Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σήμερα 24ωρη απεργία των εργαζόμενων του Υπουργείου Πολιτισμού για τα δημόσια Μουσεία – Κινητοποιήσεις όλη την εβδομάδα

Σήμερα Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Ελλήνων..

Σήμερα Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ), η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων (ΠΕΣΑ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού υπ. Πολιτισμού (ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ) και ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Αρχαιολογικών Πόρων (πρώην ΤΑΠ)  προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

Η συγκέντρωση για την Αθήνα έχει οριστεί στις 11.30 το πρωί στο Βυζαντινό Μουσείο και θα ακολουθήσει πορεία στη βουλή, στη Θεσσαλονίκη στις 12.30 στο Αρχαιολογικό, ενώ η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου καλεί σε κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στην είσοδο του Μουσείου.

Εξάλλου, η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων ομόφωνα αποφάσισε
ότι ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως της ψήφισης του σχεδίου νόμου
του ΥΠΠΟΑ. Για το σκοπό αυτό, εκτός από την 24ωρη απεργία της Δευτέρας 12 Φεβρουαρίου ο ΣΕΑ ανακοίνωσε: 

 • ΤΕΤΑΡΤΗ 15/2 στις 5 μ.μ. διαδήλωση έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό
  Μουσείο, όπου θα βρίσκεται ο Πρωθυπουργός. Οι αρχαιολόγοι καλούν όλους τους
  αγωνιζόμενους κλάδους και όλο τον κόσμο του πολιτισμού σε κοινή
  κινητοποίηση για την υπεράσπιση του πολιτισμού και των εργαζόμενων του.
 • Συγκέντρωση διακοπής της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου: 
   Προκηρύσσονται επιπλέον δύο 24ωρες κυλιόμενες απεργίες του ΣΕΑ, την Τρίτη
  13/2/2023 και την Τετάρτη 14/2/2023, ημέρες προγραμματισμένης συνεδρίασης του Συμβουλίου, με σκοπό τη μη διεξαγωγή των συνεδριάσεων. Σε περίπτωση αλλαγής της ημερομηνίας των συνεδριάσεων του ΚΑΣ από την πολιτική ηγεσία, οι ημερομηνίες των απεργιών θα μεταφερθούν
  αναλόγως.

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ  ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ

 • Με πανελλαδική απεργία-αποχή από τη διεκπεραίωση
  αλληλογραφίας με τους πολίτες και από τα διοικητικά καθήκοντα που
  σχετίζονται με τα ΕΣΠΑ και άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (εκτός
  μισθοδοσίας προσωπικού), από τη Δευτέρα 20/2/2023, για την ικανοποίηση
  επιπλέον των οικονομικών αιτημάτων και της άμεσης πρόσληψης του
  αναγκαίου προσωπικού. (Η εξειδίκευση της απόφασης αποχής θα αναγράφεται
  στο εξώδικο που θα αποστείλουμε στην πολιτική ηγεσία και τα μέλη του ΣΕΑ).

ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ

 • Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων θα προσφύγει στο Συμβούλιο της
  Επικρατείας, ενάντια στον κατάπτυστο και καταστροφικό νόμο της κυβέρνησης
  για τα Μουσεία, με σκοπό την κατάργησή του. Μέχρι την απόφαση του ΣτΕ, δεν
  αναγνωρίζουν την ισχύ αυτού του νόμου.
 •  Δεν μετέχουν στην απογραφή και δεν συναινούν στην αντισυνταγματική
  πράξη μεταφοράς της αναπαλλοτρίωτης περιουσίας του ελληνικού λαού, που
  είναι οι αρχαιότητες, στους ιδιώτες-μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων. 
 • Δεν δέχονται εντολές από τους ιδιώτες-μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και κανέναν Γενικό Διευθυντή που θα τοποθετηθεί με απευθείας διορισμό από την Υπουργό Πολιτισμού.
 • Συνεχίζουν τις δράσεις ενημέρωσης του κοινού και τις κινητοποιήσεις για να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο νόμος, στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο και μετά τις επερχόμενες εκλογές.
 •  Υπερασπίζονταιμε κάθε τρόπο τα επιστημονικά, υπαλληλικά και διοικητικά δικαιώματα των μελών μας που υπηρετούν στα Μουσεία, και την υπαγωγή τους στα υπηρεσιακά, πειθαρχικά και επιστημονικά συμβούλια της ΓΔΑΠΚ και του ΥΠΠΟΑ.

 

Το σκεπτικό των κινητοποιήσεων – γιατί αντιδρούν αρχαιολόγοι και εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού;

Το νομοσχέδιο που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση 

 • Παραχωρεί τη διαχείριση σημαντικών αρχαιοτήτων, αναπαλλοτρίωτης περιουσίας του ελληνικού λαού, σε μια μη κρατική οντότητα (ΝΠΔΔ), σε ευθεία αντίθεση προς το Σύνταγμα της χώρας.
 • Παραδίδει την τύχη των σημαντικότερων συλλογών αρχαιοτήτων σε κυβερνητικά διορισμένα ΔΣ, που θα αποφασίζουν για την τύχη τους, ακόμη και για τη μόνιμη εξαγωγή τους στο εξωτερικό, με τη μορφή «παραρτημάτων».
 • Μεθοδεύει την εμπορευματοποίηση των Μουσείων, τη λειτουργία τους ως οιονεί επιχειρήσεις με σκοπό το κέρδος, εις βάρος του επιστημονικού, μορφωτικού, παιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα των Μουσείων, εις βάρος της ισότιμη πρόσβασης όλων στο δημόσιο αγαθό του πολιτισμού.
 • Παραδίδει τη διαχείριση των υποδομών των Μουσείων και όλη την ακίνητη και κινητή περιουσία τους, που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός, καθώς και το έμπειρο προσωπικό του ΥΠΠΟΑ που τα στελεχώνει, στα χέρια των κυβερνητικά διορισμένων ΔΣ,  ώστε να εμφανίζουν τις μελλοντικές δράσεις και έσοδα ως δική τους «επιτυχία».

Όπως υπενθυμίζει ο ΣΕΑ, το Μουσείο «είναι ένα μη κερδοσκοπικό, μόνιμο ίδρυμα στην υπηρεσία της κοινωνίας που ερευνά, συλλέγει, συντηρεί, ερμηνεύει και εκθέτει την υλική και την άυλη κληρονομιά. Ανοιχτά στο κοινό, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς, τα μουσεία προωθούν την ποικιλομορφία και τη βιωσιμότητα. Λειτουργούν και επικοινωνούν με επαγγελματική δεοντολογία και με τη συμμετοχή των κοινοτήτων, προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες για εκπαίδευση, απόλαυση, προβληματισμό και ανταλλαγή γνώσεων», σύμφωνα με τον ορισμό που υιοθέτησε η Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) το 2022.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο των αρχαιολόγων, τα πέντε δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία «που η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει σε ΝΠΔΔ εκπληρώνουν με επιτυχία δεκαετίες τώρα όλους τους παραπάνω στόχους λειτουργώντας ως Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ. Οι δράσεις τους και το προσωπικό τους τα έχουν φέρει στην πρωτοπορία των μουσειακών πρακτικών διεθνώς. Για τους λόγους αυτούς έχουν συμπαραταχθεί μαζί μας η διεθνής επιστημονική κοινότητα, πλήθος επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και συλλόγων, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, και χιλιάδες πολίτες που συμπαραστέκονται στον αγώνα μας ενάντια στη μετατροπή των μεγάλων κρατικών Μουσείων σε ΝΠΔΔ».

Σχετικά θέματα

Απόψεις