Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στον Πειραιά το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «G. W. Bush» – Στη Σούδα το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle»

Στον Πειραιά έρχεται το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «George W. Bush», που επιχειρεί στη Μεσόγειο, ενταγμένο στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ. Αναβρασμός..

Στον Πειραιά έρχεται το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «George W. Bush», που επιχειρεί στη Μεσόγειο, ενταγμένο στη δύναμη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ. Αναβρασμός επικρατεί και στη Σούδα, όπου αναμένεται το επόμενο διάστημα να δέσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle». Ολα στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της εμπλοκής της χώρας μας στα επικίνδυνα σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή και ενώ κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την αποστολή και πρόσθετων ΝΑΤΟικών οπλικών συστημάτων.

Το αεροπλανοφόρο αναμένεται να ναυλοχήσει στο λιμάνι του Πειραιά αύριο Παρασκευή και να παραμείνει εκεί μέχρι και τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη. Γι’ αυτόν τον σκοπό έχουν έρθει ήδη πλοία του αμερικανικού Λιμενικού, ασφαλίζοντας τον χώρο. Το αεροπλανοφόρο θα παραμείνει αρόδο, συνοδεία μίας φρεγάτας και ενός υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού. Ακολούθως λέγεται ότι θα βάλει πλώρη βορειοανατολικά, πιθανώς μέχρι και τη «Σούδα του Βορρά» όπως αποκαλείται πλέον η Αλεξανδρούπολη, μια ανάσα από τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες που το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο θα δέσει σε ελληνικό λιμάνι. Η προηγούμενη ήταν στις αρχές του περασμένου Οκτώβρη, στο λιμάνι της Σούδας. Είναι επίσης η δεύτερη φορά τον τελευταίο χρόνο – από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία – που αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ, με την τεράστια δύναμη συνοδείας του, αναμένεται να βρεθεί στο Βόρειο Αιγαίο. Η προηγούμενη ήταν πέρυσι αρχές Μάρτη, με το «Harry S. Truman» να αναπτύσσει τα μαχητικά του μέχρι τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, για «να αποδείξουμε ότι αυτή η δυναμική ανάπτυξη ενός αεροπλανοφόρου – σε αρκετά περιοριστικά ύδατα – θα μπορούσε να γίνει», όπως λεγόταν τότε από στελέχη του αμερικανικού Ναυτικού.

Σημειωτέον, το «George W. Bush» έχει εκτόπισμα 100.000 τόνων και μήκος που ξεπερνά τα 330 μέτρα. Μεταφέρει περισσότερα από 80 μαχητικά F/A-18 C Hornet και E/F Super Hornet, ιπτάμενα ραντάρ και αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου. Διαθέτει πλήρωμα 5.000 μέλη και φέρει το προσωνύμιο «Εκδικητής».

Στη Σούδα το «Charles De Gaulle»

Φονικό όπλο και το γαλλικό «Charles De Gaulle», που αναμένεται να δέσει στη Σούδα στις 18 του Φλεβάρη και να πραγματοποιήσει συνεκπαίδευση με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, με βάση άλλη μια «στρατηγική συμφωνία» – με τη Γαλλία – η οποία εμπλέκει τον λαό μας ακόμα πιο βαθιά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η άφιξη αυτής της τεράστιας δύναμης πυρός, με τα μαχητικά και τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη που κουβαλούν, συν τα πλοία συνοδείας τους, είναι κατά βάση φυσική συνέχεια της κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και της ελληνικής εμπλοκής σε αυτή, στην πρεμούρα της ντόπιας αστικής τάξης να διεκδικήσει καλύτερα κομμάτια από την καπιταλιστική «λεία» της περιοχής, βυθίζοντας τον λαό σε μια δίνη απρόβλεπτων εξελίξεων.

Διόλου τυχαία, μια σειρά παράγοντες συνδέουν την «κινητικότητα» αυτή με τα σχέδια του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της – υπό αμερικανική καθοδήγηση – «Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία», που συνεδριάζει εκ νέου στις 14/2 στις Βρυξέλλες με βασικό αντικείμενο την αποστολή αρμάτων μάχης ή ακόμα και μαχητικών αεροσκαφών προς ενίσχυση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου που κλιμακώνεται για τις ζώνες επιρροής, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Για την αναβαθμισμένη εμπλοκή της χώρας σε όλους αυτούς τους βρώμικους σχεδιασμούς φροντίζουν άλλωστε ο «Στρατηγικός Διάλογος» με τις ΗΠΑ, ο οποίος ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται επί ΝΔ, με τον 4ο γύρο να ενδέχεται να πραγματοποιηθεί κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν στην Αθήνα περί τις 21 του Φλεβάρη, και οι δύο «επικαιροποιήσεις» της Συμφωνίας για τις Βάσεις, όπως ετοιμάστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται επί ΝΔ, μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σε ορμητήριο πολέμου των Ευρωατλαντικών.

Καμία παραχώρηση του λιμανιού για ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Συλλαλητήριο ενάντια στον ελλιμενισμό του αμερικανοΝΑΤΟικού αεροπλανοφόρου «G. W. Bush» πραγματοποιεί η Τομεακή Επιτροπή Πειραιά του ΚΚΕ το Σάββατο 4 Φλεβάρη, στις 12 μ. στην πλατεία Κοραή.

Στο κάλεσμά της σημειώνει:

«Σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα στρατόπεδα των ληστών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, από τη μια, και της καπιταλιστικής Ρωσίας και της Κίνας, από την άλλη, κλιμακώνονται επικίνδυνα (…) η εμπλοκή της χώρας μας και του λιμανιού του Πειραιά στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς καλά κρατεί!

Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα της εμπλοκής αποτελεί η “επίσκεψη” του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, “G. W. Bush”, στο λιμάνι του Πειραιά!

Εξέλιξη επικίνδυνη, που δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα του λαού και της νεολαίας. Γιατί καθιστά τη χώρα μας “θύτη” των ληστρικών πολέμων των ιμπεριαλιστών απέναντι σε άλλους λαούς, στο πλευρό των ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΗΠΑ. Καθιστά τον λαό μας και την περιοχή μας πιθανό “θύμα”, αφού μπορεί να μετατραπεί σε στόχο αντιποίνων».

«Οι φονιάδες των λαών είναι ανεπιθύμητοι στον Πειραιά» τονίζει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Καλεί τους εργαζόμενους του Πειραιά να μην ανεχθούν άλλο αυτή την κατάσταση και να διεκδικήσουν να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς  και η εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία, να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου και να μην γίνει καμία παραχώρηση του λιμανιού Πειραιά και των υποδομών του για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

(Πηγή: «Ριζοσπάστης»)

Σχετικά θέματα