Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύνοδος ΕΕ – Κίνας: Στόχος να αμβλύνουν τις διαφορές για τα κοινά συμφέροντα των μονοπωλίων

Με στόχο τα κοινά -και πολύ ισχυρά- οικονομικά συμφέροντα μίας σημαντικής μερίδας των μονοπωλίων των δύο πλευρών να γεφυρώσουν ή..

Με στόχο τα κοινά -και πολύ ισχυρά- οικονομικά συμφέροντα μίας σημαντικής μερίδας των μονοπωλίων των δύο πλευρών να γεφυρώσουν ή τουλάχιστον να αμβλύνουν τις επίσης μεγάλες διαφορές, πραγματοποιείται σήμερα στο Πεκίνο η 24η Σύνοδος ΕΕ – Κίνας.

Υποδεχόμενος την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα πρέπει να βλέπουν η μία την άλλη ως αντίπαλο λόγω των διαφορετικών συστημάτων τους, δεν θα πρέπει να μειώνουν τη συνεργασία λόγω του ανταγωνισμού και δεν θα πρέπει να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους λόγω διαφορών.

Ο Σι ζήτησε «να απαντήσουμε μαζί στις παγκόσμιες προκλήσεις και να εργασθούμε μαζί για να προωθήσουμε τη σταθερότητα και την ευημερία στον κόσμο», συμπληρώνοντας πως «η Κίνα και η ΕΕ θα πρέπει να είναι εταίροι στο πλαίσιο μιας αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» και ανέφερε τη σημασία της «πολιτικής εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο εταίρων.

Η Κίνα είναι πρόθυμη να κάνει την ΕΕ οικονομικό και εμπορικό εταίρο κλειδί και προνομιακό εταίρο στην τεχνολογική συνεργασία, τόνισε ο πρόεδρος Σι.

ΕΕ: Να αντιμετωπισθούν «οι ανισορροπίες και οι διαφορές»

Από την πλευρά της η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε να αντιμετωπισθούν «οι ανισορροπίες και οι διαφορές» ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα. «Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ», υπενθύμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, «όμως υπάρχουν ξεκάθαρα ανισορροπίες και διαφορές τις οποίες οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε».

Από την άλλη, ο Σαρλ Μισέλ διαβεβαίωσε πως η ΕΕ επιθυμεί «μια σταθερή και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Κίνα». Όμως «είναι πολύ φυσικό να προωθήσουμε σήμερα τις ευρωπαϊκές αξίες μας, περιλαμβανομένων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Η ατζέντα περιλαμβάνει όλους τους τομείς της διμερούς συνεργασίας αλλά και όλες τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

«Απαραίτητος εταίρος της ΕΕ» η Κίνα

Χτες, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ουάνγκ Ουενμπίν, εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ευρωπαϊκή πλευρά θα εργαστεί με την Κίνα προκειμένου να συναντηθούν στα μέσα του δρόμου, να δημιουργήσουν μια θετική ατμόσφαιρα για την επιτυχία της συνάντησης των ηγετών Κίνας – ΕΕ και θα καταβάλουν κοινές προσπάθειες για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας – ΕΕ». Υποστήριξε ότι η χώρα του αποτελεί «έναν αξιόπιστο και απαραίτητο εταίρο της ΕΕ», ενώ την ίδια στιγμή σχολιάζοντας προχτεσινή συνέντευξη της ντερ Λάιεν, η οποία επέκρινε την «ανισορροπία» στις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών, είπε ότι «αν η ΕΕ επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στην εξαγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας προς την Κίνα αφενός και ελπίζει ότι θα αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές της προς την Κίνα αφετέρου, φοβάμαι πως αυτό δεν έχει νόημα».

Στο μεταξύ, σε χτεσινή τους ανάλυση, οι κινεζικοί «Global Times» (κρατική αγγλόφωνη εφημερίδα) διατύπωσαν δυσαρέσκεια για την έκθεση με την οποία και τον περασμένο Ιούνη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαρακτήριζε την Κίνα «εταίρο, ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο», σχολιάζοντας ότι «αυτή η τριπλή τοποθέτηση προς την Κίνα δεν είναι μόνο λαθεμένη αλλά και επιβλαβής (…) χαοτική, ασαφής και εξαιρετικά ασταθής».

Την ίδια στιγμή, ανέφεραν ότι «η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει πως μια ολοκληρωμένη στρατηγική εταιρική σχέση είναι η μόνη ακριβής και σωστή τοποθέτηση μεταξύ Κίνας και Ευρώπης (…) Ακόμη και σε περιόδους έντονων διαφορών μεταξύ Κίνας και Ευρώπης, οι θέσεις μας σε θεμελιώδη ζητήματα όπως η υποστήριξη της πολυμέρειας, η ενίσχυση της παγκόσμιας διακυβέρνησης και η αντίθεση στον εμπορικό προστατευτισμό και τη μονομερή προσέγγιση ευθυγραμμίζονται με συνέπεια».

Προς οριστική αποχώρηση η Ιταλία από τους «Δρόμους του Μεταξιού»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, επανεξετάζεται και η αυτοτελής σχέση της Κίνας με διάφορα κράτη της ΕΕ. Τις τελευταίες μέρες επανέρχονται πληροφορίες με βάση τις οποίες η ιταλική κυβέρνηση (της Τζ. Μελόνι) οριστικοποιεί την απόφαση για αποχώρηση από τους κινεζικούς «Δρόμους του Μεταξιού», όπως είχε διαρρεύσει τον Αύγουστο.

Δημοσίευμα της «Corriere della Sera» ανέφερε ότι ενόψει της λήξης της σχετικής συμφωνίας σε τρεις μήνες και της ενδεχόμενης ανανέωσής της, η ιταλική πρεσβεία στο Πεκίνο ενημέρωσε και επίσημα για τη σχετική απόφαση με την υποσημείωση ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις θα παραμείνουν στρατηγικής σημασίας.

Πηγή: Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»

Σχετικά θέματα

Απόψεις