Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Σαρλ Μισέλ: Αιχμές προς την Κομισιόν για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης

Αιχμές προς την Κομισιόν για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης αφήνει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ..

Αιχμές προς την Κομισιόν για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης αφήνει σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, φέρνοντας στην επιφάνεια τις μεγάλες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Όπως σημειώνει μιλώντας στη βελγική εφημερίδα «Le Soir», «πρόκειται για μια κατάσταση που δεν ανακαλύπτουμε σήμερα, χρονολογείται ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία», αποτυπώνοντας έτσι πως τα όσα ζουν οι λαοί είναι αποτέλεσμα της στρατηγικής της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, ενώ υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα των Συνόδων Κορυφής των προηγούμενων μηνών με τις οποίες ζητήθηκε από την Κομισιόν να υποβάλει προτάσεις για τα βασικά ενεργειακά ζητήματα, σημειώνει ότι «επί πολλούς μήνες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καλούν την Επιτροπή να εργαστεί γι’ αυτό το θέμα» και συγκεκριμένα σχετικά με τα ανώτατα όρια τιμών και την πιθανή ανάγκη μεταρρύθμισης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

«Δεν υπήρξε συναίνεση για το είδος της απόφασης που θα έπρεπε να ληφθεί, αλλά υπήρξε συναίνεση για να κληθεί η Επιτροπή να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ και προσθέτει πως «υπάρχει η αίσθηση ότι η Επιτροπή έχασε χρόνο και αυτό είναι ατυχές». 

Eρωτηθείς αν η καθυστέρηση αυτή μπορεί να αποδοθεί στις τεχνικές δυσκολίες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Σαρλ Μισέλ απάντησε πως «οι τεχνικές δυσκολίες είναι η καθημερινότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτό αποτελεί εμπόδιο. Σήμερα, με τις τιμές του φυσικού αερίου πολλαπλασιασμένες επί δέκα ή δώδεκα, το σύστημα έχει εκτροχιαστεί. Οι τιμές του ρεύματος αυξάνονται. Και οι εταιρείες έχουν υπερμεγέθη κέρδη. Πριν από το καλοκαίρι, σε μια συγκεκριμένη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, ήταν ζωντανή η ιδέα ότι, τελικά, δεν ήταν τόσο άσχημα. Επειδή αυτές οι εταιρείες πιθανότατα θα επανεπενδύσουν μαζικά στην ενεργειακή μετάβαση. Μια ψυχική κατάσταση αποκομμένη από τις πολιτικές και δημοκρατικές πραγματικότητες».

Παράλληλα, σημειώνει πως «τα κράτη βρίσκονται σε διαδικασία φτωχοποίησης», με πάνω από 280 δισεκατομμύρια ευρώ να έχουν διατεθεί από κρατικούς προϋπολογισμούς για να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, βασικά στους επιχειρηματικούς ομίλους, επισημαίνοντας πως την ίδια ώρα που «επιχειρήσεις και κράτη υποφέρουν», «κάποιες εταιρείες που παράγουν Ενέργεια βγάζουν υπερκέρδη. Δεν αρνούμαι ότι το θέμα είναι σύνθετο. Αλλά είναι απαράδεκτο να στέκεσαι άπραγος. Και είναι δύσκολο να εξηγηθεί ότι, από τον Μάρτιο, δεν έχουν υπάρξει κάποιες σοβαρές επιχειρησιακές προτάσεις στο τραπέζι», τονίζει ο Σαρλ Μισέλ, δείχνοντας τα «μαχαίρια» που έχουν βγει για τους χαμένους και κερδισμένους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Επικαλείται εξάλλου για την ανάγκη να παρθούν γρήγορες αποφάσεις και τον φόβο των κοινωνικών εντάσεων, σημειώνοντας πως «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να εγγυηθούμε τη συνοχή των κοινωνιών μας. Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει. Οι τιμές της Ενέργειας, πολύ υψηλότερες στην Ευρώπη από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, ο οποίος τροφοδοτεί τη φτώχεια, μειώνει την ανάπτυξη και απειλεί τις θέσεις εργασίας. Για να μην αναφέρουμε τις απειλές για τη δημοκρατία», επισημαίνοντας πως για τους ανταγωνιστές της ΕΕ όπως η Ρωσία «ένας από τους στρατηγικούς τους στόχους είναι να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν μεγάλες κοινωνικές εντάσεις για να τροφοδοτήσουν τον εξτρεμισμό, να τροφοδοτήσουν τον λαϊκισμό».

Σχετικά θέματα

Απόψεις