Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων”Αντικείμενο λαθρανασκαφής και παράνομης διακίνησης ειδώλιο της λεγόμενης Συλλογής Στερν”

"Εκθετη η Υπουργός Πολιτισμού και η κυβέρνηση" καταγγέλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων μετά τις αποκαλύψεις για κυκλαδικό ειδώλιο στη Συλλογή Στερν που εντοπίστηκε σε φωτογραφικό αρχείο καταδικασμένου αρχαιοκάπηλου και λαθρέμπορου

Η αδιανόητη και πρωτοφανής νομιμοποίηση από την ελληνική Βουλή 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων που βρέθηκαν σε χέρια ιδιώτη στις ΗΠΑ χωρίς να ταυτοποιηθούν και χωρίς να ελεγχθεί η προέλευσή τους, η γνησιότητά τους και η διαδρομή τους, εξακολουθεί να προκαλεί καθώς έρχονται στο φως στοιχεία που οδηγούν σε μονοπάτια παράνομης διακίνησης.

  Σύμφωνα με έρευνα του αρχαιολόγου δρ Χρήστου Τσιρογιάννη, την οποία αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Athens Voice, δίνοντας στη δημοσιότητα και σχετικές φωτογραφίες  “το ειδώλιο με αριθμό 29 της Συλλογής Στερν περιλαμβάνεται στο αρχείο φωτογραφιών του καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία αρχαιοπώλη και παράνομου διακινητή έργων τέχνης Gianfranko Becchina”.  

O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι  είναι “έκθετη η Υπουργός Πολιτισμού, που παραπλάνησε την ελληνική Βουλή. Έκθετοι είναι και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ που υπερψήφισαν τη «Συμφωνία» που παρανόμως υπέγραψε η Λ. Μενδώνη στις 21/7/2022, οδηγώντας στη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλικής συλλογής, παρά τις τεκμηριωμένες αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και σύσσωμης της αντιπολίτευσης στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο ΣΕΑ είχε αποκαλύψει, πριν την ψήφιση της “Συμφωνίας” από την ελληνική Βουλή, ότι ο Leonard Stern είχε αγοράσει αντικείμενα από τον καταδικασμένο διεθνώς για αρχαιοκαπηλία Symes, αποδεδειγμένα προϊόντα λαθρανασκαφών που περιλαμβάνονταν στο αρχείο του επίσης καταδικασμένου για αρχαιοκαπηλία Giacomo Medicci, όπως αναφέρεται αναλυτικά στο Statement Fact της Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης της 6/12/2021. Επιπλέον, από την εξέταση των φωτογραφιών, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μετά την ψήφιση της «Συμφωνίας»,  υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες στην αρχαιολογική κοινότητα για τη γνησιότητα κάποιων από τα αντικείμενα της Συλλογής Στερν. Είναι απαράδεκτο αρχαιότητες από ελληνικά μουσεία να πηγαινοέρχονται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης για 50 χρόνια ως «αντάλλαγμα» για κίβδηλα αντικείμενα ή κλεμμένες αρχαιότητες.”

Θυμίζουμε ότι η επονείδιστη συμφωνία που κυρώθηκε από τη Βουλή με συμβαλλόμενους το Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και το Ινστιτούτο Αρχαίου Πολιτισμού στο Ντελαγουέρ προβλέπει ότι οι αρχαιότητες θα μεταφερθούν στο ΜΕΤ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια 15 ειδώλια θα έρθουν στην Ελλάδα –μέσω του Ινστιτούτου Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού του Ντελαγουέρ για να παρουσιαστούν  στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Τον Οκτώβριο του 2023 οι αρχαιότητες θα επιστρέψουν  στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, όπου και θα παραμείνουν για τα επόμενα 25 χρόνια. Η συλλογής θα εκτίθεται στο ΜΕΤ έως το 2033. Από την 1η Ιανουαρίου 2034 και ανά πενταετία θα επιστρέφονται στην Ελλάδα 15 κάθε φορά αρχαιότητες. Αντίστοιχα, το ελληνικό κράτος θα δανείζει στο ΜΕΤ της Νέας Υόρκης αρχαιότητες του κυκλαδικού πολιτισμού από τις συλλογές των μουσείων του. Στην ειδική αίθουσα που θα δημιουργηθεί στο ΜΕΤ θα υπάρχει ένδειξη ότι η συλλογή Στερν αποτελεί δάνειο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στο ΜΕΤ και κτήμα του ελληνικού κράτους και του ΥΠΠΟΑ.

