Κοινωνία

Σάββατο 13 Νοέμβρη: 24ωρη απεργία και κάθοδο στην Αθήνα αποφάσισαν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΝΕΑ  24ΩΡΗ ΠΑΝΛΑΡΚΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΟΔΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

Δεν το βάζουμε κάτω. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Συνεχίζουμε μέχρι να διασφαλιστεί η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλες οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα που μας χρωστούν οι κυβερνήσεις ως εργοδότες και πολιτικοί προϊστάμενοι.

Μην τολμήσουν να σταματήσουν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ. Μην τολμήσουν να θίξουν έστω και μία θέση εργασίας. Μην τολμήσουν να βάλουν χέρι έστω και σε ένα ευρώ από  αυτά που μας χρωστούν, στον μόχθο μας, στο αίμα  και τον ιδρώτα μας.

Ξεκαθαρίζουμε. Από την ΛΑΡΚΟ θα αποχωρήσουμε συνταξιούχοι όταν θα μας έρθει η ώρα.

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,εργαζόμενοι της χώρας μας.

Πριν 21 μήνες  η Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας ψήφισε και έβαλε σε εφαρμογή την εκποίηση της μέσω της διαδικασίας της «εκκαθάρισης εν λειτουργία» . Μέχρι τότε η ΛΑΡΚΟ λειτουργούσε με 5 Καμίνια, 4 περιστροφικές, υλοποιούνταν σχεδιασμένη επισκευή των εγκαταστάσεων, πραγματοποιούνταν εξόρυξη σε όλα τα μεταλλεία, είχε μηνιαία παραγωγή πάνω από 1.300 τόνους Ni το μήνα, πληρωνόντουσαν υποχρεώσεις σε προμηθευτές και σε εργαζόμενους.

Η κυβέρνηση πολιτικά έχει «χάσει το παιχνίδι». Μέσα σε αυτή τη διετία της εκκαθάρισης δεν μπόρεσε να κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό ότι η ΛΑΡΚΟ είναι ένα «βαρέλι δίχως πάτο»,  όπως έλεγε. Οι εργαζόμενοι αποκαλύψαμε τόσο την διαχρονική, συνειδητή και εικονική υπερχρέωση, όσο και προβλέψαμε έγκυρα την απαξίωση μέχρι εσχάτων που θα γινότανε μέσα από την διαδικασία της εκκαθάρισης για να πέσει το αντίτιμο, για να μπορούν να εκβιάζουν τους εργαζόμενους να αποδεχτούμε τις απολύσεις μας. 

Όσο η ΛΑΡΚΟ είναι στο καθεστώς εκκαθάρισης  έχει χρηματοδοτηθεί   εξτρά, έμμεσα και άμεσα, με 102 plus εκατομμύρια ευρώ( για πρώτη φορά στην ιστορία της) . Συγκεκριμένα 52 εκατομμύρια για πρώτη φορά από το κρατικό προϋπολογισμό. 16 εκατομμύρια από τις περικοπές της μισθοδοσίας των εργαζομένων. 15 εκατομμύρια από την πώληση Ni και υποπροϊόντων που προϋπήρχαν στο χώρο του εργοστασίου.Έχει να λαμβάνει αλλά 22 εκατομμύρια από την επιστροφή ρύπων. Επιπλέον  έχει εισπράξει από την παραγωγή, από την λειτουργία και την εργασία μας άλλα περίπου 140 εκατομμύρια. 

Το νικέλιο είναι σε κερδοφόρες τιμές. Με αυτά τα χρήματα η ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε να είχε αλλάξει εικόνα ριζικά, να παράγει να εκσυγχρονίζεται και να αναπτύσσεται παραπέρα προσφέροντας εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό Κράτος 

Αυτό που βιώνουμε όμως είναι ακριβώς όπως το είχαμε προβλέψει.  Επί της ουσίας έχουν δοθεί πάνω από 102 εκατομμύρια ευρώ έξτρα για να απαξιωθεί η ΛΑΡΚΟ μέχρι εσχάτων. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή μετά βίας λειτουργούν 2 Καμίνια και 2 περιστροφικές . Οι υπόλοιπες μονάδες  είναι  διαλυμένες, έχουν εγκαταλειφθεί και γκρεμίζουν κυριολεκτικά από την εγκατάλειψη. Δεν υπάρχει ούτε βίδα ως ανταλλακτικό, ενώ τα μεταλλεία  ή έχουν σταματήσει την εξόρυξη ή υπολειτουργούν. ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΝ/ΞΕΠΟΥΛΗΣΟΥΝ  ΜΙΑ ΛΑΡΚΟ ΠΛΗΡΩΣ ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΗ/ΚΛΕΙΣΤΗ  ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟ(ΠΛΗΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ) ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ ΤΙΜΗΜΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.

Μέσα από τη διαδικασία της εκκαθάρισης ο τεράστιος, δισεκατομμυρίων πλούτος της ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να κρυφτεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα «μπάζα», όπως  αποκαλούσαν μέχρι χθες το βουνό σκόνης έξω από το εργοστάσιο, μόνο αυτό, το κοστολογούν ότι περιέχει 35.000 τόνους νικελίου. Δηλαδή, αν παραχθεί με σημερινές τιμές, 700 εκατομμύρια (σε βάθος διετίας οι προβλέψεις είναι να διπλασιαστούν οι τιμές). Μόνο η εξορυκτική του αξία ξεπερνά τα 120 εκατομμύρια. Ας σκεφτεί ο καθένας πόσα δισεκατομμύρια  υπάρχουν κάτω από το υπέδαφος της χώρας μας που είναι η μοναδική στην Ευρώπη με μεταλλεύματα νικελίου και κοβαλτίου.

