Κοινωνία Πολιτική

«Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει»

Το δικό τους μαζικό μαχητικό «παρών» έδωσαν σήμερα οι μαθητές που βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις της χώρας. Μαθητές από διάφορες περιοχές της Αττικής, από Γυμνάσια, ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία συναντήθηκαν στα Προπύλαια και διαδήλωσαν στο κέντρο της Αθήνας για το σχολείο που έχουν ανάγκη.

«Σήμερα δίνουμε μαχητική απάντηση ενάντια στο σχολείο που μας εξοντώνει, ενάντια στο σχολείο-Εξεταστικό Κέντρο που οι γονείς μας βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν φροντιστήρια κι εμείς αγχωνόμαστε αν θα εξασφαλίσουμε μια θέση στο Πανεπιστήμιο», τόνισε από το βήμα της συγκέντρωσης η Δάφνη Παφίλη, πρόεδρος του 15μελούς του 26ου ΓΕΛ. Έκανε λόγο για σχολεία με ρωγμές από το σεισμό κοντά στα υπόλοιπα προβλήματα υποδομής, στις τεράστιες ελλείψεις ακόμα και σε μαθήματα κατεύθυνσης στην Τρίτη Λυκείου, στα σχολεία δίπλα σε χωματερές και αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, για προσμέτρηση του απολυτηρίου στον βαθμό πρόσβασης, την επαναφορά της τράπεζας θεμάτων, την καθιέρωση ελάχιστης βάσης για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο. «Εμείς αγωνιζόμαστε για δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους χωρίς διακρίσεις. Για ένα σχολείο χωρίς εμπόδια που θα λειτουργεί με βάση τις ανάγκες καθενός», τόνισε αναφερόμενη στα αιτήματα των μαθητών και στις κατακτήσεις που μετρούν με τους αγώνες τους τα προηγούμενα χρόνια. Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας κάλεσε όλους τους μαθητές, τα 5μελή και 15μελή Μαθητικά Συμβούλια να συντονιστούν ανά περιοχές, να οργανώσουν αντιφασιστικές δράσεις στα σχολεία τη μέρα της δίκης των δολοφόνων του Παύλου Φύσσα, να προετοιμάσουν τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου στα σχολεία.

«Δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πουθενά αλλού. Είμαστε μαζί σας μπροστά στα οξυμένα προβλήματα», σημείωσε παίρνοντας τον λόγο η Στέλλα Βαλαβάνη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και δηλώνοντας τη στήριξη στον αγώνα των μαθητών. Αναφέρθηκε στα βάρη που σηκώνει η λαϊκή οικογένεια για τη μόρφωση των παιδιών της και το Λύκειο-Εξεταστικό Κέντρο που τα επιτείνει, τις άθλιες υποδομές, τις ελλείψεις, σημειώνοντας ότι οι γονείς παλεύουν μαζί με τους μαθητές.

Οι μαθητές πραγματοποίησαν μια μαχητική πορεία προς το Σύνταγμα μαζί με δεκάδες Φοιτητικούς Συλλόγους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Με τα συνθήματά τους έβαλαν στο στόχαστρο την πολιτική που κάνει το σχολείο χειρότερο και το απομακρύνει από τις ανάγκες τους, δήλωναν την αποφασιστικότητά τους να μπουν φραγμός στα νέα μέτρα που ετοιμάζονται: «Θέλουμε σχολείο που να μας μορφώνει, κόντρα στις ανάγκες μας οι δικοί σας νόμοι»«Στους δρόμους είναι οι μαθητές, έξω από τα σχολεία μας οι πολυεθνικές», ήταν από τα συνθήματα που κυριάρχησαν μαζί με το ρυθμικό «Δεν θα περάσει» που απαντούσε στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Το σχολείο που έχουν ανάγκη αποτυπωνόταν στα πανό των σχολείων, των Συντονιστικών Επιτροπών που έχουν ήδη συγκροτηθεί ήδη κατά τόπους στη βάση των κοινών προβλημάτων, με κεντρικό εκείνο της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.

Ανακοίνωση για τις μαθητικές κινητοποιήσεις εξέδωσε η ΚΝΕ, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι μαθητικές κινητοποιήσεις με τη μαζικότητα και τη ζωντάνια τους απάντησαν σε όλα τα κρούσματα αυταρχισμού που συνάντησαν οι μαθητές στην προσπάθειά τους να κινητοποιηθούν, από όσους υπερασπίζονται την κυβερνητική πολιτική, όπως και στην προσπάθεια καταστολής των κινητοποιήσεων με την αξιοποίηση ενεργειών από ολιγομελή ομάδα που καμία σχέση δεν έχει με το μαθητικό κίνημα» 

Μεγάλη ήταν η σημερινή συγκέντρωση των μαθητών στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Μαθητές από όλη την πόλη διαδήλωσαν μαζί με καθηγητές και γονείς με κυρίαρχο το σύνθημα «Στο σάπιο σύστημά σας, σάπια και η Παιδεία, εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία». Συμμετείχαν μαθητές από τα εξής σχολεία: 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, 15ο ΕΠΑΛ Ευκλείδη, 1ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, ΕΠΑΛ Κουφαλίων, 2ο ΓΕΛ Θέρμης, ΓΕΛ Μηχανιώνας, Γυμνάσιο Χορτιάτη, 1ο,2ο,4ο, και 8ο γυμνάσιο Καλαμαριάς, Μουσικό Σχολείο, Καλλιτεχνικό Σχολείο, Γυμνάσιο Διαβατών, ΓΕΛ Διαβατών, 1ο κ 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, 1ο ΓΕΛ Συκεών, Πειραματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Νεάπολης, Γυμνάσιο – ΓΕΛ Κορδελιού, 3ο Γυμνάσιο Ευόσμου, 2ο ΓΕΛ Ευόσμου, 12ο, 27ο και 28ο ΓΕΛ Τούμπας, 1ο Γυμνάσιο Τούμπας, 30ο και 31ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, Πειραματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τούμπας, Πειραματικό Γυμνάσιο Κέντρου.

