Κοινωνία

Σε τριήμερη απεργία κατεβαίνουν οι Δικαστικοί Διερμηνείς από την Τετάρτη

Οι Δικαστικοί Διερμηνείς Αττικής, σε γενική Συνέλευση του Σωματείου τους, αποφάσισαν να κατέβουν σε 3ήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τετάρτη 10 έως την Παρασκευή 12 Απρίλη 2019, με αιτήματα:

  • Την άμεση και πλήρη καταβολή των δεδουλευμένων, τα οποία καθυστερούν να τους τα αποδώσουν, από τρεις μήνες έως δυόμιση χρόνια,
  • Την εξασφάλιση τακτικής μηνιαίας πληρωμής τους
  • Την αύξηση της αμοιβής τους με βάση την εξειδικευμένη εργασία που παρέχουν
  • Την αναγνώρισή τους  ως εργαζόμενοι που θα κατοχυρωθεί με την υπογραφή των συλλογικών όρων αμοιβής και εργασίας που έχουν καταθέσει, ο εκσυγχρονισμός του βουλεύματος  για να καλύπτει όλες τις ανάγκες, και
  • ο σεβασμός προς τους διερμηνείς με κάθε τρόπο.

Το Σωματείο σημειώνει ότι εξαιρέσεις στην απεργία προβλέπονται μόνο εφόσον λήγει το δεκαοκτάμηνο ή η προθεσμία για απολογία στον ανακριτή. 

Οι Δικαστικοί Διερμηνείς παρέχουν τις υπηρεσίες τους όποτε κληθούν για το σκοπό αυτό ενώπιον του ανακριτή, στο ακροατήριο, σε επιδόσεις εγγράφων κ.ά. προκειμένου να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των αλλοδαπών παραγόντων της δίκης σε διερμηνεία, εφόσον αυτοί δεν κατανοούν τη γλώσσα της διαδικασίας.

Οι διερμηνείς αμείβονται για την παρουσία τους ενώπιον του δικαστηρίου με 17,61 ευρώ (μεικτά) ή του ανακριτή με 11,17 (μεικτά) ή 35,22 (μεικτά) και 22,50 ευρώ (μεικτά) αντίστοιχα σε περίπτωση υπέρβασης του δικαστικού ωραρίου. Οι αμοιβές τους καταβάλλονται ανά ασαφή χρονικά διαστήματα, όποτε αποφασίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στην καταβολή των αμοιβών τους από την συνήθη των τριών μηνών έως και δυόμιση χρόνων.

Όπως αναφέρεται σε ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ τον περασμένο Μάρτη στη Βουλή, πέραν της  η ΚΑΥ 2/71263/0022/2000 – ΦΕΚ 1547Α, δεν υπάρχει κανένα άλλο πλαίσιο που να προσδιορίζει τις συνθήκες εργασίας τους, δεν υπογράφουν καμία σύμβαση που να τις καθορίζει, δεν είναι σε θέση να τις διαπραγματευτούν, καθώς κατά τα λοιπά, δηλαδή όσον αφορά στον τρόπο κλήσης τους, στη ρύθμιση του εργάσιμου χρόνου τους κ.ο.κ. εμπίπτουν στις διατάξεις περί μαρτύρων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Δεν ασφαλίζονται, δεν προβλέπεται γι’ αυτούς συνταξιοδότηση, δεν προσμετράται ο χρόνος προϋπηρεσίας τους, δεν εκπαιδεύονται.

(Επισκέψεις: 172 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend