Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Συντάξεις: Οταν οι θύτες επιστρέφουν στον τόπο του «εγκλήματος»

Aπό τον «Ριζοσπάστη» Υποσχέσεις γραμμένες στο «χιόνι» μοιράζει ο ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους που τόσο η δική του κυβέρνηση όσο και..

Υποσχέσεις γραμμένες στο «χιόνι» μοιράζει ο ΣΥΡΙΖΑ στους συνταξιούχους που τόσο η δική του κυβέρνηση όσο και η σημερινή τσάκισαν. Και τώρα, επιστρέφοντας στον «τόπο του εγκλήματος» κάνει σημαία μεταξύ άλλων την «επαναφορά της 13ης σύνταξης», την οποία, όπως ισχυρίζεται, νομοθέτησε το 2019, αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ που ακολούθησε δεν την εφάρμοσε.

«Βαφτίζει» 13η σύνταξη ένα επίδομα

Πρόκειται για ένα ακόμα ψέμα από τα πολλά που ρίχνει στην «προεκλογική πιάτσα», αφού οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά πως το Πάσχα του 2019 δεν πήραν καμία 13η σύνταξη, αλλά μόνο ένας αριθμός χαμηλοσυνταξιούχων έλαβε ένα πενιχρό εφάπαξ επίδομα με εισοδηματικά κριτήρια, ανάλογο με αυτά που μοίραζε και η κυβέρνηση της ΝΔ την προηγούμενη τετραετία.

Η αλήθεια είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με τους αντιασφαλιστικούς τους νόμους, που ο ένας ψήφιζε και ο άλλος εφάρμοζε, κατάργησαν τη 13η και 14η σύνταξη, αφαιρώντας από τους συνταξιούχους σε ετήσια βάση το ποσό των 4,4 δισ. ευρώ. Δηλαδή, την προηγούμενη τετραετία 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, μαζί και οι συνταξιούχοι των 300 και 400 ευρώ (π.χ. αγρότες, συντάξεις χηρείας, αναπηρικές) έχασαν πάνω από 40 δισ. ευρώ! Μάλιστα, με τον νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) η 13η και η 14η σύνταξη ενταφιάστηκαν οριστικά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας…

Αυτό που νομοθέτησε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι η «επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης», αλλά η απόδοση του 0,5% του ΑΕΠ στους χαμηλοσυνταξιούχους, που αναλογεί σε περίπου 900 εκατ. – 1 δισ. ευρώ. Ενα ποσό δηλαδή ίσο με αυτό που αποδιδόταν στους συνταξιούχους πριν από την κατάργηση του ΕΚΑΣ το 2016, που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, για το οποίο κάνει βέβαια την …πάπια. Αυτό νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι την επαναφορά της 13ης σύνταξης, η οποία με τα σημερινά δεδομένα ανέρχεται στο ποσό των 2,2 δισ. ευρώ. Αλλωστε και τώρα ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βγάζει τσιμουδιά για τη 14η σύνταξη που και αυτή έχει ξεχαστεί. Γιατί το αίτημα που θέτουν οι συνταξιούχοι είναι ξεκάθαρο: Να νομοθετηθεί η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, ως μόνιμο και αναφαίρετο δικαίωμα. Να λαμβάνουν δηλαδή όλοι οι συνταξιούχοι, «παλιοί» και «νέοι», 14 συντάξεις τον χρόνο, γιατί τις έχουν πληρωμένες. Απέναντι σε αυτήν τη δίκαιη διεκδίκηση, οι κυβερνήσεις μπροστά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση σκαρφίζονται κάποια κουτσουρεμένα επιδόματα πτωχοκομείου.

«Προσωπική διαφορά» για το πετσόκομμα των συντάξεων

Σε «θολά νερά» ψαρεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και με το ζήτημα της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς», που ο ίδιος νομοθέτησε με τον νόμο Κατρούγκαλου για όλους τους συνταξιούχους πριν από τον Μάη του 2016. Με την παρέμβαση αυτή, μέσω του «επανυπολογισμού των συντάξεων», νομοθέτησε έναν μόνιμο «κόφτη» στις ήδη πετσοκομμένες συντάξεις, προβλέποντας από τότε ότι 1 εκατομμύριο και πλέον συνταξιούχοι θα στερούνται ακόμα και τις όποιες πενιχρές αυξήσεις θα δίνονταν μετά το 2022. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους φέτος, οι οποίοι είδαν τις συντάξεις τους να παραμένουν στα Τάρταρα ακόμα και μετά από 13 χρόνια, ενώ η ακρίβεια τις λεηλατεί.

Πάει λοιπόν πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ να ισχυρίζεται πως με δική του πρόβλεψη οι συνταξιούχοι πήραν φέτος αυξήσεις, όταν αυτό που νομοθέτησε το 2016, πέραν της «προσωπικής διαφοράς», ήταν να μη λάβουν ούτε ένα ευρώ αύξηση το διάστημα 2017 – 2022. Αλλά πώς αλλιώς θα προέκυπταν τα αποθεματικά των 37 δισ. ευρώ, το «μαξιλαράκι» για το κεφάλαιο, για το οποίο τόσο υπερηφανεύονται μέχρι σήμερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ; Ετσι βγαίνουν τα ματωμένα πλεονάσματα των κρατικών προϋπολογισμών που ξεκοκαλίζουν τα μονοπώλια, για τα οποία άλλωστε χαίρεται και χαμογελά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Η επίθεση συνεχίζεται για ένα «βιώσιμο Ασφαλιστικό»

Αλλά εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει πραγματικά τα ρέστα του, είναι η σημερινή στάση του για τον νόμο Κατρούγκαλου. Παρουσιάζοντας το μαύρο άσπρο, προκαλεί τους συνταξιούχους, και φτάνει στο σημείο ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας να τον χαρακτηρίζει «παρεξηγημένο». Προφανώς εννοεί ότι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι δεν κατάλαβαν την αξία του… ενώ ο ίδιος ο Γ. Κατρούγκαλος σε πρόσφατο άρθρο του κομπορρημονεί πως «εμείς καταστήσαμε το Ασφαλιστικό βιώσιμο και με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης…» και πως «εμείς παραδώσαμε τον ΕΦΚΑ με πλεόνασμα πάνω από 1 δισ. με μια μεταρρύθμιση που χαρακτηριζόταν από τις αρχές της ισονομίας…».

Πράγματι, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ επιχαίρουν για τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ. Μόνο που αυτά τα πλεονάσματα έχουν ως προϋπόθεση τη μονιμοποίηση της ηλικίας των 67 ετών ως γενικής ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση στις νέες συντάξεις (μετά τις 13/5/2016) τουλάχιστον κατά 25%, την κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τη μείωση και των επικουρικών συντάξεων, τη μείωση των συντάξεων χηρείας, τον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης, την αύξηση των εισφορών για τον κλάδο Υγείας σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους… Αυτός είναι ο νόμος Κατρούγκαλου, για να αναφερθούμε μόνο σε ορισμένες διατάξεις του, τον οποίο ακόμα και σήμερα υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, προς μεγάλη ανακούφιση της ΝΔ, η οποία τον εφάρμοσε στο ακέραιο κατά την προηγούμενη τετραετία και τον αξιοποιεί ως κυματοθραύστη απέναντι στις σημερινές διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

Απόψεις