Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σωματείο Εργαζομένων «Μασούτη»: Συνθήκες μεσαίωνα φέρνει η εργοδοσία με βάση τους αντεργατικούς νόμους

Αντιμέτωποι με ατομικές συμβάσεις που τροποποιούν χειρότερα τους όρους εργασίας τους, έρχονται τις τελευταίες μέρες οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα καταστήματα «ΜΑΣΟΥΤΗΣ»,..

Αντιμέτωποι με ατομικές συμβάσεις που τροποποιούν χειρότερα τους όρους εργασίας τους, έρχονται τις τελευταίες μέρες οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στα καταστήματα «ΜΑΣΟΥΤΗΣ», όπως καταγγέλλει το νεοσύστατο σωματείο τους.

Η εργοδοσία πατώντας στο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων, αξιώνει από τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποίηση των όρων των συμβάσεών τους, μετατρέποντας οποιαδήποτε συλλογική κατάκτηση μέσα από την κλαδική σύμβαση σε «οικειοθελή παροχή», παρεμβαίνοντας και στην οργάνωση του χρόνου εργασίας και στην καθημερινότητα του εργαζόμενου.

Οπως σημειώνει το Σωματείο, «όσον αφορά τον χρόνο εργασίας η τροποποιημένη σύμβαση αναφέρει: “Αναγνωρίζεται στον εργοδότη το δικαίωμα να μεταβάλλει ελεύθερα τις ημέρες και ώρες εργασίας, την έναρξη, τη λήξη και τις διακοπές της εργασίας…”. Αναφέρει επίσης πως “συμφωνείται ότι ο εργοδότης μπορεί να εισαγάγει στο σύνολο ή σε τμήμα της επιχείρησης είτε σύστημα εξαήμερης απασχόλησης είτε σύστημα πενθήμερης απασχόλησης… και να κατανείμει το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο… διαμορφώνοντάς το και μεταβάλλοντάς το ελεύθερα και οποτεδήποτε” και συνεχίζει “…παρέχεται στον εργοδότη το δικαίωμα να καθορίζει κατά την απόλυτη κρίση του και διακεκομμένο ωράριο…”, για να καταλήξει ότι “ο εργαζόμενος, εφόσον το αξιώσει ο εργοδότης, έχει την υποχρέωση να παρέχει πρόσθετη υπερεργασιακή ή υπερωριακή εργασίας,…νύκτα, Κυριακές, ή σε εξαιρετέες ημέρες”.

Οσον αφορά τον τόπο παροχής εργασίας αναφέρει: “Η εταιρεία έχει το δικαίωμα να μεταθέτει ή να μετακινεί μονομερώς τον εργαζόμενο, πρόσκαιρα ή μόνιμα… σε οποιαδήποτε από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ή αυτές που πρόκειται να ιδρυθούν στο μέλλον εντός του ίδιου νομού. Τυχόν άρνηση μετάθεσης ή μετακίνησης από πλευράς εργαζομένου αποτελεί λόγο καταγγελίας της σύμβασης”.

Σχετικά με την ειδικότητα και τα καθήκοντα του εργαζομένου η τροποποίηση αναφέρει πως “θα προσδιορίζονται κατά την απόλυτη κρίση του εργοδότη, καθώς σε αυτή αναγνωρίζεται το δικαίωμα να προσδιορίζει εκάστοτε το είδος απασχόλησης του εργαζομένου…” δηλαδή αν θέλει η εργοδοσία σήμερα είσαι ταμίας, αύριο αποθήκη, μεθαύριο delivery κ.ο.κ.

Σχετικά με τον μισθό, τον χωρίζει σε “νόμιμο” και “συμφωνημένο”. “Νόμιμο” χαρακτηρίζει τον “Νομοθετικά Προβλεπόμενο Κατώτατο Μισθό” και το υπόλοιπο μέχρι το συνολικό ποσό που παίρνουν οι συνάδελφοι με βάση την ισχύουσα μέχρι σήμερα σύμβαση τον χαρακτηρίζει “συμφωνημένες αποδοχές”. Δηλαδή αν κάποιος παίρνει 1.000 ευρώ ο “νόμιμος” μισθός είναι ο βασικός (830 – χωρίς επιδόματα κλπ.) και ο υπόλοιπος μέχρι τα 1.000 ευρώ είναι ο “συμφωνημένος”. Στα “ψιλά γράμματα” όμως της υποπαραγράφου για τον “συμφωνημένο” μισθό αναφέρει πως “οι προαναφερόμενες παροχές που του δίνονται επιπλέον των προβλεπόμενων από κανονιστικές διατάξεις αποδοχών συνιστούν πάντοτε οικειοθελείς παροχές, τις οποίες η εργοδότρια δικαιούται να τις παύει, μετατρέπει ή ανακαλεί οποτεδήποτε και αναιτιολόγητα”.

Στο ίδιο πνεύμα και το ζήτημα της κανονικής άδειας. “Η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να χορηγεί την άδεια αυτή κατά την κρίση της…”. Παρακάτω αναφέρει πως ο εργαζόμενος δεσμεύεται να έχει για ευαγγέλιο τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της εταιρείας, πως μετά την υπογραφή αυτής της σύμβασης, παύει να ισχύει οτιδήποτε είχε συμφωνηθεί στο παρελθόν και πως για οποιεσδήποτε αλλαγές προκύπτουν μετά την υπογραφή αυτής της σύμβασης, ο εργαζόμενος αν δεν τις αποκρούσει εντός 15 ημερών, τότε θεωρείται ότι τις αποδέχεται. Ακόμα και αν δεν υπογράψει, η τροποποίηση ισχύει».

Το Σωματείο σημειώνει πως όλα τα παραπάνω είναι η «κανονικότητα» των κυβερνήσεων και των μεγάλων αφεντικών. Πατάνε πάνω στο πλαίσιο που έχουν ψηφίσει, διατηρήσει και εμπλουτίσει διαχρονικά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ είτε ως κυβερνήσεις είτε ως αντιπολιτεύσεις. Είναι αυτό που ονομάζουν «διευθυντικό δικαίωμα», «διευθέτηση του χρόνου εργασίας», «νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου», «νόμοι Χατζηδάκη και Αδωνι», «αντοχές της οικονομίας».

Και, καλεί τους εργαζόμενους να μην υπογράψουν τη σύμβαση και ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο αποφασιστικά να συσπειρωθούν στο νεοσύστατο Σωματείο, να παλέψουν όχι μόνο για να μην περάσει η παραπάνω τροποποίηση των όρων εργασίας, αλλά για να ανοίξει ο δρόμος για «ακόμα καλύτερες συμβάσεις από αυτές με τις οποίες ήδη δουλεύουν, για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας συνολικά». Από 902.gr 

Σχετικά θέματα

Απόψεις