Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στο έλεος της υποστελέχωσης των Κοινωνικών Υπηρεσιών οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ηλικιωμένοι τα παιδιά

Υπό το βάρος μίας ακόμα θλιβερής ιστορίας κακοποίησης παιδιού που ζούσε σε δομή προστασίας έρχονται στο φως οι εγκληματικές ελλείψεις..

Υπό το βάρος μίας ακόμα θλιβερής ιστορίας κακοποίησης παιδιού που ζούσε σε δομή προστασίας έρχονται στο φως οι εγκληματικές ελλείψεις σε προσωπικό, κατάλληλο εκπαιδευμένο, που θα μπορεί να ελέγχει τις συνθήκες διαβίωσης σε αυτούς τους χώρους.

«Υπάρχουν 37 κοινωνικοί λειτουργοί – κοινωνικοί σύμβουλοι για να διενεργούν 6.000 ελέγχους τον χρόνο!!!», τονίζει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ), κάνοντας λόγο για «εκρηκτική κατάσταση» στις Κοινωνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και απαιτώντας να παρθούν «μέτρα τώρα».

«Δεν θα περιμένουμε να συμβούν νέα “Τέμπη” σε βάρος κοινωνικά ευπαθών συνανθρώπων μας!», επισημαίνει ο Σύλλογος και, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Με εντολή της Γενικής Διεύθυνσης σε εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης της ΝΔ, του άρθρου 79 του ν. 4954/2022 οι κοινωνικοί λειτουργοί – κοινωνικοί σύμβουλοι (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι) της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, θα πρέπει να πραγματοποιήσουν ελέγχους και στις Δομές – Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας Ηλικιωμένων, Παιδιών κλπ. και άλλων γειτονικών ΠΕ!!!

Μία γιγάντια δουλειά για να “αποτυπωθεί” κατά πόσο οι συνάδελφοί τους στις άλλες ΠΕ κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ως άλλος εσωτερικός έλεγχος!.., τη στιγμή που δεν επαρκούν ούτε για τους ελέγχους των δομών των ΠΕ που υπηρετούν και ενώ η διοίκηση δεν τους παρέχει ούτε υπηρεσιακά οχήματα για τις μετακινήσεις τους, αλλά ούτε την απαραίτητη διοικητική υποστήριξη.

Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: Με αυτή τη ρύθμιση ζητείται από 37 κοινωνικούς λειτουργούς – κοινωνικούς συμβούλους να διενεργούν 6.000 ελέγχους το χρόνο, επιπλέον των κοινωνικών ερευνών και της εποπτείας στο πλαίσιο των διαδικασιών υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών, που τώρα ανέρχονται σε 941 υποθέσεις!».

«Επιπλέον σε αυτό ήρθε να προστεθεί, μετά τα όσα ήρθαν στην επιφάνεια με το “αίσχος” του γηροκομείου του Κορυδαλλού, και το διοικητικό καθήκον από τη Γενική Διεύθυνση συγκεντρωτικής απεικόνισης όλων των στοιχείων που αφορούν σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (πίνακας – “χρονολόγιο” με όλα τα στοιχεία αδειοδότησης, δικαιολογητικών, εκθέσεων αυτοψίας, αλληλογραφίας, διοικητικές πράξεις, γνώμες επιτροπών, ενημερωτικά σημειώματα κλπ.). Ένα καθήκον, αναγκαίο, που για να υλοποιηθεί και να επικαιροποιείται όπως απαιτείται χρειάζεται διοικητική στήριξη των Τμημάτων Κοινωνικής Μέριμνας!», τονίζει και συνεχίζοντας αναφέρει:

«Πώς θεωρεί η Περιφερειακή Αρχή ότι μπορούν να βγαίνουν όλα αυτά τα καθήκοντα;

Δεν γνωρίζει ότι:

