Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Στις κάλπες η Γερμανία: «Παζάρια» για την επόμενη συγκυβέρνηση

Με το βλέμμα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και το πώς θα ενισχυθεί η αστική τάξη της Γερμανίας, διεξάγονται σήμερα Κυριακή οι εθνικές εκλογές..

Με το βλέμμα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και το πώς θα ενισχυθεί η αστική τάξη της Γερμανίας, διεξάγονται σήμερα Κυριακή οι εθνικές εκλογές στη χώρα, με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς ενός τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ των βασικών αστικών κομμάτων να είναι στο τραπέζι και με τα πολιτικά παζάρια να «τρέχουν».

Πρώτοι στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και δεύτεροι με μικρή διαφορά οι Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), κόμματα που συγκυβερνούν τις δυο τελευταίες τετραετίες και συνολικά έχουν συγκυβερνήσει 12 χρόνια από το 2005 μέχρι σήμερα στον «μεγάλο συνασπισμό».

Από την πλευρά τους, οι Πράσινοι επισημαίνουν την «ιστορική πολιτική εγγύτητα με το SPD», με το οποίο συγκυβέρνησαν από το 1998 έως το 2005 με καγκελάριο τον Γκ. Σρέντερ, αλλά ταυτόχρονα επισημαίνουν ότι «μπορούμε να συνεννοηθούμε καλά με την CDU/CSU». Εξάλλου, μετά τις εκλογές του 2017 το κόμμα της Αγκελα Μέρκελ, CDU/CSU, βρέθηκε μια ανάσα πριν από τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FDP).

Σημειώνεται ότι όλα αυτά τα κόμματα, όπως και το οπορτουνιστικό «Η Αριστερά» (Die Linke), συγκυβερνούν σε μια σειρά από κρατίδια, ενώ η «Αριστερά» δηλώνει έτοιμη να συγκυβερνήσει με το SPD και τους Πράσινους και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Το βέβαιο είναι πως, παρά τις επιμέρους διαφορές, όλα τα αστικά κόμματα υπερασπίζονται τους βασικούς στρατηγικούς στόχους που θέτει το γερμανικό κεφάλαιο στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα: Μαζικές «πράσινες» επενδύσεις και «ενεργειακή μετάβαση» για νέες πηγές κερδοφορίας σε συσσωρευμένα κεφάλαια, εκσυγχρονισμός υποδομών, ψηφιοποίηση, νέες τεχνολογίες και καινοτομία, ενίσχυση της «συνοχής της ΕΕ» με τη γερμανική αστική τάξη σε θέση ισχύος, αλλά και ενίσχυση της «αυτονομίας» της σε Άμυνα και εξωτερική πολιτική για αποτελεσματικότερη διασφάλιση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σύσφιξη της διατλαντικής συμμαχίας αλλά και μεγαλύτερη «αυτονομία» από τις ΗΠΑ, «ισορροπίες» στην αντιμετώπιση της Κίνας και της Ρωσίας με κριτήριο τα ιδιαίτερα συμφέροντα του γερμανικού κεφαλαίου.

Το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP), παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Εφορευτικής Επιτροπής να το αποκλείσει από τις εθνικές εκλογές και να του αφαιρέσει την ιδιότητα του πολιτικού κόμματος – και μάλιστα με την «Αριστερά» (Die Linke) να ψηφίζει υπέρ του αποκλεισμού – συμμετέχει στις εκλογές της Κυριακής. Μετά το μεγάλο κύμα αλληλεγγύης τόσο στη Γερμανία όσο και στο εξωτερικό, το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση της Εφορευτικής.

Το DKP καλεί τον γερμανικό λαό να ρίξει ψήφο: «Ενάντια στην εξουσία των τραπεζών και των ομίλων – Για τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων σε αυτήν τη χώρα. Για να μη φορτωθούν οι εργαζόμενοι το βάρος της κρίσης – Οι πλούσιοι πρέπει να πληρώσουν. Ενάντια στον πόλεμο και τους εξοπλισμούς – Για ειρήνη με την Κίνα και τη Ρωσία! Ενάντια στο γκρέμισμα των κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων – Για ταξική αλληλεγγύη! Για σοσιαλισμό! Ψηφίζουμε DKP – Παρεμβαίνουμε ενεργά – Παλεύουμε για τα δικαιώματά μας!».

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ στη Γερμανία καλούν ντόπιους και μετανάστες να στηρίξουν το Γερμανικό ΚΚ, στέλνοντας μήνυμα αντεπίθεσης και ενίσχυσης της πάλης του λαού για το δικαίωμα στη δουλειά, σε δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, για Κοινωνική Ασφάλιση με δικαιώματα, πραγματική προστασία του περιβάλλοντος, κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις των ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, για έναν κόσμο χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση, κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά.«Το εργατικό – λαϊκό κίνημα πρέπει και μπορεί σε Γερμανία, Ελλάδα, σε όλη την Ευρώπη, να οργανώσει την αντεπίθεσή του, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για να ανοίξει ο δρόμος του σοσιαλισμού», καταλήγει το κάλεσμα.

Πηγή: 902.gr

Σχετικά θέματα

Απόψεις