη στιγμή. Σίγουρα ελπίζουμε ότι θα γίνουν σεβαστά όλα του τα δικαιώματα», είπε στους δημοσιογράφους απαντώντας στο ερώτημα εάν θα υπήρχε δυνατότητα να παράσχει άσυλο στον Άσανζ η Ρωσία.

Πηγή: sputniknews.gr

Κατηγορείται για συνωμοσία…

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ιδρυτής των Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ κατηγορείται για συνωμοσία στην προσπάθεια να αποκτήσει πρόσβαση σε έναν απόρρητο κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ μαζί με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια των αμερικανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών το 2010. Ο Ασάνζ κινδυνεύει να καταδικαστεί σε μέγιστη ποινή φυλάκισης πέντε χρόνων, ανέφερε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως ο 47χρονος Ασάνζ συνελήφθη βάσει της Συνθήκης Απέλασης ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου και τον κατηγόρησε ότι ενεπλάκη σε μία από τις μεγαλύτερες κλοπές απόρρητων πληροφοριών στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το κατηγορητήριο αναφέρει πως ο Ασάνζ τον Μάρτιο του 2010 ενεπλάκη σε συνωμοσία προκειμένου να βοηθήσει την Μάνινγκ να σπάσει τον αποθηκευμένο σε υπολογιστές του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ κωδικό που συνδέονταν με το Secret Internet Prorocol Network (SIPRNet), ένα κυβερνητικό δίκτυο των ΗΠΑ που χρησιμοποιείται για απόρρητα έγγραφα και επικοινωνίες.

Κίνδυνος σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του

Στο μεταξύ, η εισηγήτρια του ΟΗΕ για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Ισημερινός, με την έξωση του Τζούλιαν Ασάνζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο, μπορεί να προκάλεσε έναν «πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του».

Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για το δικαίωμα και τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής, ο Τζο Κανατάτσι, που αναμενόταν να συναντήσει τον Τζούλιαν Ασάνζ στις 25 Απριλίου στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως δεν θα ακυρώσει το ταξίδι του και προβλέπει να «τον επισκεφθεί και να του μιλήσει σε ένα αστυνομικό τμήμα ή όπου αλλού μπορεί να κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο».

«Εκδιώκοντας τον κ. Ασάνζ από την πρεσβεία τους στο Λονδίνο, οι αρχές του Ισημερινού επέτρεψαν στη βρετανική αστυνομία να τον συλλάβει , [γεγονός που αποτελεί] ένα σημαντικό βήμα προς την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε η Καλαμάρ. «Κάνοντάς το αυτό, ο Ισημερινός εξέθεσε τον κ. Ασάνζ σε πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του», πρόσθεσε. «Σε ό,τι αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, όπως έχει καταλήξει επανειλημμένα η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις, οι βρετανικές αρχές στέρησαν αυθαίρετα την ελευθερία από τον κ. Ασάνζ, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο την υγεία του και θέτοντας ενδεχομένως τη ζωή του σε κίνδυνο» ανέφερε η Καλαμάρ.

Ο Κανατάτσι εξήγησε πως η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα του Ανθρώπου θα στείλει «εντός της ημέρας επίσημο αίτημα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» προκειμένου να έχει «πρόσβαση στον κ. Ασάνζ την Πέμπτη, 25 Απριλίου, ανεξάρτητα από τον τόπο όπου κρατείται». «Αν απελαθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα διαβιβάσω το αίτημά μου για πρόσβαση στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε. «Όπου κι αν κρατείται, όπου κι αν βρίσκεται, η εντολή μου θα εφαρμοστεί», επέμεινε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχετικά θέματα

Απόψεις