Σε επικίνδυνη θέση απέναντι σε ασθενείς και προσωπικό οδηγεί η τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΔΑΦΝΙ), επισημαίνει ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου εκπέμποντας σήμα κινδύνου για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, τόσο ιατρών, νοσηλευτών αλλά και λοιπού προσωπικού.
Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, νοσηλεύονται σε σταθερή βάση συνολικά 1.000 έως 1.100 ασθενείς, εκ των οποίων οι 539 φιλοξενούνται σε 42 δομές στην κοινότητα (20 οικοτροφεία, 15 ξενώνες και 7 προστατευμένα διαμερίσματα) και οι υπόλοιποι στα 9 ΨΤΕ, στη 1 παθολογική κλινική, στα 2 τμήματα χρόνιας νοσηλείας, στο 1 ψυχογηριατρικό τμήμα, στη Μονάδα απεξάρτησης 18Ανω (με 3 συμβουλευτικούς σταθμούς τοξικομανών και αλκοολικών, 3 κλειστά προγράμματα τοξικομανών και 2 αλκοολικών, ειδικό πρόγραμμα εξαρτημένων γυναικών και μητέρων, κέντρο ημέρας εφήβων, τμήμα διατροφικών διαταραχών, Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης «DETOX» που λειτουργεί μέσω ΕΣΠΑ κ.λ.π).
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΤΕΠ, μόνο για την περίοδο Γενάρη έως και Οκτώβριο του 2022 εξετάσθηκαν 3.851 ασθενείς, σημειώνοντας μια αύξηση 18% σε σχέση με το 2021, ενώ η αύξηση των εφημεριών, δημιουργεί επιπρόσθετο βάρος στις υπηρεσίες και στις κλινικές κατά τις εισαγωγές. Παρά τις αυξημένες ανάγκες, το ΨΝΑ λειτουργεί με οργανόγραμμα του 1986 «με ελάχιστες τροποποιήσεις, βάσει των αναγκών που υπάρχουν και δεν είναι ίδιες με αυτές προηγούμενων δεκαετιών, καθώς αυξάνεται η ζήτηση υπηρεσιών ψυχικής υγείας», ενώ είναι εκατοντάδες οι κενές οργανικές θέσεις, όπως π.χ. «το Νοσοκομείο λόγω του τεράστιου όγκου των ασθενών, μένει χωρίς καρδιολόγο ακόμα και στην πρωινή βάρδια, ενώ οι εφημερίες καλύπτονται μέχρι τις 11μ.μ, δημιουργώντας κενό στην καρδιολογική εκτίμηση των ασθενών και των νέων εισαγωγών».
Αναφορικά με τη Νοσηλευτική Υπηρεσία προβλέπονται 1.254 οργανικές θέσεις, οι υπηρετούντες είναι 668 με τους 15 προς συνταξιοδότηση μέσα στο 2023, «δηλαδή οι μισοί από αυτούς που προβλέπονται στον οργανισμό του 1986, καθώς η στελέχωση αγγίζει το 56%, εκ των οποίων το 1/5 είναι συμβασιούχοι επικουρικοί και ΟΑΕΔ (…) ενώ την ίδια στιγμή έχει ψηφιστεί το νέο αντιδραστικό καθηκοντολόγιο που μεταφέρει την ευθύνη από τα “μεγαλοστελέχη” της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής υπηρεσίας στη “μαρίδα” του προσωπικού της βάρδιας, για ότι προκύψει.
Στην Τεχνική Υπηρεσία προβλέπονται 110 οργανικές θέσεις και αυτή την στιγμή υπάρχουν μόνο 9 μόνιμοι υπάλληλοι, για την συντήρηση, αναβάθμιση, ασφαλή λειτουργία όλου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου αλλά και των Εξωτερικών Δομών του στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Το Μικροβιολογικό εργαστήριο, που καλείται να καλύψει 9 έως 11 (24ωρες) εφημερίες το μήνα, διαθέτει 2 βιοπαθολόγους, ο ένας προς συνταξιοδότηση το Δεκέμβριο του 2023 και το διευθυντή του τμήματος κ.ο.κ.
«Η διοίκηση του Νοσοκομείου κατ’ επανάληψη έχει ενημερωθεί μέσω εγγράφων, καταγγελιών που κοινοποιήθηκαν στην εισαγγελία, κινητοποιήσεων από τους ίδιους τους εργαζόμενους για την κρισιμότητα της κατάστασης, που θέτει σε κίνδυνο πολλές φορές και την ζωή των ψυχικά πασχόντων, χωρίς να στοχεύει και να απαιτεί τις απαραίτητες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, που θα διασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, ενώ η μόνη λύση που υπήρξε είναι η πρόσφατη προκήρυξη 2 μόνο θέσεων ψυχιάτρων !!!
Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των έως τώρα κυβερνήσεων, που βασίζεται στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση με την παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους και έχει ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση και την επικράτηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Είναι η πολιτική που επιστέγασμά της είναι το “νέο ΕΣΥ” της κυβέρνησης της ΝΔ και είναι συνέχεια των ΣΔΙΤ και της γενίκευσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων.
ΠΗΓΗ: 902.gr