Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σουδάν – Νταρφούρ: Νέα έξαρση της βίας και πάνω από 168 νεκροί στο δυτικό Σουδάν

Οι συγκρούσεις στην περιοχή Kreinik της επαρχίας Δυτικού Νταρφούρ τραυμάτισαν επίσης άλλους 98, σύμφωνα με μια σουδανική οργάνωση βοήθειας.

Τουλάχιστον 168 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε συγκρούσεις μεταξύ Αράβων και μη Αράβων στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν που σπαράσσεται επί δεκαετίες από τον πόλεμο, ανακοίνωσε μια σουδανική οργάνωση βοήθειας.

Ο Άνταμ Ρίγκαλ, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Γενικούς Συντονισμός για τους Πρόσφυγες και τους Εκτοπισμένους στο Νταρφούρ, δήλωσε την Κυριακή ότι οι μάχες στην περιοχή Κράινικ της επαρχίας Δυτικού Νταρφούρ έχουν αφήσει επίσης τραυματισμένους άλλους 98.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν για πρώτη φορά την Πέμπτη μετά τον θάνατο δύο ανθρώπων από έναν άγνωστο δράστη στο Κρινκ (Kreinik), περίπου 30 χιλιόμετρα ανατολικά της Τζενέινα , της επαρχιακής πρωτεύουσας του Δυτικού Νταρφούρ. Την επόμενη μέρα άλλοι οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι συγκρούσεις αργότερα επεκτάθηκαν στη Τζενέινα, όπου ένοπλες ομάδες επιτέθηκαν σε τραυματίες που νοσηλεύονταν στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης, σύμφωνα με τον Salah Saleh, γιατρό και πρώην ιατρικό διευθυντή του νοσοκομείου.

Τοπικός ηγέτης της φυλής Μασαλίτ ανέφερε πως είδε πτώματα σε πολλά χωριά στον τομέα της Κρινκ. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) απηύθυνε έκκληση στις αρχές να εγγυηθούν την ασφαλή διακομιδή των τραυματιών σε νοσοκομεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Γενικό Συντονισμό, τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν όταν ένοπλοι, μέλη αραβικών φυλών, επιτέθηκαν σε χωριά της αφρικανικής μειονότητας των Μασαλίτ, σε αντίποινα για τον θάνατο, την Πέμπτη, δύο μελών των φυλών τους.

Την Κυριακή, η Ομάδα Βοήθειας κατηγόρησε την πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, γνωστή ως Janjaweed, ότι ενορχηστρώνει τις τελευταίες επιθέσεις.

Αυτή η, κυρίως αραβική, ένοπλη ομάδα απέκτησε τη φήμη στις αρχές της δεκαετίας του 2000 για το ρόλο της στην καταστολή μιας εξέγερσης εθνοτικών μειονοτήτων στο Νταρφούρ.

Πολλά από τα μέλη του έχουν ενσωματωθεί από τότε στις δολοφονικές παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, με διοικητή τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, de facto αναπληρωτή ηγέτη του Σουδάν.

Ο Ρίγκαλ δήλωσε ότι η ένοπλη ομάδα τις τελευταίες εβδομάδες «διέπραξε δολοφονίες, καψίματα, λεηλασίες και βασανιστήρια χωρίς έλεος».

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες σπίτια πυρπολήθηκαν, σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σε πολλαπλά βίαια επεισόδια στο Νταρφούρ τους τελευταίους μήνες. Τα ξεσπάσματα της βίας ευνοήθηκαν, εξηγούν ειδικοί, από το κενό ασφαλείας που δημιούργησε το στρατιωτικό πραξικόπημα του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν στο Χαρτούμ τον Οκτώβριο.

Οι συγκρούσεις αράβων κτηνοτρόφων και αφρικανών γεωργών για τη γη, την πρόσβαση στο νερό και άλλους πόρους είχαν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 250 ανθρώπους από τον Οκτώβριο ως τον Δεκέμβριο στο Νταρφούρ, σύμφωνα με συλλογικότητα γιατρών, μέρος του κινήματος που διεκδικεί τον εκδημοκρατισμό στο Σουδάν.

Στην αχανή περιοχή του δυτικού Σουδάν μαινόταν από το 2003 εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στο αραβικό καθεστώς και αντάρτες, μέλη εθνικών μειονοτήτων που κατήγγειλαν τις διακρίσεις σε βάρος τους και την περιθωριοποίησή τους.

Η τότε κυβέρνηση του Al-Bashir απάντησε εξαπολύοντας τους Janjaweed, που στρατολογήθηκαν κυρίως από αραβικές ποιμενικές φυλές, οι οποίες κατηγορήθηκαν για φρικαλεότητες, όπως φόνοι, βιασμοί, λεηλασίες και καύση χωριών.

Η σύρραξη είχε κάπου 300.000 νεκρούς και γύρω στους 2,5 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ. Το 2019 τερματίστηκε η τριακονταετής δικτατορία του Όμαρ Ελ Μπασίρ.

Οι μάχες μεγάλης κλίμακας έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο μέρος του Νταρφούρ, αλλά η περιοχή παραμένει γεμάτη όπλα και οι μάχες συχνά ξεσπούν για την πρόσβαση σε βοσκοτόπια ή νερό.

Η περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν γνώρισε περιόδους θανατηφόρων συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων φυλών τους τελευταίους μήνες, καθώς η χώρα παραμένει βυθισμένη σε μια ευρύτερη κρίση μετά το νέο πραξικόπημα του περασμένου Οκτώβρη, ανέτρεψε την εύθραυστη πορεία της χώρας προς μια αποκατάσταση της δημοκρατία μετά από μια λαϊκή εξέγερση που οδήγησε τον στρατό στην ανατροπή του αλ Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019. Σήμερα το Σουδάν εξακολουθεί να  βυθίζεται σε έναν πολιτικό και οικονομικό μαρασμό.

Ως τα τέλη της χρονιάς, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, τα 20 από τα 45 εκατομμύρια των Σουδανών θα είναι αντιμέτωπα με διατροφική ανασφάλεια. Και αυτοί που θα δοκιμαστούν περισσότερο στη χώρα, μια από τις φτωχότερες στον κόσμο, θα είναι οι 3,3 εκατ. και πλέον εσωτερικά εκτοπισμένοι, που ζουν σχεδόν όλοι σε καταυλισμούς στο Νταρφούρ.

Πηγή: Al Jazeera, ΑΕΠ/ΜΠΕ

 

Σχετικά θέματα

Απόψεις