Ολα τα παραπάνω ονομάζονται “επαναπατρισμός” ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για πραγματικό και προκλητικό εκπατρισμό και χάρισμα αρχαιοτήτων και μάλιστα με αντίδωρο το δανεισμό αντικειμένων που βρίσκονται στα ελληνικά μουσεία! Μια συμφωνία που δεν αποκλείεται να αποτελέσει για τέτοιου τύπου λύσεις στην υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα.  

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καταγγέλει πως: “Αποτελεί σκάνδαλο το γεγονός ότι η Υπουργός, σύμφωνα με όσα η ίδια είπε στην ελληνική Βουλή, χειρίστηκε η ίδια την υπόθεση των 161 κυκλαδικών αντικειμένων. Εν γνώσει της ότι αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφής και παράνομης διακίνησης στο εξωτερικό (όπως η ίδια παραδέχτηκε και έχει καταγραφεί στα Πρακτικά της Βουλής), δεν ανέθεσε την υπόθεση στις αρμόδιες ελληνικές Υπηρεσίες (ΔΤΠΠΑ, Εισαγγελέα Αρχαιοκαπηλίας) ούτε έδωσε τα στοιχεία στην Εισαγγελία Ν. Υόρκης. Επιπλέον, η Υπουργός Πολιτισμού δεν ζήτησε την συνδρομή των ιταλικών αρχών για την ταύτιση αντικειμένων από τα αρχεία των Ιταλών αρχαιοκάπηλων Gianfranko Becchina και Giacomo Medicci.  Αντί για τις ενέργειες που της επέβαλλε ο αρχαιολογικός νόμος, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Μενδώνη επέλεξε να υπογράψει παράνομα συμφωνία και να παραχωρήσει την κατοχή των 161 κυκλαδικών αρχαιοτήτων σε «Ινστιτούτο» (HACI) με έδρα το Ντέλαγουερ των ΗΠΑ και διοίκηση στην οποία μετέχουν δύο εκπρόσωποι συμφερόντων του Leonard Stern, ένας εκ των οποίων είναι ο γιος του!”

Κατόπιν των παραπάνω απευθύνει ύστατη έκκληση προς την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία: ” να μην συμπράξουν στη νομιμοποίηση μίας διαδικασίας που έχει σκοτεινά σημεία και ποινικές προεκτάσεις και να  προστατεύσουν το προσωπικό τους κύρος αλλά πάνω από όλα το κύρος των θεσμών και των αξιωμάτων που εκπροσωπούν. Ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης να δώσει άμεσα εντολή να μεταβεί κλιμάκιο Ελλήνων ειδικών αρχαιολόγων και συντηρητών και να εξετάσουν τη γνησιότητα όλων των αρχαιοτήτων της Συλλογής Στερν, όπως συνέβη τον προηγούμενο Μάιο για ήσσονος σημασίας δακτυλίδι, που δωρήθηκε και επιστράφηκε άμεσα στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Νομπέλ (Σουηδία). Να δοθεί εντολή η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΠΟ.Α, όπως έπρεπε θεσμικά να είχε συμβεί, να ελέγξει τα πιστοποιητικά προέλευσης των αντικειμένων, να τεκμηριώσει την προέλευση των αρχαίων της Συλλογής και να κάνει όλες τις απαραίτητες συγκρίσεις και ταυτίσεις με τα στοιχεία και τα δεδομένα όλων των σχετικών αρχείων“.

Σχετικά θέματα

Απόψεις