Εν αναμονή της επίσημης απάντησης της Ρωσίας στην πρόταση που κατέθεσαν οι ΗΠΑ και συμφώνησε ο Ζελένσκι για «κατάπαυση του πυρός» με διάρκεια 30 ημέρες, πληθαίνουν δηλώσεις και ενέργειες για κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων.
Ο σύμβουλος του Προέδρου της Ρωσίας, Γιούρι Ουσάκοφ χαρακτήρισε την πρόταση αυτή ως «προσωρινή ανάπαυλα για τον ουκρανικό στρατό», λέγοντας ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει μια «μακροπρόθεσμη ειρηνική διευθέτηση». Στο ίδιο κλίμα και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, τόνισε ότι «κάθε φορά μετά από τέτοιες συμφωνίες εκεχειρίας, το Κίεβο ψευδόταν», προειδοποιώντας τις ΗΠΑ για την «αναξιοπιστία» της Ουκρανίας σε «προσωρινές εκεχειρίες».
Η εκπρόσωπος Τύπου, Μαρία Ζαχάροβα επεσήμανε ότι η Ρωσία θεωρεί ελάχιστη επείγουσα ανάγκη τη διακοπή των μαχών, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα δεχόταν «δυτικές ειρηνευτικές δυνάμεις» στην Ουκρανία ως εγγύηση ασφάλειας, καθώς αυτό θα σήμαινε «εμπλοκή στη σύγκρουση» και η Μόσχα θα «απαντήσει με κάθε μέσο», ενώ ο Λαβρόφ σημείωσε ότι δεν ενδιαφέρεται «για τη γνώμη των ευρωπαϊκών κρατών αναφορικά με την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία».
Ως προς το τελευταίο – ως ένα μόνο στοιχείο που υποδηλώνει πόσο εύθραυστα είναι τα ιμπεριαλιστικά παζάρια και οι «συμφωνίες», που προετοιμάζουν την επόμενη σύγκρουση – πρέπει να επισημανθεί πως ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης, Τουρκία, Καναδάς και άλλες σε όλους τους τόνους αναφέρουν πως βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια για το πως και με τι όρους θα αποστείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, κάτι στο οποίο ο Τραμπ έχει δηλώσει πως δεν είναι αρνητικός.
Μάλιστα, σημερινό δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας, αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι θετική στην αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία με τον «όρο» πως κάτι τέτοιο θα γίνει με ευρωπαϊκή «ομπρέλα» και την έγκριση της Ρωσίας!
Συνεχίζοντας, ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έπειτα από τη συνάντηση του με τον Βλ.Πούτιν, δήλωσε: «Αν πρόκειται για εκεχειρία τότε όλα πρέπει να σταματήσουν και να μην κινείται τίποτα. Αλλά οι Ουκρανοί πιθανότατα δεν θα συμφωνήσουν σε αυτό» και πρόσθεσε ότι πιστεύει ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν σχέδιο για τη σύγκρουση στην Ουκρανία».
Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Reuters και Bloomberg ανέφεραν ότι η Ρωσία, σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ, παρουσίασε μια λίστα αιτημάτων για τον «τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία» και την «επαναφορά των σχέσεων με την Ουάσιγκτον», πράγμα που ο Ρώσος εκπρόσωπος, Ντιμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει.
Ταυτόχρονα, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Στιβ Γουίτκοφ προσγειώθηκε στη Μόσχα και αναμένεται να συναντηθεί με τον Βλ. Πούτιν. Οι πληροφορίες ως προς τον «τρόπο» που θα έρθει η επίσημη απάντηση της Ρωσίας είναι σχετικά συγκεχυμένες. Άλλα μέσα λένε ότι θα γίνει συνάντηση του Πουτιν με τον Γουίτκοφ, άλλα πως θα γίνει το απόγευμα μια «διεθνής τηλεφωνική κλήση» του Ρώσου προέδρου.
Την ίδια στιγμή, το Κρεμλίνο είπε ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται στο τελικό στάδιο της εκδίωξης του στρατού της Ουκρανίας από την περιοχή Κουρσκ. Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανακατέλαβε τη Σούτζα. Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη η αποχώρηση των ουκρανικών στρατευμάτων από την περιοχή.
Επίσης, το ρώσικο υπουργείο Άμυνας σε αναφορά του ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πλήγμα σε πόλεις παραγωγής και αποθήκευσης drones της Ουκρανίας. Από 902.gr