Η κυβέρνηση προκλητικά εξυπηρετεί τους μνηστήρες χωρίς να διασφαλίζει την συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας, τις θέσεις εργασίας και εκβιάζοντάς μας παράλληλα ότι θα χάσουμε το δεδουλευμένο μόχθο που μας χρωστά ως εργοδότης και πολιτικός προϊστάμενος. Τους ρυθμίζει την τιμή της ενέργειας, επιβεβαιώνοντας αυτό που λέμε, ότι η ΛΑΡΚΟ μεθοδευμένα, συνειδητά και εικονικά υπέρ χρεώθηκε στη ΔΕΗ. Αν η ΛΑΡΚΟ πλήρωνε όσο υποψήφιοι μνηστήρες την ενέργεια, η ΔΕΗ είναι να επιστρέψει στη ΛΑΡΚΟ πάνω από 100 εκατομμύρια. 

Μετά την εκποίηση το πρόστιμο «των κρατικών ενισχύσεων» (δεν είχε πάρει ούτε ένα ευρώ η ΛΑΡΚΟ από το κράτος) διαγράφεται. Ενώ η κυβέρνηση δεν βγάζει άχνα για τα 500 εκατομμύρια διαφυγόντα κέρδη χάθηκαν με δική της διακυβέρνηση  την περίοδο 2006-2009

Ενώ την έβαλε σε εκκαθάριση με το πρόσχημα ότι η ΛΑΡΚΟ μολύνει τον Ευβοϊκό, τώρα ρυθμίζει στους μνηστήρες τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε βάθος δεκαετίας. Παράλληλα με όλα αυτά προσπαθεί να μας απομακρύνει από την εργασία μας για να μπορούν να διαλέξουν οι μελλοντικοί επενδυτές «όσους θέλουν και με τους όρους που θέλουν» . 

Μας εμπαίζει από τον έναν υπουργό στον άλλον και παράλληλα βάζει τα «παπαγαλάκια» της κάθε φορά να καλλιεργούν διάφορα σενάρια τρομοκρατίας, από ότι «θα κλείσει τη ΛΑΡΚΟ» , έως ότι «δεν θα την ξανά χρηματοδοτήσει , δεν θα πληρωθούμε ή αν τη χρηματοδοτήσει θα είναι από τα χρήματα του δεδουλευμένου μόχθου μας» κτλ. 

21 μήνες μείναμε όρθιοι και συνεχίζουμε. Έχοντας αποκούμπι την τεράστια αλληλεγγύη που έχουμε δεχτεί αυτά τα δύο χρόνια είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το οτιδήποτε. Αντέχουμε ακόμη και την τελευταία κουβέντα δεν την έχουμε πει. Η ΛΑΡΚΟ είναι η δουλειά μας, εδώ γεννηθήκαμε, εδώ έχουμε τα σπίτια μας, στα νεκροταφεία των χωριών μας έχουμε τους οικογενειακούς τάφους και τους συναδέλφους που έχουν σκοτωθεί στη ΛΑΡΚΟ. 

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη; Οι επενδυτές τους είναι έτοιμοι να μας αντιμετωπίσουν αν η κυβέρνηση δεν μας έχει διασφαλίσει το αυτονόητο, την συνέχιση της λειτουργίας, τις δουλειές μας, τα χρήματα που μας χρωστούν ως εργοδότες και πολιτικοί προϊστάμενοι; 

 Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021 τα Δ.Σ. των Σωματείων που δραστηριοποιούνται στη ΛΑΡΚΟ πραγματοποίησαν κοινή συνεδρίαση και παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω διακηρύσσουμε νέο κύκλο αγώνων. Έχουμε τη διάθεση να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου, αλλά την κοροϊδία δεν την ανεχτήκαμε πότε.

Σε αυτή τη βάση με σταθμό την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και κάθοδο στην Αθήνα το Σάββατο 13 Νοεμβρίου, καλούμε τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, το λαό της περιοχής, να συστρατευτούν γύρω από τις παρακάτω αποφάσεις, οι οποίες θα εμπλουτιστούν με πολύμορφες δραστηριότητες. 

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ θα συμμετέχουν σε μεγάλη σύσκεψη σωματείων στην Αθήνα. Εκεί θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμα το νέων κινητοποιήσεων απευθύνοντας σε όλους τους συνδικαλιστικός φορείς να εκφράσουν αλληλεγγύη τους. 

Τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου στις 10:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο οικονομικών. 

Την Δευτέρα 18 Οκτωβρίου στις 10:00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας. 

Την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου

Παράλληλα με αυτά τα βήματα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, κόμματα, δημάρχους και Περιφέρεια

Αντέξαμε δύο χρόνια, είμαστε όλοι μέσα στην εργασία μας, μάθαμε να περπατάμε ενωτικά και αποφασιστικά.

Συνεχίζουμε τον αγώνα και δεν είμαστε μόνοι.

Είμαστε ήδη νικητές. Συνεχίζουμε μέχρι την επισφράγιση της νίκης.

Είμαστε οι πολλοί και έχουμε το δίκιο.

Ο αγώνας μας είναι τίμιος. Θα είναι νικηφόρος.

 ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ

Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑ (ΣΕΛ
Ένωση Εργαζομένων Εταιρίας «ΛΑΡΚΟ» Α.Ε. Μεταλλεία ΕΥΒΟΙΑΣ
Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλωρύχων ΛΑΡΚΟ ο «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ»
Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ & ΣΕΡΒΙΩΝ

(Επισκέψεις: 247 φορές, όπου 1 ημερήσιες)

Σχετικά Άρθρα

Ημεροδρόμος

Ημεροδρόμος

Send this to a friend