Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

«Στην υγεία» του (αμερικανο)ραγιαδισμού σας, κύριε Μητσοτάκη

«Μνημείο» υποτέλειας η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μ. Πένς και τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο «Έχετε..

«Μνημείο» υποτέλειας η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μ. Πένς και τον υπουργό Εξωτερικών Μ. Πομπέο

«Έχετε δίκιο κ. αντιπρόεδρε, η σχέση των χωρών μας δεν ήταν ποτέ πιο δυνατή», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς στο δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Προφανώς, τα «γλυκά» αυτά «διπλωματικά» και «πολιτικά» λόγια ήταν συνέχεια του ραγιαδισμού που επέδειξε ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν στη συνάντηση που είχαν. «Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται» είχε δηλώσει ο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά στις κάμερες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τραμπ

Σε ένα «εορταστικό» κλίμα, όπως προκύπτει και από τις φωτογραφίες με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πένς και και τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε:«Είμαι πολύ περήφανος που ηγούμαι της Ελλάδας σε αυτή την ιστορική στιγμή για τις σχέσεις μας. Οι σχέσεις μας θα γίνονται όλο και πιο δυνατές και είχαμε την ευκαιρία αυτές τις δύο ημέρες να συζητήσουμε για όλα τα θέματα». Συνεχίζοντας τον ραγιάδικο λόγο του ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ο πιο ειλικρινής σύμμαχος των ΗΠΑ». «Περάσαμε 72 φανταστικές ώρες στις Ηνωμένες Πολιτείες που ξεκίνησαν με το όμορφο ταξίδι στη Φλόριντα, στο Τάρπον Σπρινκς, όπου είδαμε πόσο δυνατή είναι η ελληνοαμερικανική κοινότητα», συνέχισε ο πρωθυπουργός. Κατά τα άλλο ο πρωθυπουργός επιδίωξε να περάσει και σε ένα κομμάτι του «ψητού»: «Προσκαλώ τους Αμερικανούς επενδυτές να πάρουν μέρος σε αυτό το νέο κεφάλαιο για την πατρίδα μας». Ο κύριος Μητσοτάκης, με λίγα λόγια, δήλωσε διαθέσιμος σε μια υπερεκμετάλλευση της Ελλάδας από τους «συμμάχους» των ΗΠΑ. Σε στρατιωτικό επίπεδο ο πρωθυπουργός είχε φροντίσει την προαναγγελία της επέκτασης των βάσεων, πριν πάει στις ΗΠΑ. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είχε το προνόμιο να «προσκυνήσει» τις ΗΠΑ την περίοδο που οι ένοπλες δυνάμεις τους, επειδή έτσι ήθελαν (δηλώνοντας πως σκοτώνουν όποιον θέλουν και όποτε θέλουν), προχώρησαν σε επέμβαση δολοφονίας του Ιρανού υποστρατήγου στο Ιράκ.   

Ο αντιπρόεδρος Πένς ήταν λίγο πιο «πρακτικός», αφού μίλησε για χρήμα: «Μόνο κατά την περσινή χρονιά τα δύο κράτη μας είχαν εμπορικές σχέσεις ύψους 3 δισ. δολαρίων». Κατά τα άλλα υποστήριξε ότι «δεν είναι μόνο οι οικονομικές σχέσεις αυτές που καθορίζουν τη μεταξύ μας σχέση. Μας συνδέει μια κοινή φιλοσοφία για τη διακυβέρνηση. Διαπίστωσα την πολύ θετική ενέργεια ανάμεσα σε εσάς και στον πρόεδρο Τραμπ, είδα τη φιλιά μεταξύ σας, είδα επίσης τον κοινό σκοπό».

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως πυλώνα ασφάλειας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Μ. Πομπέο. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας διαπίστωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών συνεργάζονται πιο στενά από ποτέ και τόνισε ότι είναι σημαντικό να επεκταθεί περαιτέρω η ενεργειακή συνεργασία«Αναλογιστείτε αυτή τη θετική αλληλουχία γεγονότων, καθώς η Ελλάδα δείχνει σε όλη την Ευρώπη τον δρόμο προς την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό είναι πραγματικά αξιοσημείωτο, κύριε πρωθυπουργέ», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.  

Για να ολοκληρωθεί η εικόνα του σόου ο Μ.Πομπέο ύψωσε ένα ποτήρι με ελληνικό ούζο και καλωσόρισε την «άνθιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», λέγοντας ότι «το μέλλον διαγράφετε φωτεινότερο για τις χώρες και για τη σχέση μας»….

Σχετικά θέματα