 • Oι κοινωνικοί λειτουργοί – κοινωνικοί σύμβουλοι δεν ξεπερνάνε τους 6 σε κάθε ΠΕ; 
 • Στην ΠΕ Δυτικής Αττικής δεν υπάρχει κανένας κοινωνικός λειτουργός και οι υποθέσεις της βγαίνουν από τους συναδέλφους των άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων; 
 • Δεν μπορεί σε κανένα στάδιο να διακοπεί ή να πάει παραπίσω η διαδικασία αναδοχής ή τεκνοθεσίας, προκειμένου να καλυφθούν άλλα καθήκοντα; 
 • Χρειάζεται να μελετάνε μια δαιδαλώδη και διαρκώς τροποποιούμενη νομοθεσία, που απαιτεί χρόνο και επιμόρφωση, που δεν τους παρέχεται; 
 • Δεν τους παρέχεται καμία νομική κάλυψη και συμβουλή, όπως και στους υπόλοιπους υπαλλήλους της Περιφέρειας; Δεν τους παρέχεται δωρεάν επαγγελματική “εποπτεία” για την κατεύθυνση των περιστατικών που αναλαμβάνουν και τη δική τους “αποφόρτιση” και την πληρώνουν από την τσέπη τους; 
 • Δεν καλύπτονται οι μετακινήσεις τους με υπηρεσιακό όχημα και οδηγό ή αποζημίωση, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά τις υπηρεσίες τους; Ότι από το αίσθημα ευθύνης για αυτά τα κρίσιμα και ευαίσθητα θέματα, βάζουν χρήματα από την τσέπη τους για τις μετακινήσεις τους; 
 • Το διάτρητο πλαίσιο ελέγχου των ιδρυμάτων παιδικής προστασίας, το οποίο μέχρι πρότινος όχι μόνο δεν παρείχε την απαραίτητη νομική βάση για να επιβάλουν οι συνάδελφοι διορθωτικές ενέργειες στα «κακώς κείμενα» που διαπίστωναν, αλλά δεν υπήρχε ούτε πλαίσιο προδιαγραφών λειτουργίας; Ότι όταν τελικά εκδόθηκε το νομικό πλαίσιο (5/2022) του ελέγχου των Ιδρυμάτων από την υφυπουργό κα Μιχαηλίδου, εξαίρεσε από το πεδίο εφαρμογής του τα όποια κρατικά ιδρύματα; 
 • Δεν έχει φροντίσει το υπουργείο Εργασίας να δώσει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς προτυποποιημένα έντυπα ελέγχων με ενιαία και σαφή στοιχεία».

Καταλήγοντας ο ΣΥΠΑ απαιτεί:

 • «Την άμεση στελέχωση με όλες τις απαιτούμενες ειδικότητες των υπηρεσιών Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι κλπ.) με καταμερισμό στα πολυσύνθετα καθήκοντα. 
 • Τα παιδιά χωρίς οικογένεια και τα κακοκοποιημένα παιδιά θα πρέπει να εντάσσονται σε έναν ενιαίο πανελλαδικό κρατικό φορέα χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και Εκκλησίας, σε δομές που θα έχει οργανική διασύνδεση με τις κοινωνικές υπηρεσίες δήμου – Περιφέρειας – σχολείων. Αυτός ο φορέας θα έχει και την αποκλειστική ευθύνη για την προστασία του παιδιού, την τεκνοθεσία και την αναδοχή. 
 • Οι φορείς της προστασίας παιδιού, των παιδιών με αναπηρία, των βαριά αναπήρων, των ηλικιωμένων, όσων δεν μπορούν να προασπίσουν τον εαυτό τους, απαιτείται να βρίσκονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα και παροχή του κράτους, χωρίς επιχειρηματική δράση και εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών, με ασφαλιστικές δικλίδες ελέγχου της λειτουργίας τους και νομοθετικό πλαίσιο που θα αποτρέπει εγκλήματα εις βάρος τους. 
 • Παροχή δωρεάν επαγγελματικής εποπτείας και συμβουλευτικής, αλλά και νομικής κάλυψης των υπαλλήλων της Κοινωνικής Μέριμνας. Εξασφάλιση των μετακινήσεών τους με υπηρεσιακό όχημα και οδηγό ή αποζημίωση των μετακινήσεών τους. 
 • Να μην εφαρμοστεί και να αποσυρθεί η ρύθμιση για έλεγχο των Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας από Κοινωνικούς Λειτουργούς – Κοινωνικούς Συμβούλους άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, ως αδύνατη να πραγματοποιηθεί. 
 • Να εξασφαλιστεί άμεσα διοικητική υποστήριξη των Τμημάτων Κοινωνικής Μέριμνας, με στελέχωσή τους με μόνιμο διοικητικό προσωπικό».

ΠΗΓΗ: 902.gr