Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πυρκαγιά στο Μάτι: «Περάσαμε πολλές φορές δίπλα από τη μητέρα μου. Δεν την καταλάβαμε. Είχε απανθρακωθεί»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Συνεχίζουν να συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, όπου οι μάρτυρες περιέγραψαν και σήμερα, Παρασκευή, τα περιστατικά της φονικής καταστροφής κατά την ακροαματική διαδικασία του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου.

Πτώματα σε κατάσταση Πομπηίας

Η Ευανθία Σιδέρη, κάτοικος της περιοχής, περιγράφει πώς έχασε τον σύζυγο και τη μητέρα της. Η μάρτυρας χάθηκε με την οικογένεια της προσπαθώντας να διαφύγει από τις φλόγες. Όπως εξήγησε, όταν έφτασαν στη θάλασσα είχε πλέον χάσει από το οπτικό της πεδίο τη μητέρα της, το σύζυγο και την κόρη της. «Η κόρη μου φωνάζει ”μαμά καίγεσαι!”. Πετάω ρούχα και πέφτω στη θάλασσα, βλέπω δευτερόλεπτα πριν την κόρη μου να αρπάζει τη μάνα μου και να την τραβάει στη θάλασσα. Τις έχασα. Έπεσε μαύρο πέπλο παντού. Βρήκα μια ξέρα και κάθισα. Ούρλιαζα για ώρες. Και που σώθηκα είναι σαν να έχω πεθάνει», είπε χαρακτηριστικά.

Σε μια προσπάθεια να περιγράψει όσα έζησε, αναφέρθηκε σε σκηνές βγαλμένες από την Πομπηία, για «καμένα μωρά, καμένες μανάδες». Όπως κατέθεσε, «ήταν ένα πράγμα ασύλληπτο. Ήμασταν μόνοι μας τελείως. Μετά από ώρες ήρθε ένα μεγάλο καΐκι. Να γίνεται χαμός. ”Τους καμένους πρώτα!” να φωνάζουν. Ήρθε ο άντρας μου κατάμαυρος, μου λέει ”αγάπη μου” και λιποθύμησε. Παίρνω την κόρη μου τηλέφωνο, μου λέει δε βρίσκω τη γιαγιά. Άρχισαν να ψάχνω σε ξέρες, μέσα στη θάλασσα. Τα είδα όλα. Πτώματα σε κατάσταση Πομπηίας. Τη χάσαμε τη μητέρα μου και ο άντρας μου μερικούς μήνες μετά κατέρρευσε από αυτό και πέθανε στο νοσοκομείο. Δικαίωση για τη μνήμη της μητέρας μου, του αντρούλη μου, της Χρύσας Σπηλιωτη που ήταν φίλη μου για όλους όσους χάθηκαν άδικα».

Δεν ανταποκρίθηκαν πυροσβεστική και αστυνομία

Η Μαγδαληνή Τσέκου, που έχασε τον πατέρα της στη πυρκαγιά κατέθεσε «Είχε 85% εξωτερικά εγκαύματα και 35% εσωτερικά, ήταν από τις χειρότερες περιπτώσεις. Τον διασωλήνωσαν. Μας είπαν να περιμένουμε. Ο πατέρας μου έφυγε στις 27 Ιουλίου. Από εκείνο το απόγευμα που φύγαμε από το σπίτι, δεν κατάφερα να του ξαναμιλήσω ποτέ. Προσπάθησε να βοηθήσει μια οικογένεια που είχαν ένα ανάπηρο άνθρωπο. Εγκλωβίστηκαν μέσα στο αμάξι, που είχε πάρει φωτιά».

Επίσης η μάρτυρας Καλλιόπη Πολίτη, που βρήκε την μητέρα της απανθρακωμένη, περιέγραψε στο δικαστήριο πώς κατάφερε να σωθεί ο 88χρονος τότε πατέρας της από τις φλόγες, έχοντας όμως υποστεί ήδη σοβαρά εγκαύματα. Η μάρτυρας ανέφερε πως παρά τις εκκλήσεις της για βοήθεια σε Πυροσβεστική, Αστυνομία, κανείς δεν ανταποκρίνονταν. «Παρακαλούσα να στείλουν κάποιον στη Λ. Μαραθώνος. Μετά κατάλαβα ότι είχαν αδειάσει τα πλοία. Είχε φωτιά και τους άφησαν να κατέβουν», είπε η κ. Πολίτη και συνέχισε: «Βρήκα έναν πυροσβέστη και προσπαθούσα να μου υποδείξει ένα δρόμο να φτάσω σπίτι. Συνάντησα τον αδελφό μου και μέχρι τις 10 το βράδυ κινούμασταν κοντά στο Κόκκινο Λιμανάκι. Είδα ένα νεκρό κάτω, νόμιζα ότι είχε λιποθυμήσει. Ήταν ένας αστυνομικός που τα είχε παίξει. Κάποια στιγμή άνοιξαν το δρόμο και φτάσαμε στο σπίτι. Η κατάσταση δεν περιγράφεται. Αναθάρρησα όταν είδα ένα σκυλί μας ζωντανό. Περάσαμε πολλές φορές δίπλα από τη μητέρα μου. Δεν την καταλάβαμε. Είχε απανθρακωθεί».

