Απόψεις Πολιτική

Σταθεροί στο δόγμα του ξεσκίσματος

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ερευνάται, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Real News, για εμβάσματα σε off shore ιδιοκτησίας του γύρω στα 1,6 εκατ. ευρώ, τα οποία σχετίζονται με μεσάζοντα σε προμήθεια ελικοπτέρων. Ο ίδιος μεταξύ άλλων απάντησε: «Προσωπικά, θα κάνω τις επιλογές μου ώστε να διευκολύνω την απρόσκοπτη λειτουργία του κόμματος, έως ότου λάμψει η αλήθεια. Πάντως στέλνω προς όλους το μήνυμα ότι είμαι εδώ, όρθιος και “έχουν γνώσιν οι φύλακες”».

Ο τέως πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος γίνεται πρωτοσέλιδο από το «Βήμα της Κυριακής», το οποίο αναφέρει: «Πώς από κατήγορος των φοροφυγάδων χρησιμοποιεί έναν δαίδαλο εταιρειών στο Λουξεμβούργο για να πληρώνει λιγότερους φόρους». Ο Δασκαλόπουλος απειλεί την εφημερίδα με αγωγή.

Η υπόθεση του Λουξεμβούργου ως καταφυγίου πολλών και σημαντικών με σκοπό τη φοροαποφυγή έχει σοβαρά πλοκάμια και στην Ελλάδα, όπου φαίνεται πως δεν είναι λίγοι οι «μεγιστάνες» που προτιμούν τη φοροασυλία από την καταβολή της δικής τους συνδρομής στη «σωτηρία της πατρίδας», την οποία οι ίδιοι έχουν αναθέσει εργολαβικά στην τρόικα.

Πολλοί άλλωστε εκ των «μεγιστάνων», με πρώτους και καλύτερους τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, έχουν στο παρελθόν διατελέσει «κουκουλοφόροι» της τρόικας υποδεικνύοντάς της μέτρα φορολογικού και εργασιακού ξεσκίσματος των νομίμως φορολογουμένων – και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους.

Παρακολουθώντας τα ξένα ΜΜΕ τους τελευταίους μήνες διαπιστώνουμε ότι οι αναφορές στους «ανέγγιχτους» και «μπαταχτσήδες» πλούσιους της Ελλάδας είναι πάμπολλες. Η βασική κατηγορία που τους απευθύνεται από ξένους πολιτικούς παράγοντες, οικονομολόγους και αναλυτές είναι ότι δεν έχουν συνεισφέρει ούτε κατ’ ελάχιστον στην τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, την οποία πληρώνουν εξ ολοκλήρου οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Είναι επίσης γνωστό, από δημοσίευμα του «Ποντικιού» το φθινόπωρο του 2011, ότι το ΔΝΤ έχει ορίσει τις τράπεζες, τα κόμματα και τα ΜΜΕ ως το «τρίγωνο της διαπλοκής», του οποίου το σπάσιμο θα πρέπει να είναι η αρχή για την εκ βάθρων αναδόμηση του ελληνικού συστήματος. Στην ίδια λογική έκτοτε κινήθηκαν άπειρες δημόσιες εκτιμήσεις.

Ωστόσο η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση παρέμειναν σταθερές στο δόγμα του ξεσκίσματος των οικονομικά αδύναμων, ενώ εξώθησαν σε χρεοκοπία πολύ μεγάλο μέρος των μικρομεσαίων. Η απελευθέρωση των πλειστηριασμών το 2015 θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα τόσο στη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία όσο και στη δυνατότητα επιβίωσης των μικρομεσαίων.

Οι «τελευταίες» διευθετήσεις εκκρεμοτήτων του λήγοντος μνημονίου (ασφαλιστικό, ελεύθερες απολύσεις, πλειστηριασμοί κ.λπ.) θα προσθέσουν στον ωκεανό των ανέργων εκατοντάδες χιλιάδες νέους άνεργους αλλά και ξεσπιτωμένους, με αντίδοτο επιδοτούμενες θέσεις εναλλασσόμενης εργασίας.

Ήδη τα εγχώρια κοράκια απέχουν από τους πλειστηριασμούς περιμένοντας να πάρουν τα κατασχεμένα ακίνητα στο 30% της αξίας τους και οι διεθνείς γύπες (distress funds) ακονίζουν τα ράμφη τους για να ξεσκίσουν «κόκκινα» δάνεια και περιουσιακά στοιχεία χρεοκοπημένων επιχειρήσεων.

Παράλληλα με το δωρεάν πάρτι των κορακιών, θα ακολουθήσει το επόμενο μνημόνιο, το οποίο θα ολοκληρώσει την καταστροφή και τη μετατροπή της Ελλάδας σε υποσαχάρια αφρικανική χώρα, ώστε να πιάσουμε «επιτέλους» τον… πάτο που μας είχε υποσχεθεί ο κύριος Ράιχενμπαχ ως επικεφαλής της Task Force της Κομισιόν. Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να ονομαστεί «ανάκαμψη», κατά τον ίδιο τρόπο που το προηγούμενο μνημόνιο ονομάστηκε… «success story».

* Ο Σταύρος Χριστακόπουλος είναι διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα «Το Ποντίκι»

(Επισκέψεις: 31 φορές, όπου 1 ημερήσιες)
Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend