Την υποτυπώδη λειτουργία των τμημάτων της Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς υπάρχει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, που θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα, και τις επιπτώσεις που έχει στο έργο των επιθεωρητών αναδεικνύει και καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στα Σωματεία Υπαλλήλων στο υπουργείο Εργασίας και στην Επιθεώρηση Εργασίας).
«Σχεδόν 3 χρόνια μετά την ψήφιση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, που μεταξύ άλλων μετέτρεψε την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, η κατάσταση που βιώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στο φορέα είναι τραγική», τονίζει, αναδεικνύοντας τις ευθύνες της κυβέρνησης.
Ευθύνες που επιβεβαιώνονται από την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με την εργοδοσία να ξεσαλώνει ανενόχλητη, απολαμβάνοντας ουσιαστικά ασυλία από το κράτος, κάτι που αποτυπώνεται και στη ραγδαία αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων».
Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» αναδεικνύει ως «δομικό» το πρόβλημα της υποστελέχωσης, καθώς πέρα από τις κενές οργανικές θέσεις ο ίδιος ο οργανισμός της Επιθεώρησης δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και πρέπει να υπάρξει άμεσα αύξηση των οργανικών θέσεων, καθώς επίσης μαζικοί διορισμοί για την κάλυψή τους.
Αν δεν ληφθούν μέτρα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ακόμα και να κλείσουν τμήματα. Και η ίδια η διοίκηση παραδέχεται πως αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε 5 χρόνια η Επιθεώρηση Εργασίας θα έχει χάσει το 40% του προσωπικού της λόγω συνταξιοδότησης! Επιπλέον, αρκετοί υπάλληλοι φεύγουν από την Επιθεώρηση, μέσω της «κινητικότητας», για άλλες υπηρεσίες.
«Οι εξαγγελίες που έκανε η κυβέρνηση, ότι η Επιθεώρηση Εργασίας θα αναβαθμιστεί με τη μορφή της Ανεξάρτητης Αρχής, διαψεύστηκαν παταγωδώς», σχολιάζει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» και προσθέτει: «Αποδείχθηκε ότι ο εμπρηστής δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πυροσβέστης. Αυτοί που τσακίζουν τα εργατικά δικαιώματα ούτε μπορούν ούτε θέλουν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που ελέγχουν την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας».
Σχετικά με το μπόνους που ο διοικητής δεσμεύτηκε ότι θα δοθεί στους εργαζόμενους για την επίτευξη των στόχων του 2023, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» υπενθυμίζει πως οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο έχουν αναδείξει ότι τα μπόνους οδηγούν σε αυθαίρετες διαφοροποιήσεις και αποκλεισμούς, ανοίγοντας το δρόμο για ατομικό καθορισμό του μισθολογίου, και απαιτούν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού.
Αρκεί να φαίνεται αυξημένος ο αριθμός των ελέγχων…
Αναφερόμενη στην αξιοποίηση της τεχνολογίας, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» τονίζει ότι αντί να βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας και να συμβάλλει σε αποτελεσματικότερους ελέγχους, «χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να μην προσλαμβάνεται το αναγκαίο προσωπικό. Η ρητορική αυτή, που ξεκίνησε από τη θέσπιση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, υποβαθμίζει σκόπιμα τη σημασία του επιτόπιου ελέγχου στις επιχειρήσεις και προωθεί την υποκατάστασή του από ελέγχους που θα γίνονται εξ αποστάσεως από τα γραφεία της Επιθεώρησης. Επίσης, υποβάθμιση του έργου της Επιθεώρησης είναι και η εμμονή στην ποσοτική αύξηση των ελέγχων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ποιοτικές παράμετροι. Ένας έλεγχος προστίθεται στα στατιστικά όταν ελέγχεται ένα περίπτερο, ένας προστίθεται και όταν ελέγχεται μια τεράστια εγκατάσταση logistics! Ενας έλεγχος όταν συντάσσεται ένα Δελτίο Ελέγχου απ’ το γραφείο, ένας έλεγχος και όταν οι επιθεωρητές ταξιδεύουν από νησί σε νησί… Στην πραγματικότητα, αυτή η πρεμούρα να παρουσιάζεται ποσοτική αύξηση των ελέγχων κατευθύνει έμμεσα τους επιθεωρητές να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερους “εύκολους” ελέγχους».
Τέλος, απευθυνόμενη στους εργαζόμενους του χώρου αναδεικνύει την ανάγκη να συντονιστούν όλοι οι συνδικαλιστικοί φορείς «και να προχωρήσουμε άμεσα σε δυναμικές κινητοποιήσεις στα αρμόδια υπουργεία».
Προβάλλει δε συγκεκριμένα αιτήματα που αφορούν τη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας: Προσλήψεις προσωπικού εδώ και τώρα. Πλήρη στελέχωση όλων των τμημάτων και των κεντρικών υπηρεσιών. Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού. Έκδοση της ΚΥΑ για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Στελέχωση της νομικής υπηρεσίας με μόνιμο προσωπικό και παροχή ουσιαστικής νομικής κάλυψης στους επιθεωρητές, για να ασκούν απερίσπαστοι τα καθήκοντά τους. Να σταματήσουν οι δυσμενείς και αυθαίρετες μετακινήσεις του προσωπικού. Αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και ουσιαστική βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών.