Just in

Όλα τα νέα
Imerodromos logo
 

Πρόσφυγες δομής Ελαιώνα: «Η απόφαση να μας σβήσουν από τον χάρτη είναι πολιτική»

Πρόσφυγες και προσφύγισσες της δομής καλούν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στις 13.00 στο καμπ του Ελαιώνα.

Ο Δήμος Αθηναίων και η κυβέρνηση συνεχίζουν εμμονικά να θέλουν το κλείσιμο της προσφυγικής δομής του Ελαιώνα, ενώ σε μερικές μόνο ημέρες πρόκειται να απομακρυνθούν από αυτή οι πρόσφυγες.

Σε συνέντευξη τύπου καλούν πρόσφυγες και προσφύγισσες του Ελαιώνα, που τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι «είναι σημαντικό να ακούσει η κοινωνία τη φωνή μας, γιατί εδώ ζούμε και η απόφαση να μας σβήσουν από τον χάρτη… είναι πέρα για πέρα πολιτική».

Γι’ αυτόν τον λόγο πρόσφυγες και προσφύγισσες της δομής καλούν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, στις 13.00 στο καμπ του Ελαιώνα.

Αναλυτικά το κάλεσμα

Kάλεσμα σε συνέντευξη τύπου από τους πρόσφυγες/τις προσφύγισσες του Ελαιώνα

Είμαστε οι πρόσφυγες και προσφύγγισσες κάτοικοι του camp του Ελαιώνα. Ζούμε εδώ στην δομή προσφύγων στον Ελαιώνα, μερικοί-ες από εμάς εδώ και χρόνια. Η καθημερινότητα μας στον καταυλισμό είχε πάντα αρκετές δυσκολίες, καθώς αντιμετωπίζουμε την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και προνοιακών παροχών, ενώ συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστροφές, όπως πυρκαγιές μέσα στο καμπ. Ωστόσο, αυτό το μέρος είναι το σπίτι μας, εκεί όπου μεγαλώνουν οι οικογένειές μας, από όπου ξυπνάμε για να πάμε στις δουλειές μας και στο σχολείο.

Είμαστε εκατοντάδες άνθρωποι από διαφορετικές εθνοτικές κοινότητες, και μιλάμε ποικίλες γλώσσες. Τον τελευταίο χρόνο, η διοίκηση του καμπ μας ανακοίνωσε ότι, με απόφαση του Δήμου, το κάμπ μας θα έκλεινε και θα έπρεπε να μετακομίσουν αλλού, σε άλλα κάμπς εκτός Αθήνας. Το καμπ του Ελαιώνα είναι ο μοναδικός καταυλισμός προσφύγων στην Αθήνα, ενώ τα εναλλακτικά καμπ στα οποία αναφέρονται είναι εκτός Αττικής, σε μέρη εκτός των πόλεων και αστικών ιστών της χώρας, επί το πλείστον περιφραγμένα από τείχη και συρματοπλέγματα, στη μέση του πουθενά. Οι  συνθήκες σε αυτά είναι ανθυγιεινές και κάθε βήμα της ζωής μας παρακολουθείται από συστήματα επιτήρησης ενώ οι ζωές μας κρύβονται ολοκληρωτικά από τα μάτια της κοινωνίας. 

Οι προτάσεις του κράτους για τη μεταφορά μάς είναι μόνο τα συγκεκριμένα ανοιχτά κέντρα κράτησης, και όχι διαμερίσματα ή ξενώνες μέσα στην πόλη. Εμάς το αίτημα και η άμεση ανάγκη μας είναι να κατοικούμε εντός της πόλης.

Από τα μέσα Ιουνίου του 2022, άρχισαν οι πρώτες προσπάθειες του Δήμου για την εκκένωση του καταυλισμού. Αστυνομία προσέγγισε την είσοδο του καμπ μαζί με λεωφορεία για τη μεταφορά των ανθρώπων. Δεν έκαναν χρήση σωματικής βίας, όμως προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους ανθρώπους που αντέδρασαν στη μεταφορά χρησιμοποιώντας άθλιους εκβιασμούς. Ένας από αυτούς ήταν και η απειλή ότι θα μας πάρουν τα παιδιά μας αν δεν φύγουμε οικειοθελώς από τον καμπ. Επίσης χρησιμοποίησαν λεκτική βία και παρενοχλήσεις, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να ξυπνάνε αξημέρωτα από τη φασαρία, βάζοντας τα λεωφορεία να έρχονται στις 3 το πρωί για να μας πιέσουν να φύγουμε από τον καταυλισμό.

Επί πάνω από ένα μήνα διαδηλώναμε καθημερινά μπροστά από την πύλη, προσπαθώντας να εμποδίσουμε την εκκένωση. Διαδηλώσαμε στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Νίκαια, στο Σύνταγμα και πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το δημαρχείο την ημέρα που το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίασε και πήρε απόφαση για το κλείσιμο του Ελαιώνα. Είμαστε ακόμα εδώ, διαμαρτυρόμαστε  καθημερινά, αντιστεκόμαστε παρά την πείνα και την έλλειψη ιατροφαρμακευτική περίθαλψης, με τις οποίες ήρθαμε αντιμέτωποι από τότε που αποφασίστηκε να κλείσει το καμπ και σταμάτησαν να λειτουργούν οι δομές πρόνοιας του. Είμαστε άνδρες, γυναίκες, παιδιά που αποφασίσαμε να μην εγκαταλείψουμε το σπίτι μας, να μη φύγουμε από την πόλη. 

Σχετικά θέματα

Απόψεις