Ήμουν καμένος ο μισός

Η μάρτυρας κατέθεσε επίσης ότι «όφειλε ο Δήμος να έχει καθαρίσει, όφειλαν να υπάρχουν πυροσβεστικά οχήματα εκεί. Μου έκανε εντύπωσε ότι επί της Μαραθώνος υπήρχε τηλεοπτικό συνεργείο, το σπίτι στο βάθος καιγόταν. Ο δημοσιογράφος έλεγε “καίγονται σπίτια” και κανείς δε σκέφτηκε ότι μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι μέσα».

Ο 92χρονος, σήμερα, πατέρας της συγκλόνισε όταν είπε ότι εξαιτίας των εγκαυμάτων που είχε υποστεί και της νοσηλείας του, δεν μπόρεσε ούτε να πάει στην κηδεία της γυναίκας του. «Ο άνθρωπος που σας μιλάει έχει εγκαύματα τρίτου βαθμού. Ήμουν καμένος ο μισός».

Ο κ. Πολίτης τόνισε πως «δεν βοηθηθήκαμε, δεν υπήρχε σχέδιο, το κράτος ήταν ανύπαρκτο. Έχω παράπονο. Ακόμη και σήμερα το κράτος θα μπορούσε να με βοηθήσει και όχι να μου ζητεί συνέχεια χαρτιά για το σπίτι μου, τα οποία εγώ δεν είμαι σε θέση να βρω. Ευτυχώς δεν είμαι στο δρόμο, έχω τα παιδιά μου».

Δεν είδα περιπολικά, πυροσβεστικά, σειρήνες

Η μάρτυρας Αλεξάνδρα Νιτσοτόλη, που έχασε την 65χρονη μητέρα της στις φλόγες κατέθεσε στο δικαστήριο: «Την ημέρα εκείνη βρισκόμουν στο γραφείο μου. Με πήρε τηλέφωνο η μητέρα μου και μου είπε ότι είχε πιάσει φωτιά. Ήταν μόνη της στο σπίτι και μου ζήτησε να γυρίσω γιατί ήταν μόνη της. Όταν μπήκα στη Μαραθώνος δεν είδα περιπολικά, πυροσβεστικά, σειρήνες. Δεν υπήρχε κινητοποίηση. Ούτε εναέρια μέσα άκουσα. Κάποια στιγμή μίλησα μαζί της και μου είπε: “κλείσε, κλείσε να προλάβω να ντυθώ, να φύγω”. Αυτή ήταν η τελευταία συνομιλία που είχα με τη μαμά μου».

Τέλος, ο Σάββας Παπαϊωάννου, που έχασε τον αδελφό του και τη νύφη του στη πυρκαγιά, είπε στο δικαστήριο: «Από την πυρκαγιά έχασε τη ζωή του ο αδελφός μου και η σύζυγος του. Είχε κινητικά προβλήματα. Δεν είχε καμία βοήθεια για τη διαφυγή του. Η κόρη του σώθηκε γιατί της είπε η μητέρα της να τρέξει. Η μητέρας της έμεινε πίσω για να βοηθήσει τον αδελφό μου. Ο αδελφός μου έχασε τη ζωή του αμέσως. Η σύζυγός του 20 μέρες μετά, επειδή είχε εγκαύματα τρίτου βαθμού σε όλο το σώμα και προδόθηκε από την καρδιά. Δεν υπήρχε ενημέρωση για εκκένωση ώστε να μπορέσει ο κόσμος να διαφύγει. Υπήρχε η πυρκαγιά στην Κινέττα. Δόθηκε εντολή να φύγουν εναέρια για εκεί και η ανατολική πλευρά της Αττικής έμεινε εύθραυστη και ανοχύρωτη. Ήταν κομβικό λάθος. Γι’ αυτό η φωτιά στο Μάτι πήρε αυτήν την τροπή και κατάληξη. Οι φορείς δεν αντιμετώπισαν την κατάσταση ως έπρεπε».

Συνήγορος υπεράσπισης: Κάνει λόγο για κλονισμό αμεροληψίας 

Στην έναρξη της δίκης συνήγορος υπεράσπισης διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις φωτογραφίες των θυμάτων που τοποθετήθηκαν στην αίθουσα, κάνοντας λόγο για μεροληπτική στάση του δικαστηρίου. Μίλησε για «ανοχή» του δικαστηρίου ως προς την κίνηση των συγγενών των θυμάτων να τοποθετήσουν τις φωτογραφίες, μιλώντας για «κλονισμό της αμεροληψίας» της έδρας.

«Δημιουργείται απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας. Το δικαστήριο δεν ήταν ψύχραιμο και απαθές. Θα ενημερώσω την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τα αρμόδια όργανα. Ζήτω να δηλώσετε αυτοεξαίρεση. Έχετε εγγράψει υποθήκη για αγωγή κακοδικίας. Δεν είμαστε στα λαϊκά δικαστήρια της Τεχερανης. Να δηλώσει το δικαστήριο αποχή και αυτοεξαίρεση», ανέφερε ο Θρ. Κονταξής, με την πρόεδρο τελικά να λέει ότι «Δεν τίθεται για κανένα μέλος της σύνθεσης ζήτημα αποχής ή αυτοεξαίρεσης. Ο καθένας από εμάς μπορεί να ασκήσει αμερόληπτα τα καθήκοντα του».    

 

Απόψεις