Το δυναμικό συλλαλητήριο των μαθητών κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές, αψηφώντας την κακοκαιρία, συνέχισαν με πορεία έως το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησαν σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Θεσσαλονίκης. Νωρίτερα η πορεία τους σταμάτησε έξω από το κτίριο του προξενείου των ΗΠΑ, όπου και φώναξαν συνθήματα όπως «Χρήμα για το ΝΑΤΟ βρήκαν στο λεπτό και δεν υπάρχει σάλιο μας λεν για το σχολειό».

Στη συγκέντρωση, μίλησε η Χαρά Τασιούδη, εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως σήμερα με τις κινητοποιήσεις τους οι μαθητές βροντοφωνάζουν πως απορρίπτουν το σχολείο-ακριβό εξεταστικό κέντρο, γεμάτο φροντιστήρια και ιδιαίτερα, άγχος, τρέξιμο, παπαγαλία και «SOS» και πρόσθεσε πως η πείρα από τους προηγούμενους αγώνες των μαθητών δείχνει πως όταν αυτοί είναι οργανωμένοι, μαζικοί και συντονισμένοι έχουν αποτελέσματα, όπως η επιτυχία της κατάργησης της τράπεζας θεμάτων.

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού, οι μαθητές αποφάσισαν να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους αναλαμβάνοντας την οργάνωση των γιορτών του Πολυτεχνείου στα σχολεία τους και με συμμετοχή στην πορεία της 17 Νοέμβρη, στις 17:00 στο Πολυτεχνείο. Ακόμα,  στη συζήτηση οι μαθητές εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τα ζητήματα του πολέμου και της προσφυγιάς, και συντονιστική επιτροπή πήρε την πρωτοβουλία να προτείνει την διοργάνωση μαθητικής συναυλίας αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τους ξεριζωμένους, που αποφασίστηκε για το Σάββατο 14 Δεκέμβρη.

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν παρά τις βροχές και το κλίμα τρομοκρατίας από διευθυντές και παρουσία της αστυνομίας στα σχολεία και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις Σέρρες, η πορεία των μαθητών έκανε ενδιάμεση στάση και παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, στην Νάουσα η πορεία κατέληξε επίσης στο δημαρχείο της πόλης, ενώ στην Βέροια η πορεία κατέληξε στην διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στην Κρήτη

Μαζικά μαχητικά μαθητικά συλλαλητήρια με σύνθημα «Τώρα μιλάμε εμείς και απαιτούμε: Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει» πραγματοποιήθηκαν σε Ηράκλειο και Χανιά. Οι μαθητές στο Ηράκλειο κατέβηκαν στο δρόμο στην πλατεία Ελευθερίας και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Τα σχολεία που συμμετείχαν με αποφάσεις ήταν: Γυμνάσια: 7ο, 13ο, 4ο, 9ο, 10ο, Αλικαρνασού, 5ο, 8ο, Πειραματικό. Λύκεια: Αλικαρνασού, 4ο, 11ο, 8ο, Πειραματικό, Τυμπακίου. ΕΠΑΛ: 2ο, 3ο. Στα Χανιά πορεία πραγματοποίησαν μαθητές από τα σχολεία του Βάμμου, Γυμνάσιο Αγοράς και μαθητές από το Γυμνάσιο των Κουνουπιδιανών.

Στη Λάρισα

Αψηφώντας την βροχή μαθητές και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης σήμερα το πρωί για να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε σχολεία και Πανεπιστήμιο. Αρχικά με πορεία κατευθύνθηκαν στην Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Εκεί, μαζί με την συμπαράσταση της Ένωσης Γονέων, ζήτησαν να συναντηθούν με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Γ. Δοδοντσάκη. Ο Περιφερειακός Διευθυντής απουσίαζε καθώς βρισκόταν σε σύσκεψη στο 1ο Γυμνάσιο. Μαθητές, φοιτητές και γονείς έχοντας ζητήσει πρώτα να ενημερωθεί για την παρουσία τους πήγαν να τον συναντήσουν. Ωστόσο ο Περιφερειακός Διευθυντής αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί τους, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα έξω από το σχολείο καταγγέλοντας την στάση του. Τέλος, οι φοιτητές συνέχισαν την διαμαρτυρία τους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όπου κατέθεσαν τα αιτήματα τους στον αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, Χρήστο Κολομπάτσιο.

Στην Ξάνθη 

Συμμετέχοντας στη μέρα πανελλαδικής δράσης των μαθητών σε πολλά σχολεία σήμερα στην Ξάνθη είτε έγιναν καταλήψεις είτε έγινε αποχή από τους μαθητές. Βασικό σύνθημα των καταλήψεων ήταν «Σχολείο να μορφώνει και όχι να εξοντώνει» που αποτυπώνει τη δυσχερή πραγματικότητα που βιώνουν οι περισσότεροι  μαθητές τόσο των γυμνασίων όσο και των Λυκείων. Βασικά αιτήματα ήταν τόσο οι ελλείψεις που υπάρχουν σε πολλά σχολεία της Ξάνθης είτε σε καθηγητές, είτε σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Παρά τα εμπόδια που έβαζε ο καιρός μαθητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης προπαγανδίζοντας τα συνθήματα και τα αιτήματά τους ώστε να γνωστοποιηθούν και στην τοπική κοινωνία δίνοντας ταυτόχρονα ραντεβού για συνέχιση του αγώνα τους.

Πηγή: 902.gr

(Επισκέψεις: 475 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend