Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ: Mε ατζέντα νέων επεμβάσεων και το χέρι στη σκανδάλη

Με την ατζέντα της να προαναγγέλλει νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και περισσότερο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία,..

Με την ατζέντα της να προαναγγέλλει νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και περισσότερο «λάδι στη φωτιά» του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, ξεκινάει την Τρίτη 28 Ιούνη, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με τα προπαρασκευαστικά κείμενα της Συνόδου, «οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντώνται στη Μαδρίτη σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας» όπου ο «πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει γκρεμίσει την ειρήνη στην Ευρώπη, έχει προκαλέσει εκτεταμένες ενεργειακές και επισιτιστικές κρίσεις», ενώ «προκλήσεις», όπως η «αυξανόμενη επιρροή και οι διεκδικήσεις της Κίνας», θέτουν επί τάπητος την επικαιροποίηση της «στρατηγικής κατεύθυνσης του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία και μετά, διασφαλίζοντας ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να προσαρμόζεται» σε έναν «πιο ανταγωνιστικό κόσμο».

Με φόντο τα παραπάνω, που προδιαγράφουν την κλιμάκωση της ΝΑΤΟικής επιθετικότητας ενάντια στους λαούς και την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ θα ασχοληθεί με 6 επιμέρους θεματικές.`

Η πρώτη αφορά την «ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ»: «Ως απάντηση στη νέα πραγματικότητα ασφάλειας, η Συμμαχία έχει ενισχύσει την ικανότητά της να προστατεύει και να υπερασπίζεται κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους. Υπάρχουν τώρα πάνω από 40.000 στρατιώτες υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ, με την υποστήριξη αεροπορικών και ναυτικών μέσων. Το ΝΑΤΟ έχει διπλασιάσει τον αριθμό των Σχηματισμών Μάχης του σε οκτώ, που εκτείνονται από τη Βαλτική Θάλασσα στα βόρεια έως τη Μαύρη Θάλασσα στο νότο», αναφέρεται στα σχετικά κείμενα.

Σε συνέχεια αυτών «στη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα ενισχύσουν σημαντικά τη Διάταξη της Συμμαχίας μακροπρόθεσμα, με περισσότερη παρουσία, δυνατότητες και ετοιμότητα δυνάμεων», ενώ «η διασφάλιση ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει κατάλληλο για το μέλλον θα απαιτήσει επαρκείς πόρους και συνεχείς επενδύσεις στην άμυνα», προαναγγέλλοντας και νέες κούρσες εξοπλισμών που θα φορτωθούν οι λαοί.

Απαριθμούν δε ως τομείς άμεσου ενδιαφέροντας: Την κυβερνοάμυνα. Τα όπλα μαζικής καταστροφής. Τη συνδυασμένη κοινή χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική (CBRN) Αμυνα. Την αντιαεροπορική και αντιπυραυλική Αμυνα. Τις στρατηγικές αερομεταφορές και θαλάσσιες μεταφορές. Τα ταχέως αναπτυσσόμενα Σώματα. Την αεροπορική αστυνόμευση. Την επιτήρηση και αναγνώριση με τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS κ.ά.

Σε δεύτερη ενότητα για τη «διατήρηση της υποστήριξης για την Ουκρανία» σημειώνεται: «Οι Σύμμαχοι παρέχουν ισχυρή στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη για να βοηθήσουν την Ουκρανία (…) Αυτό βασίζεται σε χρόνια εκπαίδευσης και βοήθειας του ΝΑΤΟ, από την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι Σύμμαχοι έχουν ενισχύσει σημαντικά την πρόσθετη θανάσιμη και μη θανάσιμη βοήθεια αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν την Ουκρανία να επικρατήσει. Στη Σύνοδο Κορυφής, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των Συμμάχων θα συναντηθούν με την κυβέρνηση της Ουκρανίας (σ.σ. σχεδιάζεται να συμμετάσχει και ο Ζελένσκι, έστω μέσω βιντεοκλήσης) και θα συμφωνήσουν να ενισχύσουν και να διατηρήσουν την υποστήριξη του ΝΑΤΟ μακροπρόθεσμα», προεξοφλούν οι ΝΑΤΟικοί, προαναγγέλλοντας «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Στρατηγική αντίληψη με το βλέμμα σε Ρωσία και Κίνα

Βασικό κομμάτι της συζήτησης βέβαια θα αποτελέσει η επικύρωση της νέας «Στρατηγικής Αντίληψης» του ΝΑΤΟ (το σημαντικότερο κείμενο μετά την Ιδρυτική Διακήρυξη της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας), η οποία, όπως σημειώνουν, «θα αξιολογεί το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας μας και θα επιβεβαιώνει τις αξίες, τον σκοπό και τα καθήκοντα του ΝΑΤΟ. Θα καθορίσει τις κοινές θέσεις του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης έναντι της Ρωσίας και των αναδυόμενων προκλήσεων, και για πρώτη φορά, θα ασχοληθεί επίσης με την Κίνα», όπως ξεκαθαρίζουν.

Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη Στρατηγική Αντίληψη – η οποία ανανεώνεται κάθε περίπου 10 χρόνια – εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας το 2010, με τους ΝΑΤΟικούς να τονίζουν ότι «ο κόσμος έχει αλλάξει θεμελιωδώς την τελευταία δεκαετία και ο στρατηγικός ανταγωνισμός αυξάνεται…».

Βασική πλευρά της νέας στρατηγικής είναι τα σχέδια για ένα «Παγκόσμιο ΝΑΤΟ» με απλωμένα τα πλοκάμια και τις συμμαχίες του παντού όπου πυρώνεται κόντρα με το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό στρατόπεδο: «Σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού, καθώς τα αυταρχικά καθεστώτα αμφισβητούν τις βασικές αρχές για την ασφάλειά μας, η Συμμαχία πρέπει να συνεργαστεί ακόμη πιο στενά με ομοϊδεάτισσες χώρες και οργανισμούς. Η εταιρική σχέση του ΝΑΤΟ με την ΕΕ έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν λάβει ιστορικές αποφάσεις για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αποδεικνύοντας τη σημασία της πολιτικής των Ανοιχτών Θυρών. Στη Σύνοδο Κορυφής, το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει περαιτέρω την υποστήριξη προς τη Γεωργία και άλλους εταίρους για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους. Οι ηγέτες των εταίρων μας στη ζώνη της Ασίας – Ειρηνικού, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Νέα Ζηλανδία, θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», επισημαίνουν στα κείμενά τους.

Σε αυτό το γενικό πλαίσιο, μπαίνουν για εξέταση επιμέρους θέματα όπως οι σχέσεις με ΕΕ, Φινλανδία, Σουηδία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Μολδαβία και τους εταίρους Ασίας και Ειρηνικού. Θα συζητηθούν επίσης οι σχέσεις με χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μέσα από σχήματα όπως ο Μεσογειακός Διάλογος και η Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης.

Ενώ σε ξεχωριστή ενότητα σχετικά με τη «Διατλαντική ενότητα και αλληλεγγύη της Συμμαχίας», επί τάπητος μπαίνει το ζήτημα της ΝΑΤΟικής συνοχής ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα: «Περισσότερο από ποτέ, το ΝΑΤΟ είναι η απαραίτητη πλατφόρμα για διατλαντικές διαβουλεύσεις και συνεργασία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας», σημειώνουν μεταξύ άλλων στα προπαρασκευαστικά κείμενά τους οι ΝΑΤΟικοί.

Ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε όλα τα μήκη και πλάτη

Παράλληλα, ανοίγοντας τη βεντάλια της παρέμβασης σε όλους τους τομείς, οι ΝΑΤΟικοί σημειώνουν: «Η Σύνοδος Κορυφής της Μαδρίτης είναι ένα σημαντικό ορόσημο στη συνεχή προσαρμογή του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων από οποιαδήποτε κατεύθυνση. Αυτές περιλαμβάνουν την τρομοκρατία, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, τις καταναγκαστικές πολιτικές της Κίνας, τις ανατρεπτικές τεχνολογίες και τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια. Μια ευρεία προσέγγιση της ασφάλειας περιλαμβάνει επίσης μια ισχυρή εστίαση στην ανθεκτικότητα – την πρώτη γραμμή άμυνας του ΝΑΤΟ».

Εξ ου και προεξοφλούν ότι οι ηγέτες της λυκοσυμμαχίας «θα λάβουν αποφάσεις για να διατηρήσουν το τεχνολογικό μας πλεονέκτημα, μεταξύ άλλων μέσω του νέου Defense Innovation Accelerator (σ.σ. πλέγμα ερευνητικών δομών) για τον Βόρειο Ατλαντικό, και του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που υπάρχει στο Ταμείο Καινοτομίας, για να υποστηρίξουν νεοφυείς επιχειρήσεις και να αναπτύξουν λύσεις αιχμής σε προκλήσεις ασφάλειας».

Ανάμεσα σε αυτές τις προκλήσεις κατονομάζουν, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την κυβερνοάμυνα, τον «ρόλο του ΝΑΤΟ στην ενεργειακή ασφάλεια», την «ανθεκτικότητα και πολιτική ετοιμότητα» με βασικό τους στόχο πολιτικές υποδομές κρίσιμης και διττής σημασίας (για χρήση και από τα στρατεύματα), όπως δίκτυα τηλεπικοινωνιών, λιμάνια, σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ., να μην πέφτουν στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων ανταγωνιστικών τους ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Χωμένη μέχρι τα μπούνια είναι η κυβέρνηση, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ που συζητιούνται αυτήν τη βδομάδα στη Σύνοδο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Δεν υπάρχει άλλωστε ούτε ένα πεδίο από όσα συζητάει η Σύνοδος το οποίο να μη φέρει το αποτύπωμα της ελληνικής εμπλοκής:

Στο Ουκρανικό, στην πρεμούρα της να υπηρετήσει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, πέρα από όλες τις κρίσιμες «υπηρεσίες» έχει στείλει στο Κίεβο όπλα που τα έχει ακριβοπληρώσει ο ελληνικός λαός και καλύπτουν όλα επιχειρησιακές ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, π.χ. 2.100 ρουκέτες του σοβιετικού πυραυλικού συστήματος RM70, 1.100 αντιαρματικούς πυραύλους RPG, 3.200.000 φυσίγγια, 60 αντιαεροπορικούς πυραύλους «Stinger», 17.000 βλήματα των 155 χιλιοστών κ.ά., ενώ προχωρά τη διαδικασία και για την αποστολή τεθωρακισμένων οχημάτων BMP1 στην κυβέρνηση Ζελένσκι.

Ταυτόχρονα, με βάση και τη νέα κατάπτυστη Συμφωνία για τις βάσεις, έχει στη διάθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών τις βάσεις σε Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο, Λάρισα και Ακτιο, όπως και όποια άλλη υποδομή τής ζητηθεί. Από τις ζώνες αυτές μετακινούνται μέσα, πυρομαχικά και προσωπικό προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Σηκώνονται κατασκοπευτικά αεροσκάφη και ιπτάμενα ραντάρ για συλλογή εικόνας και πληροφοριών, που μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο στις κεντρικές διοικήσεις του ΝΑΤΟ.

Αμερικανικά άρματα προωθούνται προς την Βουλγαρία απο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Σε ό,τι αφορά την αναδιάταξη και ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατ. Ευρώπη, συνεισφέρει τους πάνω από 40.000 στρατιώτες που έχουν τεθεί υπό την άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ (η Δύναμη Ταχείας Απόκρισης – NRF), με την υποστήριξη αεροπορικών και ναυτικών μέσων. Επιπλέον, στο νεότευκτο Συγκρότημα Μάχης («Βattlegroup») που έστησε το ΝΑΤΟ στην Βουλγαρία η κυβέρνηση ενέταξε Τμήμα Αντιαρματικών, αποτελούμενο από μία διμοιρία με 4 στοιχεία τέτοιου όπλου, συν ένα στοιχείο Τεχνικής Υποστήριξης.

Επιπλέον, πρόσφατα η κυβέρνηση επισημοποίησε ότι «θα συμμετάσχει στις δραστηριότητες έγκαιρης προειδοποίησης του ΝΑΤΟ με ένα αεροσκάφος αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, το οποίο θα επιχειρήσει σε περιοχές του βουλγαρικού FIR», συλλέγοντας εικόνα από τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα και, φυσικά, μπαίνοντας στο στόχαστρό τους. Εξάλλου, πλοία, υποβρύχια, αεροσκάφη και προσωπικό είναι προς διάθεση στις ναυτικές αρμάδες του ΝΑΤΟ, SNMG2 και SNMCMG2, όπως και για την ευρωατλαντική αποστολή στη Μεσόγειο «Sea Guardian».

Στο ενδιάμεσο, τα αντίστοιχα τμήματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προσαρμόζονται (με νέες Διευθύνσεις, ή αναδιάταξη υφισταμένων) σε κρίσιμα για τη λυκοσυμμαχία ζητούμενα, όπως οι Ειδικές Επιχειρήσεις, η Αντιπυραυλική – Αντιαεροπορική Αμυνα, ο Κυβερνοπόλεμος, οι επιχειρήσεις στο Διάστημα, ενώ συμμετέχουν και στο ΝΑΤΟικό «Ταμείο Καινοτομίας».

Περιττό βέβαια να πούμε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις, και η σημερινή, έχουν κατακτήσει το «χρυσό» σε ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνει σε ΝΑΤΟικές δαπάνες, με πάνω από 4 δισ. κάθε χρόνο.

Παράλληλα η κυβέρνηση σπεύδει να κλείσει πόρτες στην κινεζική «διείσδυση», με χαρακτηριστική περίπτωση το γεγονός ότι για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα προέκρινε ευρωατλαντικής προέλευσης τηλεπικοινωνιακό κολοσσό, αντί κινεζικού, αποσπώντας την ευαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης, ενώ πρωτοστατεί και στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για την «απεξάρτηση» από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Την ίδια ώρα μετέχει στο φράγμα που στήνουν οι Ευρωατλαντικοί σε όλη την περιοχή από τη Μέση Ανατολή μέχρι τον Ινδο-Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα, στη Ρωσία, στο Ιράν κ.ο.κ., με τα «τριμερή σχήματα», αναπτύσσοντας σχέσεις με χώρες όπως η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στέλνοντας στοιχεία «Patriot» μέχρι τη Σαουδική Αραβία, ενώ πρωτοστατεί και στα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Βαλκανίων.

Τέλος, κάνοντας πράξη το ΝΑΤΟικό θεώρημα ότι η λυκοσυμμαχία είναι «η απαραίτητη πλατφόρμα για διατλαντικές διαβουλεύσεις», μετέχει στον «μηχανισμό αποφυγής σύγκρουσης» ο οποίος στήθηκε το 2020 στα κεντρικά της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες, μέρος και αυτός των μηχανισμών για τις «διευθετήσεις» που δρομολογούνται σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, για τη διασφάλιση της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις