Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Με μια ξεχωριστή συναυλία το ΚΚΕ τίμησε τον Άλκη Αλκαίο, τον ποιητή, τον αγωνιστή, τον μαχητή της ζωής

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ τίμησε τον Αλκη Αλκαίο, τον ποιητή, τον στιχουργό, τον δημιουργό που μέσα από την Τέχνη του μας διαβεβαίωσε ότι «δεν βγαίνουν τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα»

Με μια ξεχωριστή συναυλία η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ τίμησε τον Αλκη Αλκαίο, τον ποιητή, τον στιχουργό, τον δημιουργό που μέσα από την Τέχνη του μας διαβεβαίωσε ότι «δεν βγαίνουν τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα».

Το αφιέρωμα ξεκίνησε με προβολή ενός 10λεπτου βίντεο σε σκηνοθεσία Θανάση Σπυρόπουλου. Σε αυτό περνούσε όλη η ζωή και το έργο του Αλκαίου… Σε ένα γραφείο βιβλία ποίησης και από δίπλα ένα νομικό βιβλίο… Στίχοι που «καίνε» σε μικρά χαρτάκια… Δύο ασκούμενοι νεαροί δικηγόροι ο Α. Αλκαίος και ο Η. Γεράκης που δουλεύουν στους κομμουνιστές δικηγόρους Ντίνο Ζήκο και Μήτσο Γαλανόπουλο και από εκεί παλεύουν ενάντια στη χούντα… Η σύλληψη και τα βασανιστήρια στην ΕΑΤ – ΕΣΑ… Ο «Ριζοσπάστης» και τα κειμενάκια που έστελνε… Ο αγωνιστής δημιουργός, ο αγωνιστής δικηγόρος… Ο Θάνος και «Τα τραγούδια της λευτεριάς» του που ανάμεσά τους είναι και το «Φλεβάρης 1848» και μετά το εμβληματικό «Εμπάργκο»… Τα προβλήματα υγείας… Η νοσηλεία του στην Ανατολική Γερμανία και η «Ρόζα» που εμπνεύστηκε… Η υποχώρηση του κινήματος… Οι αγαπημένοι του φίλοι που του μεταφέρουν το τι γίνεται στον «έξω κόσμο»… Η επιστροφή του στην αγαπημένη του Πάργα… Η ζωή που πρέπει να πάρουμε στα δυο μας χέρια…

Εκλεχτοί τραγουδιστές, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Κώστας Θωμαίδης, ο Παντελής Θαλασσινός, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Δημήτρης Κανέλλος με τη συνοδεία των Περικλή Μαλακατέ, Βασίλη Ραψανιώτη, Νίκου Παπαναστασίου, Βαγγέλη Ζαρμπούτη, Γιώργου Κατσίκα, Νεοκλή Νεοφυτίδη, Γιώργου Ρήγα και Κώστα Σταυρόπουλου σε μουσική επιμέλεια του Μανόλη Ανδρουλιδάκη «ταξίδεψαν» τους παρευρισκόμενους στο «σύμπαν» της ποίησης του Αλκαίου.

Στο τέλος, όλοι οι καλλιτέχνες μαζί στη σκηνή τραγούδησαν σε κατανυκτική ατμόσφαιρα το «Πρωινό Τσιγάρο», με τον Μανόλη Ανδρουλιδάκη από σκηνής να δηλώνει πως μόνο στο ΚΚΕ μπορούν να προσβλέπουν οι άνθρωποι της Τέχνης, ο κόσμος για τέτοιες πρωτοβουλίες στον χώρο του Πολιτισμού.

Ακούστηκαν τραγούδια από τις εμβληματικές συνεργασίες του Άλκη Αλκαίου με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Μάριο Τόκα, αλλά και τραγούδια σε μουσική του Μίλτου Πασχαλίδη, του Σωκράτη Μάλαμα, του Παντελή Θαλασσινού, καθώς και δύο ακυκλοφόρητα τραγούδια του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

 

«Το ΚΚΕ τιμά τον ποιητή, τον αγωνιστή, τον μαχητή της ζωής, τον σύντροφο που γεννήθηκε στιχουργικά στις σελίδες της εφημερίδας μας, του ”Ριζοσπάστη”, και υπηρέτησε την προοδευτική τέχνη μέχρι το τέλος της ζωής του»: Με αυτή την φράση ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δίνοντας το στίγμα της εκδήλωσης.

Μετά το τέλος της συναυλίας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας συνεχάρη τους συντελεστές.

Το έναυσμα για την συναυλία έδωσε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, ο οποίος με την κιθάρα του ερμήνευσε το «Νυχτολούλουδο» του Σωκράτη Μάλαμα, σημειώνοντας ότι υπάρχει ελπίδα με την παρουσία τόσου κόσμου σε αυτό το αφιέρωμα, ότι …«δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα».

Αφού παρουσίασε τους μουσικούς, τη θέση τους πήραν ένας ένας οι ερμηνευτές… Και δεν ήταν λίγες οι φορές που έγιναν μια φωνή με τον κόσμο, που συμμετείχε σε όλη τη διάρκεια του αφιερώματος, χαρίζοντας το πιο δυνατό του χειροκρότημα.

Από 902.gr

 

 

Σχετικά θέματα