Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Η πόρτα έσπασε, μα βρήκαν «τοίχο»

«Σάπιοι» άνθρωποι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Όποιος είδε το βίντεο από την εισβολή των «κορακιών» και της αστυνομίας στο σπίτι της..

«Σάπιοι» άνθρωποι σε διατεταγμένη υπηρεσία. Όποιος είδε το βίντεο από την εισβολή των «κορακιών» και της αστυνομίας στο σπίτι της χαμηλοσυνταξιούχου Ιωάννας Κολοβού δεν μπορεί να μην ένιωσε σφίξιμο στο στομάχι. Εκείνο το γεμάτο πόνο και θυμό σφίξιμο, μπροστά σε μια σκηνή κοινωνικού κανιβαλισμού.

Κανιβαλισμού; Ναι, κανονικότατου. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσω το βλέμμα, κυρίως όμως τον εξουσιαστικό λόγο του δικαστικού επιμελητή; «Δεν θα πάρεις, τίποτα», διεμήνυε στην κ. Κολοβού. Ξέρεις, με εκείνο το ύφος του καταπιεσμένου συμπλεγματικού που ερεθίζεται στη θέα της άτεγκτης επιβολής του νόμου. Τι κι αν αυτός είναι άδικος;

Στο μεταξύ χιλιάδες λαού κατέκλεισαν την οδό Αβύδου. Ένας ανθρώπινος τοίχος αλληλεγγύης.  «Ούτε στου Ζωγράφου, ούτε πουθενά, τσακίστε τα κοράκια σε κάθε γειτονιά», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι. Την ίδια ώρα, ο… πολλά βαρύς δικαστικός επιμελητής, μάζευε επιμελώς τα κουβαδάκια του και συνοδεία των ένστολων προστατών του κινούσε για άλλες παραλίες. Τι διάβολο, θα στραβώσουν όλες οι δουλίτσες του; 44 χιλιάδες σπίτια βγαίνουν στο σφυρί…

Στο μεταξύ, μπαρούτι μύριζε κι η Βουλή. Η κ. Αχτσιόγλου, του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα και την κυβέρνηση  ότι επί των ημερών τους «τα funds λειτουργούν ανεξέλεγκτα και σε πλήρη ασυδοσία». Ορθό; Ορθότατο, λέω εγώ.

Έλα όμως που ο κ. Σταϊκούρας ήταν καλά ενημερωμένος για τα πεπραγμένα της «πρώτης φοράς Αριστερά». Έτσι, θύμισε στην κ. Αχτσιόγλου την νομοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, την τροπολογία για αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εμποδίζουν τους πλειστηριασμούς, τον ν. 4354/2015, που έδινε την άδεια στους διαχειριστές δανείων να μετέλθουν κάθε ένδικο μέσο για την είσπραξη των οφειλών. Όλα, επί ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, αυτό δεν δίνει άλλοθι στους σημερινούς. Αν ήθελαν, θα μπορούσαν να καταργήσουν το εν λόγω νομοθετικό πλαίσιο. Δεν θέλουν όμως και δεν το κρύβουν. Το κόμμα των «Πάτσηδων» δεν έχει τέτοιες…  περί δικαίου αγκυλώσεις.

Οι άλλοι, όμως; Οι «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», version 2; Πώς ξεχνούν; Πώς τολμούν να παρουσιάζονται ως Ρομπέν των φτωχών στη σύγχρονη Ελλάδα του Μητσοτακισμού, όταν έστρωσαν τον δρόμο στον ωτακουστή «dealer» των πολυεθνικών και των τραπεζών;

Ξέρω, περσινά, ξινά σταφύλια.

Στα φρέσκα κουλούρια, λοιπόν. Πώς την περνούν οι οφειλέτες, ιδίως αυτοί που προέρχονται από τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα; Όπως δήλωνε σε συνέντευξή της η αρχιτεκτόνισσα Τόνια Κατερίνη, μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των πλειστηριασμών, που γνωρίζει το πεδίο της στέγης όσο λίγοι στην Ελλάδα: «Ο νέος πτωχευτικός είναι φτιαγμένος για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των τραπεζών και των αρπακτικών του real estate».

Δηλαδή, θα παίρνουν τα σπίτια μας κοψοχρονιά προκειμένου να «καθαρίσουν» οι τράπεζες και να προχωρήσει η περαιτέρω «τουριστικοποίηση» της χώρας, μέσω Airbnb; Nαι, κι αυτό. Ωστόσο, το  «χαρτί» στη νέα φάση των εξώσεων μαζεύεται αλλού. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή  του ο βουλευτής του Μέρα 25, κ. Αρσένης το παιχνίδι δεν παίζεται αυτή τη στιγμή στη βραχυχρόνια μίσθωση. Τι σημαίνει αυτό; Έρχονται τα «κοράκια» μαζεύουν τα σπίτια, παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες, ενώ έχουν ήδη πάρει δάνεια για να τα αγοράσουν, και τα μεταβιβάζουν σε δικές τους εταιρείες, μετατρέποντάς τα σε χρηματιστηριακά προϊόντα . Σε αδρές γραμμές, αγοράζουν σπίτια έως και στο 5% της αντικειμενικής τους αξίας, τα μεταπωλούν σε δικές τους εταιρείες με μεγάλο μεταπωλητικό περιθώριο κέρδους και τα βάζουν ως εγγύηση (από το σχέδιο «Ηρακλής») για να εισπράξουν κι άλλα δάνεια από τις τράπεζες που εμείς ανακεφαλαιοποιήσαμε.

Ένας ο-ληστρικός τρόπος ζωής που θα φορτώσει εν τέλει στο δημόσιο χρέος και τις εγγυήσεις του «Ηρακλή».

«Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ιταλία», διερωτάται εύλογα μέσω του «Ημεροδρόμου» ο βουλευτής. Α, δεν ξέρω τι κάνουν οι Ιταλοί, στην Ελλάδα πάντως, όλα πάνε βάσει των «business plan» των servicers που αφορούν τις τιτλοποιήσεις που φέρουν την εγγύηση του Δημοσίου, με την αναγκαστική εκτέλεση (έξωση) να μην αφήνει περιθώρια «θεσμικής χαλαρότητας σε εκείνους που θέλουν να αποφύγουν υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβαν και μπορούν να εκπληρώσουν».

Όλα αυτά, ενώ η  Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) επισημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του 2021, τα δάνεια τα οποία κινήθηκαν από τα εξυπηρετούμενα προς τα μη εξυπηρετούμενα ήταν περισσότερα κατά 823 εκατ. ευρώ από εκείνα που ακολούθησαν αντίστροφη πορεία, με αποτέλεσμα, συναρτήσει των πληθωριστικών τάσεων και της ενεργειακής κρίσης – παράγοντες που έχουν καθοριστική επίδραση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και στο κόστος των επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων και πολύ μικρών- να αναμένεται η δυσμενής επιρροή και του πιστωτικού τους κινδύνου.

Με λίγα λόγια, η βαρβαρότητα στου Ζωγράφου ήταν μόνο η αρχή. Κι όταν τα σπίτια των ανθρώπων βγαίνουν στο σφυρί, το κεφάλι που σηκώθηκε πρέπει να κοπεί. Μας το είπαν έμμεσα μέσω της καταδρομικής επιχείρησης στα Προσφυγικά.

Θα τους περάσει;

 

 

 

 

 

Απόψεις